AP PHOTOS
ORIGINALS

8 άνθρωποι με τόσο υψηλό IQ που προκαλούν ίλιγγο

Τι κοινό έχει ένας στυγερός δολοφόνος με τον Stephen Hawking;

Η υπερβολική ομορφιά, το μυθικό ταλέντο, η ασύγκριτη ευφυΐα, όλα μπορούν να είναι ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα. Μπορεί εμείς, οι ‘μέτριοι’, οι μέσοι άνθρωποι να νιώθουμε έναν πηγαίο θαυμασμό στα όρια του δέους (και του φθόνου) για όσους είναι προικισμένοι με κάτι απ’ τα παραπάνω, οι ίδιοι όμως πολλές φορές δεν συμμερίζονται τα δικά μας συναισθήματα.

Ακολουθούν οκτώ άνθρωποι με IQ πολύ -μα πάρα πολύ- πάνω από τον μέσο όρο και οι τραγικές ιστορίες κάποιων απ’ αυτών, ίσως σε κάνει να δεις διαφορετικά την “ευλογία του υψηλού IQ”.

Nathan Leopold

Μπορεί να μη σου λέει τίποτα το όνομά του, αλλά ο Nathan Leopold ήταν ένα παιδί-θαύμα με το IQ του να αγγίζει το 210. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, χωρίς φίλους και με έναν οικοδιδάσκαλο που τον κακοποίησε σεξουαλικά, όταν ήταν μόλις 12 χρονών.

Ο ίδιος είχε εμμονή με την ιδέα του να τελέσει το ‘τέλειο έγκλημα’. Έτσι, το 1924, μαζί με κάποιον Richard Loeb αποφάσισαν να σκοτώσουν τον 14χρονο ξάδερφο του Loeb. Συνελήφθησαν μετά τον φόνο και παρά το γεγονός ότι το έγκλημά τους ήταν 100% προμελετημένο, απέφυγαν τη θανατική ποινή. Ο Leopold μετά την αποφυλάκισή του μετακόμισε στο Puerto Rico όπου και σπούδασε στο εθνικό πανεπιστήμιο της χώρας μαθηματικά. Ο φόνος που διέπραξε έδωσε την έμπνευση στον Alfred Hitchcock για να γυρίσει τον ‘Βρόχο’ (The Rope), μία από τις αντικειμενικά καλύτερές του ταινίες.

Garry Kasparov

AP PHOTOS

Ο διάσημος Ρώσος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, με τις αναμετρήσεις του κόντρα στον ‘υπερπολογιστή’ της IBM ‘Deep Blue’, να έχουν μείνει στην ιστορία (στον πρώτο γώνα κέρδισε ο Kasparov, στον δεύτερο έχασε). Ήταν η πρώτη φορά που ένα μηχάνημα κέρδισε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή κάτω από κανονικές συνθήκες αγώνα. Ο Kasparov, γνωστός πια και για τον πολιτικό ακτιβισμό του και τα βιβλία του, έχει IQ 194.

Nikola Poljak

Πρόκεται για έναν Κροάτη ερευνητή με IQ 182. Δουλεύει στο Cern (λογικό), καθώς και στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven της Νέας Υόρκης.

Jakob Barnett

Οι γιατροί είχαν πει στους γονείς του Jakob Barnett ότι ήταν αυτιστικός και μάλιστα ότι η κατάσταση του ήταν πολύ σοβαρή, διάγνωση που είχαν κάνει από όταν ο ίδιος βρισκόταν σε πολύ μικρή ηλικία. Είχαν πει χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι ικανός ούτε να δέσει τα κορδόνια του. Εκείνος όμως, όχι μόνο τα κατάφερε περίφημα με τα παπούτσια του, αλλά έγινε και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, στον Καναδά. Όλα αυτά τα χρωστάει στη μητέρα του, που κόντρα σε όσα τη συμβούλευαν οι γιατροί, διέκοψε τη φοίτησή του απ’ το σχολείο ειδικής αγωγής που τον είχε στείλει αρχικά. Φαίνεται ότι εμπιστεύτηκε το IQ του που έφτανε τις 170 μονάδες.

Richard Rosner

Αυτός ο τύπος έχει ένα IQ που αγγίζει τις 192 μονάδες και ένα βιογραφικό αντίστοιχα ενδιαφέρον. Ο Rosner έχει δουλέψει ως συγγγραφέας, ως γυμνό μοντέλο, ένω έχει εμφανιστεί και σε τηλεοπτική διαφήμιση της πίτσα Domino. Παράλληλα παίρνει περισσότερα από 30 χάπια και διατροφικά συμπληρώματα τη μέρα, ενώ γυμνάζεται καθημερινά για τουλάχιστον 2,5 ώρες. Γιατί; Γιατί όπως λέει και ο ίδιος είναι κομμάτι της εμμονικής του προσωπικότητας.

Δύσκολα τα πράγματα για τον Richard.

William J. Sidis

Εδώ έχουμε μία απίστευτη περίπτωση, καθώς μιλάμε για μία ιδιοφυΐα το IQ της οποίας έφτανε τις 250 μονάδες. Η μητέρα του ήταν γιατρός (γυναίκα γιατρός ήταν κάτι σχεδόν ανήκουστο για τα τέλη του 1800) και ο πατέρας του ήταν καθηγητής πανεπιστημίου. O Boris και η Sarah προετοίμαζαν το παιδί τους από μικρό για να γίνει μία ιδιοφυΐα. O William ήδη από έξι μηνών μπορούσενα πει απλές λέξεις όπως είναι η ‘πόρτα’, ενώ στα επτά του χρόνια ήξερε ήδη να μιλά επτά διαφορετικές γλώσσες. Δυστυχώς όμως, όλη αυτή η κατάσταση δεν άφησε καθόλου χρόνο στον Sidis να ζήσει ως παιδί, να απολαύσει τα παιχνίδια και την ανεμελιά των συνομίλικών του.

Έγινε δεκτός στο Harvard στα έξι του χρόνια, αλλά δεν τον άφησαν να παρακολουθήσει τα μαθήματα έως ότου έγινε δώδεκα χρονών, λόγω της “συναισθηματικής του ανωριμότητας”.

Ως ενήλικας ταξίδευε από πόλη σε πόλη, αλλάζοντας συνεχώς δουλειές και ονόματα. Έγραψε μία σειρά από βιβλία, τα οποία στην πλειοψηφία τους θεωρούνται άθλια και βαρετά, αλλά ένα από αυτά μιλάει για αυτό που σήμερα αναφέρουμε ως ‘θεωρεία της μαύρης τρύπας’. Λέγεται ότι παιδιάριζε συνεχώς και ότι γενικά ήταν ένας πολύ δυστυχισμένος άνθρωπος, ο οποίος τελικά πέθανε μόλις στα 46 του από εγκεφαλικό.

Η ιστορία του παραμένει και ως σήμερα παράδειγμα προς αποφυγή για τους γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους υπερβολικά.

Mislav Predavec

Πρόκειται για έναν Κροάτη καθηγητή μαθηματικών που το IQ του φτάνει τις 192 μονάδες. Για να καταλάβεις για τι μέγεθος μιλάμε, αρκεί να ξέρεις ότι μόλις ένας στο δισεκατομμύριο ξεπερνάει τις 190 μονάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο “τα πολύ δύσκολα τεστ ευφυΐας είναι το αγαπημένο μου χόμπυ”. Ωστόσο, η σύζυγός του, Marijana εξηγεί ότι ζουν απλά όπως κάθε συνηθισμένο ζευγάρι, και ότι υπάρχουν απλά πράγματα που ο πανέξυπνος άντρας της τα βρίσκει δύσκολα. “Όταν αγοράζουμε ένα κινητό τηλέφωνο, εγώ είμαι αυτή που το συναρμολογεί και βρίσκει πώς μπαίνει η κάρτα SIM”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Stephen Hawking

AP PHOTOS

Κατά βάθος περίμενες τη στιγμή που θα έβλεπες το όνομά του μέσα σ’ αυτή τη λίστα. Πρόκειται για τον πιο διάσημο σύγχρονο θεωρητικό φυσικό, τον συγγραφέα του best seller ‘Το χρονικό του χρόνου’, το οποίο είναι ένα απ’ τα πιο διάσημα βιβλία, που υποστηριουν θερμά τη θεωρεία του ‘Big Bang’. Παράλληλα, το μεγαλείο του κρύβεται και στο ότι μπορεί να διαβαστεί και να γίνει κατανοητό και από ‘απλούς’ ανθρώπους.

Στα δώδεκά του διαγνώστηκε με μία σπάνια πάθηση, την ALS, από την οποία ο μέσος άνθρωπος επιβιώνει μόλις για πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο καθηγητής Hawking έζησε μέχρι τα 76 του, προσφέροντας με το IQ του που έφτανε το 160, όσο λίγοι στην ανθρώπινη γνώση και πρόοδο.

Φωτογραφίες: AP Images