Τα βεγγαλικά που ρίχναμε μικροί το βράδυ της Ανάστασης

Από τα άκακα σκορδάκια μέχρι τις επικίνδυνες σφυρίχτρες.
SHARES

Στα μέσα της δεκαετίας του '90, στους Αμπελόκηπους ζούσαμε μέσα στην αλητεία. Μια αλητεία που κορυφωνόταν κάθε Μεγάλη Εβδομάδα με την αγορά των απαραίτητων βεγγαλικών για το βράδυ της Ανάστασης.

Χωρίς να γνωρίζουμε αν πουλούσαν βεγγαλικά τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς, πηγαίναμε και ψωνίζαμε από τα αντίστοιχα του Πολυγώνου. Τώρα, που το σκέφτομαι, πρέπει να το κάναμε με την ίδια λογική που ψωνίζαμε πορνοπεριοδικά από τα περίπτερα γειτονικών περιοχών. Όχι, γιατί δεν είχαν τα δικά μας, αλλά επειδή νιώθαμε ότι κάναμε κάτι παράνομο και δεν θέλαμε να ρισκάρουμε να μας πετύχει κανένας γείτονας κατά τη διάρκεια της αγοραπωλησίας.

Ποιες ήταν, όμως, εκείνες οι στρακαστρούκες που κάναμε ολόκληρη ιεροτελεστία για να αγοράσουμε, να κρύψουμε και να τις ρίξουμε το βράδυ της Ανάστασης; Στρακαστρούκες που παρεμπιπτόντως καλό θα ήταν να είχαν απαγορευτεί τυπικά και άτυπα μιας και δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που γίνονται κάθε Πάσχα εξαιτίας τους.

Σκορδάκια

Τι είναι: Έχουν την εμφάνιση που λέει το όνομά τους και μόλις τα πετάς στο έδαφος κάνουν μια μίνι έκρηξη. Θεωρούνται τόσο βεγγαλικά όσο φάρσα θεωρείται την πρωταπριλιά το 'σου λύθηκαν τα κορδόνια'.

Βαθμός επικινδυνότητας: 1/10

Μέλισσες, σβούρες, πεταλούδες

Τι είναι: Κάθε ένα από αυτά πήρε το όνομά του από την εμφάνισή του. Διαθέτει ένα μικρό φιτίλι που αφού το ανάψεις, το βεγγαλικό αρχίζει να στροβιλίζεται στο έδαφος βγάζοντας διάφορα χρώματα.

Βαθμός επικινδυνότητας:  2/10

Δυναμιτάκια

Τι είναι: Συρρικνωμένοι δυναμίτες που αφού ανάψεις το φιτίλι, τους πετάς και προκαλούν μια μικρή έκρηξη.

Βαθμός επικινδυνότητας: 3/10

Μπαλάκια

 

Τι είναι: Μοιάζουν με τις βόμβες του Atomic Bomberman και κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα. Είναι πιο εξελιγμένα από τα δυναμιτάκια γιατί κάνουν πάνω από μία εκρήξεις, βγάζοντας ταυτόχρονα χρώματα.

Βαθμός επικινδυνότητας: 4/10

Μινέρβες

Τι είναι: Κύλινδροι λίγων εκατοστών που ανάβουν τρίβοντας την πάνω τους πλευρά στο πλάι ενός πακέτου σπίρτων και προκαλούν δυνατή έκρηξη.

Βαθμός επικινδυνότητας: 6/10

Γουρούνες

Τι είναι: Ογκώδεις μινέρβες συνήθως σε κόκκινο χρώμα, που προκαλούσαν πολύ πιο δυνατή έκρηξη.

Βαθμός επικινδυνότητας: 8/10.

Σφυρίχτρες

Τι είναι: Μοιάζουν με τα δυναμιτάκια, αλλά είναι πιο στενόμακρες. Τις ακουμπούσαμε σε μια επίπεδη επιφάνεια πάνω από το έδαφος και αφού ανάβαμε το φιτίλι εκείνες εκτοξεύονταν μέτρα μακρυά, βγάζοντας παράλληλα έναν ήχο που έμοιαζε με σφύριγμα.

Βαθμός επικινδυνότητας: 9/10

Share
 

24Media Network

Ο Μαρτίνς αντέγραψε Στραματσόνι και Σαββίδη!

Ο Πέδρο Μαρτίνς "μαντρώνει" τους παίκτες του Ολυμπιακού στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη μέχρι την Ντουντελάνζ. Η τακτική αυτή ονομάζεται "ritiro" και έχει ιταλικές επιρροές. Το έκαναν πρώτοι οι Στραματσόνι και Σαββίδης. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει.

Τι είναι το ritiro που επέβαλε ο Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς συγκέντρωσε τους παίκτες του στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Το ritiro είναι κάτι συνηθισμένο στην Ιταλία, όχι στην Ελλάδα. Τι είναι, όμως, το... μάντρωμα των παικτών;

 

Σινεμά

Η Desiree Akhavan ξέρει τι κάνει όντως σέξι μια ερωτική σκηνή

Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα του 'Miseducation of Cameron Post' για το πώς έφτιαξε μία ταινία για κλινικές 'θεραπείας' ομοφυλοφίλων στην Αμερική του Trump, την ανώμαλη προσγείωσή της μετά το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Sundance, και το κλειδί για μια αυθεντική, λεσβιακή ερωτική σκηνή.

PROMO
Social Man