ORIGINALS

7 αθώοι που σάπισαν στη φυλακή για φόνους που έκαναν άλλοι

Κάποιες φορές οι παράλογοι νόμοι είναι αυτοί που δένουν τα μάτια της Δικαιοσύνης.

Υπάρχουν οι δολοφόνοι που σαπίζουν πίσω απ’ τα κάγκελα, υπάρχουν οι αθώοι, αυτοί που βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή που επίσης σαπίζουν πίσω απ’ τα κάγκελα και υπάρχουν κι εκείνοι που ενώ δεν έκαναν τον φόνο, ωστόσο δεν είναι και εντελώς αμέτοχοι ευθυνών. Α, και επίσης σαπίζουν σε κάποια φυλακή.

Μιλάμε για εκείνους που ενώ πήραν μέρος σε μια ληστεία, ωστόσο χρεώθηκαν έναν φόνο που έκανε ένας συνεργάτης τους, χωρίς εκείνοι να έχουν ευθύνη. Απλά και μόνο επειδή ισχύουν κάτι περίεργοι νόμοι στις πολιτείες των ΗΠΑ. Το θέμα είναι αρκετά controversial και η αλήθεια είναι ότι μόνο αν διαβάσεις τις περιπτώσεις που ακολουθούν θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε και ίσως ίσως λέμε, να νιώσεις και μια συμπάθεια γι’ αυτούς.

Δες:

1.

Το 1996, ο Sammy Butler κατά τη διάρκεια μίας ληστείας σε πόλη του Τέξας, πυροβόλησε και σκότωσε έναν υπάλληλο. Ωστόσο, αντί για τον ίδιον, η θανατική ποινή επιβλήθηκε στον συνεργό του, τον Robert Lee Thompson.

Την μοιραία μέρα, ο Thompson πλησίασε τον έναν απ’ τους δύο υπαλλήλους και τους ζήτησε ό, τι χρήματα είχε μέσα η ταμειακή τους. Ωστόσο, πυροβόλησε τέσσερις φορές τον έναν υπάλληλο, πριν ακόμα προλάβει να του δώσει τα λεφτά του. Επίσης πυροβόλησε δυο φορές και τον άλλον υπάλληλο, που κρυβόταν στο πίσω μέρος του καταστήματος.

Ο Thompson προσπάθησε να πυροβολήσει και πέμπτη φορά τον πρώτο υπάλληλο και μάλιστα στον σβέρκο, δεν τα κατάφερε όμως, γιατί είχε ξεμείνει από σφαίρες (οπότε τον έσπασε στο ξύλο). Και οι δύο ληστές μετά το έγκλημα επιβιβάστηκαν στο όχημά τους και προσπάθησαν να φύγουν, χωρίς να υπολογίσουν όμως στον υπάλληλο που όπως είπαμε ήταν στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Εκείνος τους κυνήγησε, ο Butler τον πυροβόλησε δύο φορές και αυτές οι σφαίρες αποδείχτηκαν μοιραίες για τη ζωή του.

Οι δύο ληστές συνελήφθησαν και ενώ θα περίμενες ότι ο δολοφόνος θα ήταν αυτός που θα καταδικαζόταν σε θάνατο, εκείνος απλώς καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Ως δολοφόνος καταδικάστηκε ο συνεργός του, ο οποίος και εκτελέστηκε το 2009. Γιατί; Γιατί ένας περίεργος νόμος που ισχύει σε αυτήν την πολιτεία, θέλει να την ‘πληρώνει’ πιο πολύ αυτός που ενθάρρυνε την δολοφονία. Τι να πεις.

2.

Ο Tevin Louis και ο Marquise Sampson ήταν δυο φίλοι από το Σικάγο, που όταν δεν άραζαν για μπίρες, έκαναν ληστείες. Το 2012 όμως τα πράγματα θα πάνε στραβά γι’ αυτούς όταν θα προσπαθήσουν να κλέψουν 1.200 δολάρια από ένα εστιατόριο. Οι αστυνομικοί θα τους κυνηγήσουν και αυτοί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους ξεφύγουν, θα χωρίσουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο Sampson δεν θα σταθεί τόσο τυχερός και κατά την καταδίωξη, θα πέσει νεκρός απ’ τα πυρά ενός αστυνομικού. Ο Louis, αν και είχε ξεφύγει αρχικά, στη συνέχεια θα πάει στο σημείο όπου έγινε ο πυροβολισμός και θα συλληφθεί, όταν θα περάσει την κίτρινη κορδέλα που είχαν τοποθετήσει γύρω απ’ τον τόπο του εγκλήματος. Τελικά η αστυνομία, ενώ στην αρχή θα τον χρεώσει με το πλημμέλημα του ότι παραβίασε αυτήν την κίτρινη κορδέλα, στη συνέχεια θα καταλάβει ποιον έχει στα χέρια της, θα καταλάβει ότι ήταν ο συνεργός του νεκρού. Το αποτέλεσμα; Θα τον χρεώσουν με φόνο 1ου βαθμού. Ο Louis θα καταδικαστεί σε 32 χρόνια κάθειρξη για την ληστεία και 20 χρόνια για τον θάνατο του φίλου του. Γιατί; Έλα ντε. Άντε βγάλε άκρη με το σκεπτικό της απόφασης.

 

3.

Σε ένα κατάστημα της Φλόριντα το 2011 θα λάβει χώρα ένα πολύ παράξενο περιστατικό. Ο 36χρονος Mervin Bettis κατά την προσπάθεια του να ληστέψει ένα μαγαζί θα συλληφθεί από τον Russell Horner, έναν πρώην πράκτορα του FBI, που για κακή τύχη του πρώτου, πλέον έβγαζε τα προς το ζην δουλεύοντας σε αυτό το μαγαζί. Ωστόσο, με το που του πέρασε τις χειροπέδες, ο πρώην πράκτορας θα πάθει καρδιακή προσβολή και λίγο αργότερα θα πεθάνει.

Ο αποτυχημένος ληστής θα κατηγορηθεί για φόνο 3ου βαθμού. Σύμφωνα με έναν νόμο που ισχύει σ’ αυτήν την πολιτεία των ΗΠΑ, ένας εγκληματίας μπορεί να κατηγορηθεί για φόνο 1ου ή 2ου βαθμού, αν ένα πρόσωπο πεθάνει κατά τη διάρκεια ενός βίαιου εγκλήματος ή για φόνο 3ου βαθμού, αν κάποιος πεθάνει κατά τη διάρκεια ενός μη βίαιου εγκλήματος. Ο Bettis καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξης για έναν φόνο που δεν έκανε ποτέ.

4.

Το 2015 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ένας 16χρονος, ο A’Donte Washington θα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μίας καταδίωξης από αστυνομικούς. Ο πιτσιρικάς ήταν μέλος μιας πενταμελούς συμμορίας που εκείνο το βράδυ διέρρηξε δύο σπίτια και έκλεψε ένα αυτοκίνητο. Η συμμορία ήταν έτοιμη να φύγει απ’ τον τόπο του εγκλήματος, όταν θα τους εντοπίσει η αστυνομία και θα αρχίσει το κυνηγητό.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο 19χρονος ο Jhavarske Jackson θα πυροβολήσει τους αστυνομικούς, εκείνοι θα ανταποδώσουν τα πυρά, σκοτώνοντας όμως τον 15χρονο που αναφέραμε προηγουμένως. Η αστυνομία αργότερα θα ισχυριστεί ότι και ο μικρός που έπεσε νεκρός κρατούσε όπλο.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι ήταν ξεκάθαρο πως ο Washington σκοτώθηκε από την αστυνομία, εκείνος που θα την πλήρωνε θα ήταν ένα άλλο μέλος της συμμορίας, ο 15χρονος Lakeith Smith που θα έπεφτε στα χέρια της αστυνομίας. Ο μικρός καταδικάστηκε σε 30 χρόνια για τον φόνο του φίλου του και σε άλλα 35 για τη διάρρηξη και τη ληστεία.

Σύμφωνα με έναν νόμο αυτής της πολιτείας, ένας εγκληματίας μπορεί να κατηγορηθεί για τον φόνο οποιουδήποτε, εφόσον αυτός συνέβη κατά τη διάρκεια ενός εγκλήματος, ακόμα κι αν δεν είναι ο ίδιος εκείνος που τον σκότωσε. Ο Smith καταδικάστηκε σε 30χρονη φυλάκιση και η περίπτωσή του έγινε πρώτη είδηση σε πολλά αμερικανικά μέσα.

 

5.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια στην Καλιφόρνια, κάποιοι ληστές ζήλεψαν την μαριχουάνα που έκρυβαν στο σπίτι τους ο Gary και η Sandra DeBartolo και αποφάσισαν να εισβάλουν κάποιο βράδυ για να την κλέψουν. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά το ζευγάρι βρέθηκε νεκρό, με κομμένους τους λαιμούς τους. Και οι έξι εισβολείς συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκε η κατηγορία του φόνου.

Ωστόσο, ένας απ’ τους έξι, ο 27χρονος Neko Wilson, δεν ήταν καν μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ληστείας, ήταν στο αυτοκίνητο των ληστών στη θέση του οδηγού και τους περίμενε. Και μόνο το γεγονός όμως ότι πήρε μέρος στον σχεδιασμό της ληστείας, αρκούσε για να κατηγορηθεί για φόνο.

Το 2018 ο Wilson, ο οποίος εν τω μεταξύ περίμενε την εκτέλεσή του με θανατηφόρο ένεση, σώθηκε όταν ο Κυβερνήτης της πολιτείας Jerry Brown, έκανε μερικές μικροαλλαγές στον νόμο με τον οποίο καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό. Ο Wilson, ο οποίος όπως είπαμε είχε ήδη παραμείνει για εννιά χρόνια στη φυλακή, παραδέχτηκε την ενοχή του για τη ληστεία και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος.

6.

Ο Ryan Holle είναι στη φυλακή για τη δολοφονία της 18χρονης Jessica Snyder, παρά το γεγονός ότι όχι μόνο δεν ήταν εκείνος που την σκότωσε, αλλά τη βραδιά του φόνου βρισκόταν αποδεδειγμένα 2,5 χιλιόμετρα μακριά.

Ωστόσο, ο Holle βρέθηκε ένοχος για φόνο 1ου βαθμού γιατί είχε δώσει στον συγκάτοικό του, Billy Allen, τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Ο Allen και η συμμορία του χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο για να πάνε μέχρι το σπίτι της Snyder, όπου ένας τύπος απ’ τη συμμορία τη δολοφόνησε.

Το 2003 οι Billy Allen, Donnie Williams, Charles Miller και Jermond Thomas οδήγησαν μέχρι το σπίτι της Snyder στην Pensacola της Florida, προκειμένου να διαρρήξουν ένα χρηματοκιβώτιο, μέσα στο οποίο πίστευαν ότι βρίσκονταν 20.000 δολάρια και κάποια χρυσαφικά. Η συμμορία είχε σχεδίασει τη ληστεία μπροστά στον Holle -τον κάτοχο του αυτοκινήτου- ενώ είχε αναφερθεί κιόλας ότι αν η Snyder είχε την ατυχία να βρίσκεται εκείνη την ώρα στο σπίτι, θα δολοφονούταν. Μικρή λεπτομέρεια: η Snyder ήταν η κοπέλα του Allen.

Δυστυχώς για εκείνη, λοιπόν, τη βρήκαν μέσα στο σπίτι και ο Miller της έσπασε το κεφάλι χτυπώντας το επανειλημμένα με το πίσω μέρος του όπλου. Οι τύποι πήραν το χρηματοκιβώτιο και έφυγαν τρέχοντας για το σπίτι του Holle. Εν τέλει συνελήφθησαν, όταν πάνω στην προσπάθειά τους να το ανοίξουν έκαναν τόσο θόρυβο που οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία.

Οι τέσσερις ληστές και ο Holle οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης. Προς υπεράσπισή του ο Holle δήλωσε ότι δεν περίμενε με τίποτα ότι οι υπόλοιποι θα λήστευαν όντως το σπίτι και ότι θα σκότωναν όντως την άτυχη κοπέλα, δεν είχε πιστέψει ότι πράγματι θα έκαναν όσα “κοκορεύονταν”. Οι ένορκοι όμως δεν πείστηκαν. Γλίτωσε παρά τρίχα την θανατική ποινή και καταδικάστηκε τελικά σε ισόβια κάθειρξη, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε 25 χρόνια χωρίς αναστολή.

 

7.

Ο Justin Doyle ήταν μόλις 15 χρονών το 2008, όταν εκείνος και δυο φίλοι του διέρρηξαν ένα σπίτι στο Rockford του Illinois, πεπεισμένοι ότι εκείνη τη στιγμή ήταν άδειο. Δυστυχώς όμως για εκείνους, ο ένοικος του σπιτιού ήταν παρών και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Μία σφαίρα βρήκε τον 14χρονο Travis Castle, αφήνοντάς τον στον τόπο.

Ο ένοικος δεν κατηγορήθηκε για τον φόνο του νεαρού (λογικό θα πει κανείς, βρισκόταν σε αυτοάμυνα), αλλά κατηγορήθηκε γι’ αυτό ο Doyle. Ούτε καν ο τρίτος της παρέας, μόνο ο Doyle. Και ο νόμος με τον οποίο ‘κυνηγήθηκε’ ορίζει ότι κατά τη διάρκεια μίας ληστείας, για οποιονδήποτε θάνατο, υπεύθυνος θα είναι πάντα ένας απ’ τους ληστές, ο οποίος μάλιστα δε χρειάζεται να είναι καν παρών τη στιγμή του φόνου (θα μπορούσε πχ. να είναι σε άλλο δωμάτιο ή να περιμένει στο αυτοκίνητο).

Ο Doyle καταδικάστηκε σε 30 χρόνια πίσω απ’ τα σίδερα, τη στιγμή που ο τρίτος της παρέας αφέθηκε ελεύθερος πολύ νωρίτερα, καθώς οι κατηγορίες που τον βάραιναν ήταν πολύ πιο ήπιες. Ο “δολοφόνος” αφέθηκε τελικά ελεύθερος τον Απρίλιο του 2017 σε μια προσπάθεια του Κυβερνήτη Bruce Rauner να αποσυμφορηθούν κάπως οι φυλακές. Διαφορετικά θα έμενε ελεύθερος το 2023, όταν και θα είχε εκτίσει τα μισά χρόνια της ποινής του.