ORIGINALS

5 διαμαντάκια από τις αναζητήσεις των Ελλήνων στο Google το 2018

Τι είναι Ηλιάνα Παπαγεωργίου και πώς να γίνετε φριτέζες ψυχρής ζώνης.

Η Google ανακοίνωσε τις κορυφαίες αναζητήσεις των Ελλήνων για το 2018 και αυτό δεν είναι ένα κείμενο όπου θα βγάλουμε το μαστίγιο να αρχίσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε για το ότι είμαστε τόσο Νεοέλληνες και για το πόσο δεν έχουμε σχέση με τους αρχαίους ημών προγόνους.  Πρώτον, γιατί αυτό είναι βαρετό. Δεύτερον, γιατί είναι κλισέ. Είναι σαν αυτό το κλασικό δημοσιογραφικό: παίρνω το ματσούκι και τρέχω να ρωτήσω 16χρονους τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα έχουν όντως μερικά φανταστικά πράγματα που δείχνουν τελείως σπασμωδικά με τι ασχολήθηκε η ελληνική κοινωνία τη χρονιά που μας πέρασε. Σπασμωδικά όμως. Λείπουν από τις αναζητήσεις άπειρα τελείως σοβαρά πράγματα που ζήσαμε.

> Ο ταραμάς και το γουκαμόλε. Το 2018 ήταν μεταξύ πολλών άλλων χρονιά του Master Chef. Και το βιώσαμε όλοι αυτό στα οικογενειακά τραπέζια όταν ξαφνικά δίπλα από την μπριτζόλα με τις τηγανητές πατάτες εμφανίστηκε μια σούπα με γάλα καρύδας και δίπλα στο σουβλιστό αρνί ένα ριγκατόνι «Soffiata» με μους μπακαλιάρου, τσορίθο και κρέμα από κόκκινα φασόλια. Τζιμάκο λείπεις. Αυτή η σχιζοειδής ανάμειξη παράδοσης και γκουρμεδιάς βγήκε και στις αναζητήσεις που κάναμε στο Google. Πρώτη πεντάδα:

Φάβα, Μπιφτέκια, Γουακαμόλε, Πάνκεϊκς, Ταραμάς

Άνοιξε στο Χαλάνδρι ένα μαγαζί που κάνει ένα πιάτο όπου χώνει και τα 5 στο ίδιο πιάτο και έγινες εκατομμυριούχος. ‘Έκανα πάνκεϊκς με μπιφτέκια, μους φάβας, κρέμα ταραμά και γουακαμόλε’.

> Η ερώτηση ‘τι είναι;’. Ρώτησαν έναν ποιητή τι είναι Ελλάδα και απάντησε με αυτή τη λίστα. Ψάξαμε τι είναι GDPR, bitcoin, διπολική διαταραχή, uber, τι είναι αλυτρωτισμός και κυρίως τι είναι φριτέζα ψυχρής ζώνης.  Όποιος τα διάβασε όλα μαζί μπορεί να μπερδεύτηκε, σαν μαθητής που διάβασε για το διαγώνισμα ιστορίας το τελευταίο βράδυ, και να αρχίσει τα ‘απείλουμαστε από τη φριτέζα ψυχρής ζώνης του Ερντογάν’,  τα ‘ φοβάμαι μήπως πάσχω από bitcoins’  και τα ‘μας πρήξανε όλες οι εταιρείες με τα mails για τον αλυτρωτισμό’.

> Ο Μίκης Θεοδωράκης. Ανάμεσα στα ονόματα της Όλγας Φαρμάκη και του Τρύφωνα Σαμαρά εμφανίστηκε γνωστός μουσικοσυνθέτης που πήρε θέση για το Μακεδονικό και τη σκοπιανή φριτέζα ψυχρής ζώνης του Ζάεφ. Αγαπήθηκε εριστικά από τους χρήστες του google.

> Ερωτήση ‘πώς να’. Σε αυτό το πεδίο γκουγκλάρουμε για να μάθουμε τον τρόπο να κάνουμε διάφορα πράγματα και το φανταστικό είναι η 9η και η 10η θέση με τα ερωτήματα ‘πώς να ψηλώσω;’ στην 9η θέση και ‘πώς να κατεβάσω τραγούδια’ στη δέκατη. Σαν να γκούγκλαραν ταυτόχρονα ο 14χρονος έφηβος στο δωμάτιό του και ο μεσήλικας πατέρας του στο σαλόνι. Χρόνος γκουγκλαρίσματος του πρώτου 0,3 δευτερόλεπτα, χρόνος γκουγκλαρίσματος του δεύτερου 3 ώρες και 43 λεπτά. Στοιχεία που έβγαλα από το κεφάλι μου.

> H ξεχωριστή λίστα ‘των εκλιπόντων’. Η Google έβαλε ξεχωριστή λίστα με τους εκλιπόντες της χρονιάς προφανώς γιατί στο τεράστιο ψηφιακό μας χωριό ασχολούμαστε με αυτούς που πεθαίνουν κυρίως όταν πεθάνουν.  Καλοί ήταν οι καψεροί. Μύγα δεν πείραξαν σε όλη τους τη ζωή. Εντάξει εκτός από τον George Bush.

 

Αναλυτικά οι λίστες για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:

 

Ταχύτερα Αυξανόμενες Αναζητήσεις

 

Power of Love

Eurovision

Mundial

Black Friday

Survivor 2

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Game of Love

Anne

Tατουάζ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

 

Διασημότητες

 

Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Στέφανος Τσιτσιπάς

Meghan Markle

Όλγα Φαρμάκη

Μίκης Θεοδωράκης

Τρύφωνας Σαμαράς

Ξένια Rec

Demi Lovato

Έλενα Χριστοπούλου

Ελένη Φουρέιρα

 

Εκλιπούσες Διασημότητες

 

Χρύσα Σπηλιώτη

Avicii

Τζέση Παπουτσή

Stan Lee

Τζίμης Πανούσης

Stephen Hawking

George Bush

Σωκράτης Κόκκαλης

Mac Miller

Ρίκα Βαγιάνη

 

Συνταγές

 

Φάβα

Μπιφτέκια

Γουακαμόλε

Πάνκεϊκς

Ταραμάς

Ρυζόγαλο

Γιουβαρλάκια

Αρακάς

Πίτσα

Μωσαϊκό

 

Αγώνες

 

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΠΑΟΚ – Μπενφίκα

ΑΕΚ – Ολυμπιακός

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

ΑΕΚ – Σέλτικ

ΑΕΚ – Μπάγερν

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός

ΑΕΚ – Μπενφίκα

ΠΑΟΚ – Βασιλεία

 

Ερωτήσεις «τι είναι»

 

Τι είναι το GDPR

Τι είναι το crp

Τι είναι το bitcoin

Τι είναι αλυτρωτισμός

Τι είναι το netflix

Τι είναι ο κυκλώνας

Τι είναι διπολική διαταραχή

Τι είναι το uber

Τι είναι η φριτέζα ψυχρής ζώνης

Τι είναι το ουρικό οξύ

 

Ερωτήσεις «πως να»

 

Πώς να βγάλω λεφτά

Πώς να χάσω λίπος

Πώς να τον κάνω να με θέλει

Πώς να χάσω κιλά γρήγορα

Πώς να ζωγραφίσω

Πώς να φτιάξω slime

Πώς να ρίξω τα χαρτιά

Πώς να μάθω αγγλικά

Πώς να ψηλώσω

Πώς να κατεβάσω τραγούδια

 

(Κεντρική Φωτογραφία: https://www.instagram.com/ilianapapageorgiou/?hl=el)