ORIGINALS

8 ακραίες θεραπείες για τη φαλάκρα

Δεν μπορείς να φανταστείς τι κάνουν μερικοί άνθρωποι για να μη χάσουν τα μαλλιά τους.

Ο άντρας ποτέ δεν κατάφερε να συμβιβαστεί με το πρόβλημα της καράφλας και αυτή ίσως να είναι και η πιο αρχαία μάχη του. Ιστορικά να το δει κανείς, από τα πρώτα χρόνια που ο άνθρωπος άρχισε να καταγράφει τη ζωή του, υπάρχουν άπειρες αναφορές στο βασανιστικό αυτό ‘πρόβλημα’. Επόμενο λοιπόν είναι, διαχρονικά, από τ αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, να γίνονται συνεχώς προσπάθειες για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Κατά τους αιώνες έχουν χρησιμοποιεί πολλές μέθοδοι, αλλά κάποιες απ’ αυτές ξεχωρίζουν για την παραδοξότητα και την παράνοιά τους. Ωστόσο, όλες τις συνδέει κάτι: η ανικανότητάανα δώσουν λύση.

Εμείς μαζέψαμε 8 από τις πιο παλαβές θεραπείες που συνέλαβε ποτέ ο ανθρώπινος νους και στις παρουσιάζουμε. Δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι έχουν αποδειχτεί πανάχρηστες.

Δες:

1. Οι κουτσουλιές των περιστεριών

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ανέπτυξε μία πολύ περίεργη θεραπεία για την καράφλα και λίγο αηδιαστική. Καραφλός και ο ίδιος, πρότεινε στους ασθενείς του να πασαλείφουν το κεφάλι τους με ένα μείγμα που περιείχε -κρατήσου- κουτσουλιές πτηνών, όπιο, παντζάρια, χρένο και μπαχαρικά και τους υποσχόταν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμούσαν την τριχόπτωση. Ωστόσο, παρά την άσχημη μυρωδιά της αλοιφής και άρα ψαρωτικής -πάντα όταν κάτι μυρίζει ή έχει άσχημη γεύση ταυτίζεται στο μυαλό μας με κάτι που όντως θεραπεύει-, δεν κατάφερε και πολλά. Ο ίδιος επέμενε για καιρό να βρει τη θεραπεία, καθώς είχε εμμονή με το θέμα της καράφλας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε ποτέ.

 

2. Η καυτή σως

Όσο τρελό και αν ακούγεται, αυτή η μέθοδος βασίζεται σε στέρεα επιστημονικά αποτελέσματα. Το 2003, σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Korean Journal of Dermatology, οι επιστήμονες περιέγραφαν πως η καψαϊκίνη, μία ουσία που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές, βοηθούσε τις τρίχες των ποντικιών να ξαναφυτρώνουν γρήγορα. Δυστυχώς, όμως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί και στους ανθρώπους. Αν σου αρέσουν βέβαια οι καυτερές πιπεριές, δεν χάνεις και τίποτα να τη δοκιμάσεις (αρκεί να μην πέσει σως στα μάτια σου).

 

3. Τα ούρα αγελάδας

Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, τα ούρα της αγελάδας χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα ως γιατρικό για μία σειρά παθήσεων. Γνωστά ως ‘gomutra’, αυτά τα ούρα πιστεύεται ότι βοηθούν και στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Για ‘πιο σίγουρα αποτελέσματα’ μάλιστα, τα ούρα πρέπει να προέρχονται από παρθένα αγελάδα και πρέπει να συλλεχθούν και να καταναλωθούν πριν την ανατολή του ηλίου. Ναι, καλά διάβασες, οι Ινδοί τα καταπίνουν. Υπάρχουν βέβαια και οι σοβαροί γιατροί που αντιτίθενται σε αυτή τη μέθοδο, καθώς προειδοποιούν ότι μπορεί να γίνει η αιτία της πρόκλησης σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.

Δεν έχεις κοντά σου κάποια αγελάδα για να σου προσφέρει το πολύτιμο γιατρικό της; Μην ανησυχείς, γιατί το 2009 μία ινδική εταιρεία έβγαλε στο εμπόριο ένα αναψυκτικό που περιέχει 5% ούρα αγελάδας. Ίου.

 

4. Σπέρμα ταύρου

Σε πολλά ινστιτούτα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, το σπέρμα του ταύρου χρησιμοποιείται ως πιθανό γιατρικό κατά της τριχόπτωσης. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, το σπέρμα του είναι απίστευτα πλούσιο σε πρωτεΐνη, και γι’ αυτόν τον λόγο βοηθάει στην ανάπτυξη και την τόνωση της τρίχας. Ένα πράγμα μόνο αναρωτιόμαστε: ποιος το δοκίμασε πρώτος και το πρότεινε και ως θεραπεία; Κάπου έλεος.

 

5. Το ‘Thermocap’

Πρόκειται για μία εκκεντρική εφεύρεση με σκοπό να βοηθήσει τους φαλακρούς, και η οποία λανσαρίστηκε στην αγορά το 1920 από το Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης Allied Merke. Η συσκευή ‘Thermocap’ βασίστηκε σε μία σειρά πειραμάτων από Γάλλους επιστήμονες, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τα θυλάκια της τρίχας δεν πέθαιναν, αλλά αντίθετα, παρέμεναν αδρανή, περιμένοντας τον κατάλληλο τρόπο για να ‘ξυπνήσουν’. Ο μάλλον αφελής αγοραστής του προϊόντος, φορούσε στο κεφάλι του αυτό το περίεργο καπάκι της φωτογραφίας, για 15 λεπτά της μέρας, προκειμένου το μπλε φως που αυτό έβγαζε, να κάνει τις τρίχες να ξαναγεννηθούν. Εντελώς ρετροφουτουριστική η φάση τους.

 

6. Λίπη ζώων

Η φαινομενικά μάταιη αναζήτηση του ανθρώπου να διατηρήσει το κεφάλι του γεμάτο τρίχες, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Οι καταγεγραμμένες προσπάθειες θεραπείας της φαλάκρας φτάνουν πίσω μέχρι και την αρχαία Αίγυπτο. Για τους Αιγυπτίους, η εμφάνιση μαρτυρούσε το κοινωνικό στάτους ενός ατόμου, τον ρόλο του στην κοινωνία ή ακόμα και το επίπεδο της πολιτικής του επιρροής. Δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι άντρες που έχαναν τα μαλλιά τους, έκαναν τα πάντα για να τα βάλουν πίσω στη θέση τους.

Ο ‘Πάπυρος του Edwin Smith’, η παλαιότερη γνωστή χειρουργική πραμάτεια για την επούλωση των τραυματισμών, περιέχει και μία συνταγή για την ‘πτώση’ των μαλλιών. Ο πάπυρος συνιστά στους καραφλούς να τοποθετούν στο κεφάλι τους ένα βάλσαμο, το οποίο θα περιέχει λίπη από λιοντάρι, ιπποπόταμο, κροκόδειλο, γάτα, φίδι και αγριοκάτσικο. Αν και αυτή η μέθοδος ακούγεται εντελώς παρανοϊκή σήμερα, ωστόσο δείχνει πόσο σημασία έδιναν στην εμφάνισή τους οι Αιγύπτιοι.

 

7. Κατακόρυφος με το κεφάλι

Στη γιόγκα, η κατακόρυφος με το κεφάλι θεωρείται ως ο ‘βασιλιάς’ όλων των στάσεων, καθώς προσφέρει μία ευρεία γκάμα από οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα από αυτά τα οφέλη είναι η πρόληψη της τριχόπτωσης. Και πού το στηρίζουν αυτό; Οι δάσκαλοι της γιόγκα πιστεύουν ότι γυρνώντας το σώμα ανάποδα, θα πάει περισσότερο αίμα στο κεφάλι και κυρίως στο τριχωτό του σημείο, με αποτέλεσμα να κάνει δουλίτσα. Ναι, τόσο απλό.

Για όσους όμως είναι ακατόρθωτο να κάνουν αυτήν τη στάση, πολλές εταιρείες έχουν βγάλει σε κυκλοφορίες ειδικά τραπέζια αντιστροφής. Αυτές οι συσκευές σου επιτρέπουν να γυρίσεις τον εαυτό σου ανάποδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακούγεται παράλογο και είναι βασικά παράλογο. Ποτέ δεν έχει αποδειχτεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί όντως να βοηθήσει.

 

8. Ευνουχισμός

Καλά διάβασες και καλά έκανες που ανατρίχιασες. Το χειρότερο το αφήσαμε για το τέλος.

Ο φίλος μας ο Ιπποκράτης, για τον οποίο ήδη έχουμε εξηγήσει την εμμονή που είχε με τη θεραπεία της καράφλας, κάποια στιγμή στην καριέρα του, δημοσιοποίησε την τελευταία του λύση: τον ευνουχισμό. Η θεωρία του ξεκίνησε όταν διαπίστωσε ότι οι ευνουχισμένοι άνδρες δεν έχαναν ποτέ τα μαλλιά τους. Ωστόσο, ο Ιπποκράτης δεν θέλησε να δοκιμάσει την ίδια του την ιδέα στον εαυτό του και συνέχισε να τεστάρει στο κεφάλι του τις κοτσιλιές των περιστεριών. Λογικό. Το 1960 όμως, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, που έδινε δίκιο στον Έλληνα γιατρό όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία εξέλιξη της αρσενικής τριχόπτωσης σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε ευνουχισμό. Δύσκολα να πει κανείς πάντως ότι αξίζει το τίμημα.