ORIGINALS

5 καλοί λόγοι για να ζηλεύουμε τους σημερινούς φοιτητές

Από το φαγητό και το διάβασμα, μέχρι τα dating apps.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη γραφικότητα απ’ το να θεωρείς πως στη δική σου εποχή, όλα ήταν δυσκολότερα. Σαν τους ποδοσφαιριστές που δηλώνουν διαρκώς πως το άθλημα κάποτε ήταν πιο σκληρό, τους τραπεζίτες που διηγούνται ότι μετρούσαν τα λεφτά με τον άβακα και τους αρχαιολόγους που περιγράφουν το πώς έσκαβαν με τα χέρια (ΟΚ, αυτό ίσως το έχω φανταστεί, αλλά το πιάνεις το νόημα).

Υπάρχει όμως και μια γκρίνια που είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Πολύ απλά, γιατί όσοι είμαστε πάνω από τα 35 και υπήρξαμε φοιτητές στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και ακόμα πιο πίσω, δεν είχαμε ούτε κατά διάνοια τις ανέσεις των σημερινών φοιτητών. Και αυτό δεν είναι γραφικότητα, αλλά μια αντικειμενική αλήθεια την οποία θα στηρίξουμε με ατράνταχτα επιχειρήματα. Άλλα χρόνια τότε γιε μου, πού να στα λέω.

Η επικοινωνία με τους φίλους

123RF

Τότε: Αν μιλάμε για τη δεκαετία του ’90, σταθερό τηλέφωνο και άγιος ο Θεός. Λίγο αργότερα, μπήκαν στη ζωή μας και τα κινητά τηλέφωνα, αρκετά διστακτικά όμως. Αντικειμενικά, ο πιο εύκολος τρόπος για να βρεις την παρέα σου, ήταν απλά να εμφανιστείς στο σπίτι των κολλητών σου, ελπίζοντας ότι θα τους πετύχεις.

Σήμερα: Facebook, Whatsapp, Viber, Instagram Stories, το αληθινά δύσκολο σήμερα είναι να αποφύγεις τους φίλους σου και να μείνεις λίγο μόνος σου.

Το φαγητό

123RF

Τότε: Ταπεράκια και άγιος ο Θεός, άντε και καμιά μακαρονάδα με κέτσαπ, αφού τα λεφτά για το ντελίβερι τα είχες ήδη φάει σε ποτά και τσιγάρα από τις πρώτες μέρες του μήνα. Προς το τέλος του μήνα, την έβγαζες με τους ξηρούς καρπούς από τα μπαρ και ψωμοτύρι.

Σήμερα: Αμέτρητες επιλογές και προσφορές και τεράστια ευκολία στον τρόπο που παραγγέλνεις, χάρη στον πιο πιστό σου φίλο, το efood. Αυτές τις μέρες μάλιστα, έχεις ακόμα περισσότερους λόγους για να το προτιμήσεις, αφού μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, αν βάλεις τον κωδικό FOODIVERSITY σε κάθε παραγγελία σου μαζεύεις συμμετοχές και μπαίνεις στην κλήρωση για να κερδίσεις απίθανα δώρα όπως μεταξύ άλλων το ενοίκιό σου για όλο το ακαδημαϊκό έτος, μία από τις τρεις δωροεπιταγές των 1000€ για το φοιτητικό σου σπίτι από τα Praktiker και φυσικά το φαγητό σου για ένα μήνα από το efood.  Αυτό ήταν όλο; Φυσικά και όχι. Κάθε φορά που παραγγέλνεις με τον κωδικό FOODIVERSITY μπορεί να είσαι ένας από τους εβδομαδιαίους τυχερούς που θα κερδίσουν μεταξύ άλλων εκδρομές στο καταφύγιο Mπάφι για 2 άτομα και rafting στο Βοϊδομάτη και κανόε καγιάκ στη Λίμνη Πλαστήρα από την Trekking Hellas αλλά και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Οι επιλογές στην οικιακή διασκέδαση

123RF

Τότε: Το να κάθεσαι στο σπίτι τα χρόνια της φοιτητικής ζωής σου, έμοιαζε με κάποιου είδους τιμωρία. Μοναδική επιλογή διασκέδασης, η τηλεόραση, άντε αν ήσουν τυχερός και μια από τις πρώτες παιχνιδομηχανές. Όσο για το ίντερνετ, μέχρι να φορτώσει μια φωτογραφία είχες ήδη βρεθεί να χρωστάς 3 μαθήματα επιπλέον.

Σήμερα: Netflix, πρόσβαση σε σειρές και ταινίες, δυνατότητα να δεις αγώνες από τον υπολογιστή ή ακόμα και από το κινητό σου, πραγματικά όχι μόνο δεν βρίσκεις χρόνο για να βαρεθείς αλλά δύσκολα σου φτάνει το 24ωρο και απλά θυσιάζεις το μάθημα τον ύπνο σου.

Το διάβασμα για μια εργασία

123RF

Τότε: Ατέλειωτο λιώσιμο στη βιβλιοθήκη, μέχρι να βρεις όλες τις πληροφορίες που ψάχνεις ανάμεσα σε δεκάδες βιβλία και σημειώσεις. Μία κουραστική και κυρίως, Χ-Ρ-Ο-Ν-Ο-Β-Ο-Ρ-Α διαδικασία.

Σήμερα: Το Google, η Wikipedia και γενικά το ίντερνετ είναι φίλοι σου και σε βοηθάνε να βρεις όλες τις πληροφορίες που θέλεις γρήγορα και κυρίως, χωρίς να αφήσεις καν τη σειρά σου ζεστασιά του σπιτιού σου.

Το dating

123RF

Τότε: Μετρημένες και δύσκολες, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, επιλογές. Συγκεκριμένα, μπορούσες είτε να προσεγγίσεις κάποια κοπέλα σε μπαρ, είτε να να ενδιαφερθείς για μια συμφοιτήτριά σου και τις περισσότερες φορές, να εκφράσεις το ενδιαφέρον αυτό προφορικά.

Σήμερα: Dating apps, social media, οι επιλογές είναι κυριολεκτικά αμέτρητες κι ο στόχος προσιτός ακόμα και για τον πιο ντροπαλό φοιτητή εκεί έξω. Μα πραγματικά, είναι να μην ζηλεύεις. Στα χρόνια μας, όλα ήταν δυσκολότερα.