ORIGINALS

Οι 8 πιο δυνατές ατάκες γυναικών της δεκαετίας που έφυγε

Από την Greta Thunberg μέχρι την Oprah Winfrey.

Τα ’10s άφησαν πίσω τους πολλές μεγάλες και σημαντικές στιγμές για το γυναικείο κίνημα, για τη γυναικεία χειραφέτηση. Από το εκρηκτικό #MeToo που πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας μέχρι τις φωνές που ύψωσαν γυναίκες από “ξεχασμένες” περιοχές του κόσμου, ζητώνας εκπαίδευση και ίσους μισθούς.

Μαζέψαμε οκτώ σημαντικές στιγμές, ομιλίες κυρίως και απομονώσαμε τις φράσεις που θα μείνουν και θα συζητιούνται και τις επόμενες δεκαετίες:

1. Malala Yousafzai

“Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”.

-Συνέλευση των Νέων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, 2013

2. Emma Watson

“Έχω συνειδητοποιήσει ότι το να παλεύεις για τα δικαιώματα των γυναικών πολύ συχνά γίνεται συνώνυμο με το να μισείς τους άνντρες. Και ένα πράγμα ξέρω σίγουρα, είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει”.

-ΟΗΕ, Νέα Υόρκη, 2014

 

3. Patricia Arquette

“Σε κάθε γυναίκα που έχει γεννήσει, σε κάθε φορολογούμενο και πολίτη αυτού του έθνους, σε όλους όσους έχουν αγωνιστεί για τα ίσα δικαιώματα των άλλων. Ήρθε η στιγμή να αποκτήσουμε μισθολογική ισότητα μια για πάντα”.

-Απονομή Βραβείων Oscars, 2015

 

4. Hillary Clinton

“Παρόλα τα τεράστια εμπόδια, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ καλύτερη στιγμ΄στην ιστορία για να γεννηθείς γυναίκα. Αλλά όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν και σε ένα δεύτερο συμπέρασμα: ότι παρόλη την πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέρμα”.

-Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Γυναικών, Νέα Υόρκη, 2015

 

5. Gloria Steinem

“Είμαστε εδώ και σε όλον τον κόσμο στηρίζονταν μία δημοκρατία που λέει ότι δεν θα μείνουμε σιωπηλοί, δεν θα μας εξουσιάσουν, θα δουλέψουμε για έναν κόσμο όπου όλες οι χώρες θα είναι μεταξύ τους συνδεδεμένες. Μπορεί ο θεός να κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά η θεά κρύβεται στις σχέσεις. Προσέχουμε ο ένας τον άλλον, και είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλον”.

-Πορεία Γυναικών, Ουάσινγκτον, 2017

 6. Oprah Winfrey

”Θέλω όλα τα κορίτσια που βλέπουν τώρα να ξέρουν πως μια νέα μέρα είναι στον ορίζοντα. Και όταν αυτή η νέα μέρα ξημερώσει θα γίνει χάρη σε τόσες φοβερές γυναίκες, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται εδώ σήμερα, και σε κάποιους καταπληκτικούς άντρες που προσπαθούν να γίνουν οι ηγέτες, οι οποίοι θα μας πάνε σε μια εποχή που κανένας/καμία δεν θα πει ”Me Too” ποτέ ξανά”.

-Χρυσές Σφαίρες, 2018

 

7. Emma Gonzalez

“Μιλάμε για εκείνους που δεν έχουν κανέναν να τους ακούσει, για αυτούς πυο δεν μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό το πράγμα (σ.σ. την οπλοκατοχή) ακόμη, και για εκείνους πυο δεν θα μιλήσουν ποτέ ξανά. Πενθούμε, είμαστε εξαγριωμένοι και χρησιμοποιούμε τις λέξεις μας με άγριο και απελπισμένο τρόπο, γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα σε μας και στο να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο (σ.σ. μαζικοί πυροβολισμοί σε σχολείο)”.

-Πορεία για τη Ζωή μας, Ουάσινγκτον, 2018

8. Greta Thunberg

“Τα μάτια όλων των μελλοντικών γενεών είναι επάνω σας. Και αν επιλέξετε να μας απογοητεύσετε, σας λέω ότι ποτέ δεν θα σας συγχωρέσουμε”.

-Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή, Νέα Υόρκη, 2019