AP Photos
ORIGINALS

10 φορές που ο Ζλάταν μας έπεισε ότι είναι ο θεός

Σήμερα κλείνει τα 38 του και τα γιορτάζουμε με τις πιο 'Ζλάταν' στιγμές του.

Ο Zlatan κλείνει σήμερα τα 38 κι εμείς οι ταπεινοί υπήκοοί του, αποφασίσαμε να τον γιορτάσουμε μαζεύοντας δέκα από τις πιο ‘Zlatan’ στιγμές του. Γκολ, τσαλιμάκια, αγκαλιές και τσαμπουκάδες, όλα αυτά που τον έκαναν έναν τύπο larger than life, έναν θεό επί της γης που το ποδόσφαιρο είναι απλά άλλη μία πτυχή του.

Πόσοι ποδοσφαιριστές μπορούν να παινευτούν κάτι τέτοιο;

Ακολουθούν δέκα στιγμές του, από το 2001 έως και το 2018, που βοήθησαν όσο τίποτα στο να χτιστεί ο μύθος του.

1. Δεν ακουμπάς τον Zlatan

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Rubin Okotie έμαθε τι συμβαίνει όταν παραβιάζεις τον χώρο που σου έχει επιτρέψει ο Σουηδός θεός να κινείσαι. Σε έναν αγώνα μεταξύ της Αυστρίας και της Σουηδίας, ο τότε παίχτης της Μόναχο 1860 ακούμπησε, έσπρωξε, ανέπνευσε πολύ κοντά στον Zlatan και η ποινή του ήταν αυτό το παγωμένο βλέμμα που μύριζε θάνατο.

Τη δεύτερη φορά, αντί να τον σπρώξει, απλά τον άγγιξε.

Τρίτη φορά δεν υπήρξε.

 

2. Δεν βάζεις challenges στον Zlatan

2018, παίζει πια στους LA Galaxy και όλη η Αμερική μαθαίνει σιγά σιγά τι σημαίνει Zlatan. Καλεσμένος στο σόου του James Corden θα υποβλυθεί σε ένα σωρό δοκιμασίες, απ’ το να ανοίξει ένα βαζάκι με πίκλες μέχρι να ονοματίσει όσες Kardashians ξέρει. Αυτό που ξεχώρισε όμως ήταν το floss dance του, γιατί… ε, βασικά βλέπεις γιατί.

 

3. Εκείνη τη φορά που πελάτιασε έναν Λιβερπούλιαν

Πιτσιρικάς ακόμα, το 2001, όταν έφτιαχνε το όνομά του στον Ajax, πήρε μέρος στο φιλικό προετοιμασίας της ομάδας του με τη Liverpool. Σ’ αυτό το ματς έστειλε με ντρίμπλα τον αμυντικό της αγγλικής ομάδας, Stephane Henchoz, για να του φέρει τσιγάρα ή όπως είπε ο ίδιος, για να του φέρει κάτι σε φαΐ με κέτσαπ και μουστάρδα:

“Πρώτα πήγα αριστερά, το ίδιο έκανε κι εκείνος. Μετά πήγα δεξιά, και το ίδιο έκανε κι εκείνος. Μετά πήγα ξανά αριστερά, και αυτός πήγε να αγοράσει ένα hotdog”.

 

4. Γι’ αυτό το απίστευτο γκολ

Ο τερματοφύλακας της Anderlecht παραλίγο να μείνει χωρίς χέρι το 2013, αλλά για καλή του τύχη δεν πρόλαβε αυτό το σουτ του Ibra. Η μπάλα πέρασε δίπλα απ’ το τυχερό μέλος του με ταχύτητα 117 χλμ την ώρα και καρφώθηκε στα δίχτυα χαρίζοντας ένα μαγικό γκολ -και μια αρτιμελή ζωή στον τερματοφύλακα.

 

5. Αλλά κυρίως γι’ αυτό

Δώδεκα λεπτά πριν τελειώσει το φιλικό της Σουηδίας με την Αγγλία, η γηπεδούχος έχανε με 1-2 απ’ τα Λιοντάρια, μέχρι που ο Zlatan αποφάσισε να σκοράρει τρεις φορές. Η Σουηδία νίκησε 4-2, αλλά κυρίως όλος ο πλανήτης είδε τον Ibrahimovic να πετυχαίνει ένα απ’ τα πιο όμορφα γκολ στην ιστορία του αθλήματος.

Ήταν το 2012 και το τρίτο του γκολ αποδείχτηκε μυθικό.

 

6. Αγκαλίτσας

Η PSG παίζει με τη σουηδική Hammarby στη Στοκχόλμη και ο Ibrahimovic αποφασίζει να κάνει μία ντρίμπλα α λα Ronaldinho. Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα πάνε πολύ καλά για τον ίδιο, θα φάει το άκυρό του από τους δύο αμυντικούς της ομάδας, αλλά αντί να νευριάσει θα βγάλει την παιδιάστικη πλευρά του. Αγκαλιάζει τον Daniel Theorin γελώντας και εκείνος νιώθοντας την αύρα του θεού να τον κατακλύζει δεν μπορεί παρά να τον αγκαλιάσει πίσω, ευχαριστώντας τον για την τιμή που του έκανε.

Γλυκουλίνικη στιγμή.

 

7. Όταν έδειξε ότι δεν τον ενθουσιάζει και τόσο το Fifa 16

“Δεν νομίζω ότι μπορείς σε ένα video game να πετύχεις ένα γκολ τόσο φαντασμαγορικό όπως αυτά που βάζει ο Zlatan -παρά το γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ ρεαλιστικά αυτές τις μέρες”.

Rockstar.

 

8. Γι’ αυτό το tweet στον Cristiano Ronaldo

 

Και την πληρωμένη απάντηση που έλαβε:

 

 

9. Γι’ αυτόν τον χορό πριν το γκολ

Εκείνη τη χρονιά ο Ibra είχε πέσει στην εκτίμηση των οπαδών του Ajax, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με την Juventus. Όταν μπήκε με την υπόλοιπη ομάδα στο γήπεδο για να αντιμετωπίσει την Breda, οι φίλαθλοι τον γιούχαραν ανελέητα, και γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά και γιατί είχε τραυματίσει άθελά του τον “αγαπημένο” τους Van der Vaart σε αγώνα της Εθνικής Σουηδίας με την Ολλανδία.

Στο 76ο λεπτό όμως όλα θα άλλαζαν, όταν θα έκανε το παραπάνω χορευτικό, τρελαίνοντας το γήπεδο, την Ευρώπη, τον κόσμο ολάκερο.

 

10. Δεν ξέρει καν ποιος είσαι

Το 2015, σε αγώνα με την Saint-Etienne, είχε μια λογομαχία με τον αμυντικό της ομάδας, τον Paul Baysse, φτάνοντας σε πολύ υψηλά “επίπεδα Zlatan”, ακόμη και για τον ίδιο. Σε κάποιο σημείο του λέει “Paul, who?” και κοιτάζει επιδεικτικά τη φανέλα του για να μάθει το επίθετο του τύπου που τόλμησε να του αντιμιλήσει. Ο Baysse πάντως δεν μάσησε και κοίταξε κι αυτός τη φανέλα του Ibra για να του απαντήσει “Zlatan, who?”.

Αλλά ποιον κοροϊδεύει; Όλοι ξέρουμε ποιος Zlatan είναι.

Χρόνια πολλά, μύθε.

 

Φωτογραφίες: AP Photos