AP Photos
ORIGINALS

5 διάσημοι που δολοφονήθηκαν από τους θαυμαστές τους

Από την 'Μεξικανή Madonna' μέχρι τον μεγαλύτερο ληστή της Άγριας Δύσης.

Το μίσος απ’ την αγάπη είναι ένα βήμα μακριά, το ίδιο και ο θαυμασμός απ’ την άρρωστη εμμονή. Και ειδικά οι celebrities -είτε τα αξίζουν όλα αυτά είτε όχι- τα έχουν ζήσει πολύ καλά. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιοι που έπεσαν θύματα αυτού του “θαυμασμού”, θύματα των φανς τους που η αγάπη τους για τα ινδάλματά τους, πήρε μια άρρωστη στροφή και όπλισε το χέρι τους.

Ακολουθούν πέντε απ’ τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διασήμων που δολοφονήθηκαν από τους ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι τους αγαπούσαν όσο κανείς:

1. Jesse James

 

Ο Jesse James ήταν ένας διαβόητος ληστής της Άγριας Δύσης. Παρότι αυτός και η συμμορία του απέκτησαν άσχημη φήμη ως δολοφόνοι και ληστές, δεν ήταν και λίγοι που τον έβλεπαν ως ένα είδος Ρομπέν των Δασών, που έκλεβε απ’ τους φτωχούς και έδινε στους πλούσιους. Δεν υπάρχουν βέβαια μαρτυρίες για τέτοιου είδους ‘φιλανθρωπία’, αλλά έτσι πίστευαν, τι να κάνεις.

Απ’ την άλλη μεριά ο Rober ‘Bob’ Ford ήταν ένας φανατικός θαυμαστής του, ο οποίος είχε την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά. Μετά από μία αποτυχημένη ληστεία, η συμμορία είχε ανάγκη να στρατολογήσει νέα μέλη, και έτσι αυτός και ο αδερφός του έγιναν άμεσοι συνεργάτες του ινδάλματός τους.

Ο Robert, μετά από τσακωμό με τον Dick Liddil, μέλος της συμμορίας, πυροβόλησε και σκότωσε τον ξάδερφο του Jesse James, τον Wood Hite. Οι αρχές τότε κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον ανακρίνουν για τη δολοφονία του Hite. Όταν κατάλαβαν ότι ήταν μέλος της συμμορίας του James, του έκαναν μια προσφορά: πλήρης αμνηστία και αμοιβή αν τους έφερνε τον Jesse James, νεκρό ή ζωντανό.

Με πολλά μέλη της συμμορίας είτε να έχουν συλληφθή, ο Jesse είχε απομείνει με τον Robert και τον αδερφό του. Μαζί τους σχεδίαζε την επόμενη μεγάλη ληστεία. Στις 3 Απριλίου του 1882, ο Jesse έτρωγε πρωινό όταν διάβασε στην εφημερίδα τη σύλληψη του Liddil και την ομολογία του ότι αυτός σκότωσε τον Hite. Τα αδέρφια Ford το γνώριζαν, αλλά του το ‘χαν κρατήσει μυστικό. Έτσι, από φόβο για την οργή αλλά και τις υποψίες που θα τον γέμιζαν η στάση τους, ο Robert τον πυροβόλησε πισώπλατα τη στιγμή που “ίσιωνε” ένα κάδρο στον τοίχο. Ήταν μόλις 34ων ετών.

Τα αδέρφια συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά σύντομα ήρθε η αμνηστία που τους είχαν υποσχεθεί (χωρίς όμως και όλο το ποσό της αμοιβής που τους είχαν τάξει).

Για όλη την υπόλοιπη ζωή του ο Robert Ford αντιμετωπιζόταν ως ένας δειλός, μέχρι που δολοφονήθηκε δέκα χρόνια αργότερα από έναν άντρα του οποίου τα κίνητρα δεν διευκρινίστηκαν ποτέ.

 

2. Selena

 

Η Selena Quintanilla-Pérez ήταν μία Μεξικανή τραγουδίστρια, μοντέλο, ηθοποιός και σχεδιάστρια μόδας. Δυο βδομάδες πριν τα 24 της γενέθλιά δολοφονήθηκε από μία θαυμάστριά της, η οποία μάλιστα “έτρεχε” το fan club της και δούλευε σε ένα κατάστημα ρούχων της. Πρόκειται για την κυρία στα δεξιά της φωτογραφίας.

Η επονομαζόμενη και ως ‘Μεξικανή Madonna’, ήταν τεράστιο αστέρι στη χώρα της και γινόταν όλο και διασημότερη και στις ΗΠΑ. Είχε μόλις τελειώσει και την ηχογράφηση του πρώτου αγγλόφωνου δίσκου της.

Η γυναίκα που τη σκότωσε ονομάζεται Yolanda Saldivar και θεωρούταν μία από τις μεγαλύτερες θαυμάστριές της στον κόσμο. Σύμφωνα με τον πατέρα της Selena, η Saldivar κάποια στιγμή απολύθηκε από το κατάστημα ρούχων της οικογένειας, καθώς πρόσεξαν ότι έλειπαν λεφτά απ’ το ταμείο. Επιπλέον, η Selena της ζήτησε να συναντηθούν προκειμένου να της επιστρέψει και κάποια λογιστικά χαρτιά τα οποία επίσης έλειπαν.

Οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν σε ένα λόμπι ξενοδοχείου στο Τέξας, όπου και η Saldivar την πυροβόλησε. Παρότι έτρεξαν να τη μεταφέρουν στο κοντινότερο νοσοκομείο -και τα κατάφεραν-, μία ώρα μετά δεν άντεξε και πέθανε.

Η δολοφόνος κλείστηκε μέσα στο κόκκινο φορτηγάκι της, το οποίο είχε παρκάρει έξω απ’ το ξενοδοχείο, κρατώντας το πιστόλι στον κρόταφό της. Μετά από εννιά ώρες διαπραγματεύσεων με την αστυνομία, δέχτηκε να παραδοθεί και μέχρι σήμερα βρίσκεται στη φυλακή.

 

3. “Dimebag” Darrel Abbott

 

Ένας απ’ τους μεγαλύτερους thrash metal κιθαρίστες, o Darrel Abbott, που επηρέασε όσο λίγοι στα 90s, παίζοντας μετους Pantera, είχε αντίστοιχο τέλος με των δύο προηγούμενων προσώπων. Όταν το 2003 η μπάντα του διαλύθηκε, εκείνος μαζί με τον αδερφό του δημιούργησαν μία άλλη μπάντα, τους Damageplan και κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας τους το 2004, ένας απ’ τους θεατές θα τον πυροβολούσε θανάσιμα.

Ο Nathan Gale, ήταν ένας 25χρονος πρώην πεζοναύτης, ο οποίος είχε τεράστια εμμονή με τους Pantera. Στο δικό του μυαλό, για τη διάλυση της μπάντας έφταιγε ο Dimebag, αλλά η ψυχική του κατάσταση ήταν πολύ πιο ταραγμένη από ό, τι υποψιάζονταν και οι πιο κοντινοί του άνθρωποι. Ισχυριζόταν ότι οι Pantera του έκλεψαν τραγούδια (;;;) και ότι μάλιστα είχε σκοπό να τους μηνύσει. Σύχναζε σε ένα τατουατζίδικο, όπου έδινε σε όλους πολύ την εντύπωση ενός πολύ περίεργου ανθρώπου. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν κάποιοι απ’ αυτούς αργότερα, τους είχε εκμυστηρευτεί ότι έφυγε απ’ τους πεζοναύτες λόγω σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων.

Λίγο πριν ξεκινήσει, λοιπόν, το live της νέας μπάντας του Dimebag, ο Gale άραζε απ’ έξω, όταν του ζητήθηκε απ’ τους υπεύθυνους να φύγει. Εκείνος τους παράκουσε, πήδησε τον φράχτη και μπήκε μέσα στον χώρο της συναυλίας. Έφτασε σε απόσταση αναπνοής απ’ τον κιθαρίστα και αφού φώναξε “ΔΙΕΛΥΣΕΣ ΤΟΥΣ PANTERA”, τον πυροβόλησε έξι φορές, ρίχνοντάς τον νεκρό. Στη συνέχεια σκότωσε άλλους δύο θεατές της συναυλίας, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός απ’ τα πυρά ενός αστυνομικού.

 

4. Rebecca Lucile Schaeffer

 

Στα τέλη των ’80s υπήρξε μία πολλά υποσχόμενη ηθοποιός, η Rebecca Lucile Schaeffer, η οποία πρωταγωνιστούσε στη δημοφιλή σειρά ‘Η αδερφή μου, η Σαμ’. Ήταν νέα, όμορφη και η δολοφονία της από έναν εμμονικό θαυμαστή θα γινόταν αφορμή για να αλλάξουν για πάντα οι νόμοι που αφορούν το λεγόμενο ‘stalking’.

O Robert Bardo, έγινε τεράστιος θαυμαστής της σειράς, εξαιτίας της νεαρής ηθοποιού. Άρχισε να τις γράφει γράμματα και εκείνη του απαντούσε πίσω, λέγοντάς του κάποια στιγμή ότι τα λόγια του ήταν ό, τι πιο όμορφο της είχαν στείλει ποτέ. Στο γράμμα της, μάλιστα, ζωγράφισε μία καρδιά, το σημείο της ειρήνης και το υπέγραψε “με αγάπη, Rebecca”.

Ο Bardo στη συνέχεια θα προσπαθούσε να τη γνωρίσει από κοντά στο στούντιο που γυριζόταν η σειρά, αλλά δεν θα τα κατάφερνε. Όχι μία, αλλά δύο φορές. Και όταν είδε και μία ταινία στην οποία για τις ανάγκες του ρόλου της “έκανε σεξ” με έναν άλλον ηθοποιό, το αίμα θα του ανέβαινε στο κεφάλι. Η εμμονή του μεγάλωσε και άρχισε να ψάχνει τη διεύθυνσή της.

Πλήρωσε 250 δολάρια σε έναν ιδιωτικό ερευνητή για να τη βρει και έτσι μια μέρα του Ιουλίου του 1989 βρέθηκε στην εξώπορτά της και να της χτυπάει το κουδούνι. Εκείνη του απάντησε, αλλά η μετέπειτα ατάκα της “δεν έχω άλλο χρόνο να χάσω μαζί σου”, τον τσάντισε τόσο, ώστε να την πυροβολήσει και να φύγει γρήγορα. Η Rebecca Lucile Schaeffer έπεσε νεκρή μόλις στα 21 της χρόνια.

Ο Bardo συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια. Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε η νομοθέτηση μίας σειράς νόμων, των λεγόμενων ‘anti-stalking’, η οποία θα άρχιζε να προστατεύει πραγματικά τους διάσημους από τέτοιες περιπτώσεις.

 

5. John Lennon

 

Φυσικά η πιο διάσημη περίπτωση αστέρα -σχεδόν θεού βασικά-, ο οποίος έπεσε νεκρός απ’ το χέρι φανατικού θαυμαστή του.

Το σοκ ήταν τεράστιο για τον πλανήτη. Η 8η Δεκεμβρίου του 1980 έγινε μία απ’ τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της μουσικής. Εκείνη τη μέρα ο Lennon επέστρεφε μαζί με την Yoko Ono απ’ το στούντιο ηχογράφησης στο διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη. Τη στιγμή που βγήκε απ’ τη λιμουζίνα του, ο Mark Chapman, ένας φανατικός θαυμαστής του, έκανε την κίνησή του. Τον πυροβόλησε, με τον μεγάλο μουσικό να πεθαίνει πριν ακόμα καταφέρει να φτάσει στο Νοσοκομείο Roosevelt μέσω του περιπολικού που έσπευσε στη σκηνή. Ο Lennon ήταν 40 χρονών.

Η έρευνα αργότερα έδειξε ότι ο Chapman ήταν μανιακός με τον Lennon και τους Beatles. Σκέψου ότι λίγες ώρες πριν τη δολοφονία, είχε ζητήσει -και πάρει- αυτόγραφο απ’ τον Lennon. Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί για τους λόγους που όπλισαν το χέρι του ποικίλουν. Άλλοι λένε ότι έφταιγε η περιβόητη δήλωσή του ότι “οι Beatles είναι πιο μεγάλοιο απ’ τον Χριστό”, άλλοι ότι “προσβλήθηκε” από την υποκρισία του πρώην Beatle, ο οποίος ενώ καταδίκαζε τον καταναλωτισμό και τον υλισμό, ήταν στην πραγματικότητα, πλούσιος. Μέχρι σήμερα πάντως, κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά είχε στο μυαλό του ο δολοφόνος.

Ο Chapman ακολούθησε τη συμβουλή του δικηγόρου του και δήλωσε ένοχος για φόνο δευτέρου βαθμού. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης, και παρά τις δεκάδες φορές που έχει δηλώσει ότι μετάνιωσε για τον φόνο, καμιά του αίτηση αποφυλάκισης δεν έχει γίνει δεκτή μέχρι σήμερα.

 

Φωτογραφίες: AP Photos