ORIGINALS

Ο ήλιος είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου στο βουνό

Τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου είναι φτιαγμένα για πεζοπορία στο βουνό.

Αν ρωτήσεις 100 ανθρώπους γιατί αγαπούν τις βόλτες στα βουνά της χώρας μας, οι περισσότεροι θα σου πουν για τις ομορφιές του τόπου μας που εξερευνούν σε κάθε μονοπάτι. Άλλοι θα σου πουν για τη γυμναστική που κάνουν και τη ζωντάνια που σου δίνει η πεζοπορία. Εγώ πάλι θα σου πω για το πόσο υπέροχο είναι να βρίσκεσαι σε ένα μέρος και να αφήνεσαι για μερικές ώρες να σε απασχολεί μόνο το πώς θα περάσεις υπέροχα με τους αγαπημένους σου ανθρώπους που σε συντροφεύουν στην εκδρομή αυτή.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε με τον Ηλία Αναστασιάδη και τον φωτογράφο Νίκο Κατσαρό στην Πάρνηθα. Όχι ιδιαίτερα έμπειροι και στην πεζοπορία αλλά τόσο ορεξάτοι να εξερευνήσουμε μερικές μεριές του βουνού που εποπτεύει την πόλη. Τόσο ορεξάτοι να γευτούμε αυτή την νέα εμπειρία κάτω από έναν ζεστό φθινοπωρινό ήλιο. Τόσο ορεξάτοι να ζήσουμε άλλη μία #TasteTheSun εμπειρία της μπίρας SOL. Εξάλλου, όπως θα δεις, στο τέλος της διαδρομής, μας περίμενε η χαλάρωση και μερικές παγωμένες μπίρες SOL.

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα βουνά της Ελλάδας είναι σκορπισμένα με μονοπάτια, κάθε βαθμού δυσκολίας. Και κάθε μέρα χιλιάδες κόσμου τα τριγυρνά είτε για βόλτα είτε από ανάγκη για τις μετακινήσεις του. Ναι, οι περισσότεροι τα περπατούν πλέον αυτά τα μονοπάτια για βόλτα. Ενώ υπάρχουν τόσοι και τόσοι σύλλογοι ορειβασίας ή hiking με τους οποίους μπορείς να πηγαίνεις μονοήμερες και διήμερες εκδρομές. Εμείς ξεκινήσαμε από τα εύκολα για την συγκεκριμένη Σαββατιάτικη απόδρασή μας.

Η Πάρνηθα είναι σαν να λέμε η πίστα των αρχαρίων στην πεζοπορία. Θυμάμαι πολύ καλά σε ηλικία 12 και 13 ετών να τριγυρνάω τα μονοπάτια με 20κιλα σακίδια στην πλάτη. Θυμάμαι πόσο με μάγευε η ύπαρξη τόσο έντονου πράσινου τόσο κοντά στην πόλη. Το ίδιο με μάγευε και τώρα σε κάθε βήμα, σε κάθε ματιά στην αχανή πόλη, σε κάθε μικρή στάση για ξεκούραση που το μάτι και το μυαλό ξεχνιόταν.

 

Κάθε τέτοια περιπέτεια βέβαια κρύβει και τους κινδύνους της. Ειδικά αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τα μονοπάτια, με την σήμανση στους βράχους και τα δέντρα, με το να χρησιμοποιείς πυξίδα κανονική ή στο κινητό σου για να προσανατολίζεσαι. Κάποια μονοπάτια είναι πανεύκολα, άλλα είναι πιο δύσκολα οπότε η μοναδική συμβουλή που έχουμε είναι να πας προετοιμασμένος. Όχι απλά με τον κατάλληλο εξοπλισμό σε περίπτωση ανάγκης. Αλλά και με τις κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές από κάποιον ορειβάτη, κάποιον έμπειρο σε κάθε περίπτωση σε τέτοιες καταστάσεις. Αν δεν νιώθεις έτοιμος, μπορείς απλά να περπατήσεις ή να κάνεις ποδήλατο στους δρόμους του βουνού. Μην ανησυχείς, ακόμα κι εκείνοι κρύβουν εκπλήξεις, όπως μερικά ελάφια που πετύχαμε εμείς, αλλά και όμορφες εικόνες.

 

Αυτό που σε συμβουλεύουμε όμως ανεπιφύλακτα να κάνεις, είναι να οργανώσεις στον εαυτό σου μια μικρή έκπληξη. Να φροντίσεις ώστε το τέλος της διαδρομής σου να σε αποζημιώσει για την όποια ταλαιπωρία και κούραση. Εμείς ξεκινήσαμε και καταλήξαμε στο Ορεινό Καταφύγιο Μπάφι. Εκεί παρκάραμε το αυτοκίνητο και πήραμε το ανηφορικό μονοπάτι για Μόλα. Φυσικά και δεν ολοκληρώσαμε τη διαδρομή οι πορωτάρηδες αλλά κάθε μέτρο που κερδίζαμε στη διαδρομή μας προς τα εκεί, κάθε εικόνα που κατακτούσαμε ήταν για όλους μας μια μικρή νίκη.

Κι όταν κατηφορίζαμε προς τα κάτω, είχαμε μια πρωτόγνωρη χαρά για όσα μας περίμεναν στην επιστροφή. Το φαγητό στο καταφύγιο (να δοκιμάσεις την φοβερή φασολάδα που κάνουν εδώ και τόσες δεκαετίες ή τη μακαρονάδα του), η ξεκούραση με θέα την πόλη και φυσικά οι παγωμένες  SOL που είχαμε φροντίσει να έχουμε μαζί μας. Καμία μεγαλύτερη αποζημίωση από το να έχεις περάσει μία όμορφη περιπέτεια, να έχεις τον ήλιο του απογεύματος να σε ζεσταίνει και εσύ να έχεις στο χέρι την αγαπημένη σου μπίρα. Εκείνη που σε σπρώχνει στην περιπέτεια, που σε προκαλεί να αγκαλιάσεις το σύνθημα #TasteTheSun και να αφήσεις τον ήλιο να γεμίσει τη ζωή σου με στιγμές μοναδικές.

 

Θα συνεχίσουμε με τον Ηλία τις μικρές μας περιπέτειες. Μετά τις Instagramικές βόλτες στο κέντρο της πόλης και το hiking, ακολουθούν άλλες δύο #TasteTheSun εμπειρίες. Θα τις δείτε πολύ πολύ σύντομα…

 

Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός