ORIGINALS

Οι καλύτερες χειρότερες ατάκες της δεκαετίας που φεύγει

Από το 'Πόσιμπολ' μέχρι το "τι να μας πει ο κύριος Αυγολέμονος".

Ψάχνοντας τις καλύτερες ατάκες που ξεστομίστηκαν αυτήν τη δεκαετία, πέσαμε πάνω και σε μερικά ξεχασμένα διαμαντάκια που όμως έλαμπαν όπως την πρώτη φορά που μας βρήκαν στο κεφάλι. Έπρεπε όμως να αποφασίσουμε ποια δέκα να κρατήσουμε και όσο και αν μας πλήγωνε ο αποχωρισμός, κάποια τα αφήσαμε να πέσουν κάτω.

Κρατήσαμε αυτές τις εκφράσεις που για κάποιον λόγο συγκίνησαν το συνολικό ασυνείδητο και έμειναν ως ατάκες  στη συλλογική συνείδηση.

Δες και θυμήσου κάποιος απ’ αυτές. Ξεκινάμε απ’ την πιο πρόσφατη για να φτάσουμε στην παλιότερη, αυτή που μας έρχεται από τον μακρινό Ιανουάριο του 2010.

1. Μην παραχαράσσετε την ιστορία (20 Ιανουαρίου 2019)

Τραγούδι απ’ τα λίγα, που είχε την τύχη να διασκευαστεί για τις ανάγκες της τηλεόρασης από έναν ιερέα που καθόταν στη ζηλευτή θέση του εισπράκτορα σε υπεραστικό πούλμαν. Αμέσως γνώρισε τεράστιες επανακτελέσεις από όλον τον καλλιτεχνικό κόσμο του ίντερνετ, απογειώνοντας μαζί του και την επιτυχία του συλλαλητηρίου για το όνομα της Μακεδονίας.

Από τις περιπτώσεις που η εικόνα έχει ήχο.

 

2. Πόσιμπολ (Δεκέμβρίος 2018)

Κύπρος, ‘Αδύναμος Κρίκος’, ‘Mission Impossible’ και μια φράση που μάλλον ο συμπαθής κουμπάρος την ακούει ως ‘μίσιον ή πόσιμπλ’ (και μένα τώρα μου το εξήγησαν) και νάτη η βαϊραλιά. Το παιχνίδι φέτος το φέρανε και εδώ, αλλά δεν επαναλήφθηκε κάτι τόσο μυθικό. Κρίμα.

Εννιά δευτερόλεπτα ιστορίας.

 

3. ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ (25 Φεβρουαρίου 2018)

Πωω θα ορκιζόμουν ότι ήταν στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, μετά την ακύρωση του γκολ του Βαρέλα, αλλά όχι, ήταν στο ματς με το ρολό και τον θανάσιμο τραυματισμό του Γκαρσία. Η ατάκα ήρθε και συμπλήρωσε αμέσως το κενό που υπήρχε στην ελληνική γλώσσα και καλυπτόταν προσωρινά και ανεπιτυχώς απ’ το αδιάφορο ‘WTF’. Τα credits ανήκουν εννοείται στον μεγάλο Βιερίνια που την είπε.

 

4. Ήρεμα ρωτάω (Λογικά κάπου ανάμεσα σε 2018-2019)

Απροσδιόριστου δημιουργού, ατάκα που μεγαλούργησε και μεγαλουργεί ακόμα στο ίντερνετ, κάτω από post σε Facebook, Twitter ή σε αθλητικές σελίδες. Έκφραση που είχε και έχει ως σκοπό να καθησυχάσει τον ερωτώμενο και να τον πείσει για τις αγνές προθέσεις του ερωτώντα. Κάπως έτσι ξεκαθαρίζεις ότι δεν ήρθες για να προσβάλλεις ή να ειρωνευτείς, αλλά για να εκμαιεύσεις χρήσιμες απαντήσεις.

Σπάνια λέγεται-γράφεται πια σοβαρά.

 

5. Τι να μας πει ο κύριος Αυγολέμονος (Οκτώβριος 2016)

Ένα βίντεο απ’ τα ’90s του νεολαίου τότε Χρήστου Φερεντίνου, βρίσκει τον δρόμο του στο YouTube και σύντομα οι απανταχού αλογομούρηδες το λατρεύουν. Με δύο καλτ μορφές του τζόγου να πρωταγωνιστού, τον “Με έχει καρφώσει το μάτι, το φοβάμαι εγώ το μάτι” και τον “Είναι αρχοντικό παιχνίδι το ιπποδρόμιο”. Αν το πάρεις όμως το βίντεο και το στύψεις μάλλον θα μείνει μόνο το “τι να μας πει ο κύριος Αυγολέμονος”, μια έκφραση που κάποτε δεν σήμαινε τίποτα και σήμερα σημαίνει τα πάντα.

 

 

6. ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ; (29 Ιουνίου 2015)

Μυθική εμφάνιση εκτός έδρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Σία Κοσιώνη, κατάφερε να αποδράσει με το μεγάλο διπλό, αλλά όλοι να τη θυμούνται για μία μόνο φάση. Τι στιγμή που ρωτάει τη Σία “ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ;”, με τον τόνο της φωνής της, άλλους να τους ενθουσιάζει και άλλους να τους εκνευρίζει, αναλόγως με ποια ομάδα ήσουν.

Η φράση της, 4,5 χρόνια μετά λέγεται ακόμα και κανείς δεν ρωτάει “τι εννοείς ρε γαβ γαβ” μόλις τη λες. Μία αναφορά που την πιάνουν όλοι. Οπότε επιτυχία, μεγάλο σουξέ των ’10s.

 

7. Εγώ φοβήθηκα (22 Μαΐου 2015)

Σε ρεπορτάζ τοπικού καναλιού στις Σέρρες προσγειώνεται αυτός ο φιδοκτόνος και αρχίζει να σολάρει on camera. Λέει διάφορα με πιο σημαντικά τα “φίδι καλό, μόνο νεκρό” και “κσχχχχχχ”, αλλά νομίζω το “εγώ φοβήθηκα” έχει μείνει περισσότερο.

Θυμήσου μαζί μας:

 

 

8. Πώς τους πετσόκοψες έτσι; (Μάρτιος 2014)

Το πρωτοάκουσαν οι μάλλον υποψιασμένοι θεατές που πήγαν να δουν το ‘Μικρό Ψάρι’ και οι οποίοι όλο και κάποια ιδέα θα είχαν για το τι θεότητα είναι ο Οικονομίδης. Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε τον Μάρτιο του 2014, αλλά ως ‘ατάκα’ έπιασε πολύ αργότερα, κυρίως λόγω Facebook. Ο Νίκος Γιαννόπουλος σε συνέντευξή του σε μας μάς είχε πει ακριβώς πώς δημιουργήθηκε αυτή η σκηνή-ύμνος στα σκαμπό και στα αμελέτητα.

 

 

9. ΤΑ ΛΙΓΟΥΡΕΥΕΣΤΕ; (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013)

Δύσκολο να φανταστείς ότι κάποιος θα έλεγε αυτή τη φράση για δέκα είκοσι βιβλία, να όμως που έγινε. Τράβα εξήγησέ το σε έναν ξένο αυτό. Τον Φεβρουάριο, σε μία από τις πολλές εκπομπές του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεστόμισε τη φράση που έχει ταυτιστεί με όλο του το είναι. Εκείνη τη μέρα έδινε τα βιβλία του μόνο 50 ευρώ από 263 και η χαρά του τον παρέσυρε σε ένα υπέροχο κρεσέντο κραυγών. Μεγάλο βίντεο.

 

 

10. Πεθαίνει κανένας, ανασταίνεται κανένας (Ιανουάριος 2010)

Η δεκαετία μπήκε υπέροχα (αν και μάλλον το 2010 ανήκει στα 00s, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, πάμε τους πολλούς σήμερα). Δεν ξέρω πότε το τοπικό κανάλι εκεί στην Ηλεία αποθανάτισε αυτήν την τεράστια φιγούρα, πότε και πού είπε ό, τι είπε ο Αντρέας. Ξέρω όμως ότι το βίντεο ανέβηκε Γενάρη και ότι λίγους μήνες μετά, όντας φαντάρος άκουγα τους πάντες να επαναλαμβάνουν τις ατάκες από το βίντεο. Εδώ ξεχώρισα το “πεθαίνει κανένας, ανασταίνεται κανένας”, για χάριν ευκολίας. Σεβαστό σε όποιον απομονώσει κάποια άλλη ατάκα απ’ το βίντεο.

Ό, τι του αρέσει του καθενού.