ORIGINALS

7 πράγματα για να καταλάβεις καλύτερα τη διένεξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Δύο γίγαντες στα πρόθυρα του πολέμου.

Τις τελευταίες μέρες οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι ιδιαίτερα τεταμένες και η διεθνής σκηνή παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Αφορμή ήταν η πρόσφατη αεροπορική επιχείρηση της Ινδίας στην περιοχή του Kashmir και η ανακοίνωση του Πακιστάν ότι κατέρριψε δύο από τα αεροσκάφη της επιχείρησης και κράτησε όμηρο τον ένα πιλότο, τον οποίο τελικά απελευθέρωσε το μεσημέρι της Παρασκευή.

Η σύγκρουση, ωστόσο, των δύο χωρών ξεκινάει από πολύ παλαιότερα, από την εποχή της ανεξαρτητοποίησης της Ινδίας από τη Μεγάλη Βρετανία.

> Όταν η βρετανική κυριαρχία λήγει επισήμως στις 15 Αυγούστου 1947, ξεσπά σύγκρουση μεταξύ του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου που τασσόταν υπέρ της ενωμένης Ινδίας και της Μουσουλμανική Συμμαχίας που υποστήριζε την απόσχιση του μουσουλμανικού πληθυσμού και τη δημιουργία μια νέας μουσουλμανικής χώρας.

> Από την απόσχιση προέκυψαν 2 κράτη, που έμελλε να γίνουν τρία με την πορεία του χρόνου. Η Ινδία η οποία χώριζε με το βόρειο τμήμα της το Πακιστάν σε Δυτικό και Ανατολικό. Το 1971 το ανατολικό Πακιστάν αναγνωρίστηκε επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Μπαγκλαντές.

(AP Photo/B.K.Bangash)

(AP Photo/B.K.Bangash)

> Ο τελείως πρόχειρος τρόπος που αντιμετώπισε η Μεγάλη Βρετανία, την άλλοτε σημαντικότερη αποκία της, οδήγησε σε μια αδιανόητη κατάσταση με τη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων που έπρεπε να μετεγκατασταθούν στις χώρες ανάλογα με τη θρησκεία τους.  Κατά τη διάρκεια των γιγαντιαίων αυτών μετακινήσεων, υπολογίζεται ότι από τις συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων σκοτώθηκαν κοντά στο 1 εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ οι ξεριζωμένοι και προς αναζήτηση νέας πατρίδας υπολογίζονται στα 10 εκατομμύρια.

> Το ίδιο το Πακιστάν χωρισμένο άτυπα στο ανατολικό και δυτικό τμήμα πέρασε μια νέα κρίση το 1971, όταν μέλη του δυτικού τμήματος επέβαλαν στρατιωτική δικτατορία για να καταστείλουν τους κατοίκους του ανατολικού Πακιστάν που εξεγείρονταν. Η σύρραξη γενικεύεται με τη συμμετοχή της Ινδίας που υποστηρίζει το ανατολικό τμήμα, ώστε τελικά επικρατεί η συμμαχία του ανατολικού τμήματος και της Ινδίας και αναγνωρίζεται το κράτος του Μπαγκλαντές.

AP Photo/Aman Sharma

(AP Photo/Aman Sharma)

> Οι τρεις χώρες συγκεντρώνουν έναν τεράστιο αριθμό πληθυσμού. H Iνδία έχει περίπου 1.324.000.000 κατοίκους, το Πακιστάν 212.700.000 και το Μπαγκλαντές 162.950.000.

> H περιοχή του Kashmir είναι ο κυριότερος λόγος διενέξεων μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Οι δύο χώρες έχουν βρεθεί σε πολεμική σύρραξη τρεις φορές για την περιοχή: το 1947, το 1965 και το 1999 στον πόλεμο του Καργκίλ (περιοχή της ευρύτερης περιοχής του Kashmir. Το 2001 μάλιστα γίνεται επίθεση επίθεση αυτοκτονίας στο Κοινοβούλιο του ινδικού τμήματος του Κασμίρ που αφήνει 38 ανθρώπους νεκρούς.

> Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Ενώ και οι δύο είναι πυρηνικές δυνάμεις και αυτός είναι ένας αρκετά ανησυχητικός λόγος για να παρακολουθεί κανείς τις εξελίξεις στην περιοχή.