ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Kevin Garnett είναι ο καλύτερος πρώην αθλητής-ηθοποιός όλων των εποχών

Το cameo του πρώην σταρ του NBA στο Uncut Gems του Adam Sandler είναι απλά εξωπραγματικά καλό.

Ο Kareem Abdul-Jabbar (ως συγκυβερνήτης) να αρπάζει από το λευκό πουκάμισο τον πιτσιρικά που τον αναγνωρίζει και τολμά να του πει ότι δεν προσπαθεί πολύ στην άμυνα. Αυτό (Airplane!, 1980) είναι το πρώτο κινηματογραφικό cameo πρωταθλητή που δικαίως θυμούνται οι περισσότεροι.

 

Με την συνέχεια να περιλαμβάνει ένα μάτσο γραφικότητες που ξεκινούν από τον Hulk Hogan στο Mr. Nanny και τον Dennis Rodman στο Double Team, περνούν από τον Michael Jordan στο Space Jam και κορυφώνονται με τον -αδιαφιλονίκητα- χειρότερο όλων, τον Shaquille O’Neal στο Kazaam.

 

Ή, πιο πρόσφατα, τον -απλά ΟΚ- LeBron James στο Trainwreck, τον Tom Brady στο Ted 2 και την ‘το πρόσωπό μου είναι άδειο απο συναίσθημα’ Ronda Rousey στα πάντα όλα (Expendables, Entourage, Fast and Furious).

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αθλητές (εντάξει, ο Rock είναι εξαίρεση και σίγουρα είναι μεγκα σταρ, αλλά όχι τέρας υποκριτικής) καλούνται να υποδυθούν τους εαυτούς τους σε ρόλους που είναι φανερό ότι προκύπτουν για λόγους marketing. Και όχι, δεν το έχουν ακόμη και αυτό.

Πού θέλω να καταλήξω; Ότι το να λες ότι ο Garnett στο Uncut Gems (όπου υποδύεται τον εαυτό του) θα έπρεπε να κερδίσει το σχετικό Όσκαρ ‘Καλύτερης εμφάνισης από πρώην αθλητη’ δεν είναι και ιδιαίτερα τιμητικό. Ούτε είναι αρκετό για να σου δώσει να καταλάβεις τι ακριβώς κατάφερε το παλικάρι.

Μισό, όμως, να σου εξηγήσω τι ακριβώς συνέβη. Το Uncut Gems, για το οποίο αδίκως δεν προτάθηκε για Όσκαρ ο Adam Sandler, είναι η τελευταία ταινία των -ορκισμένων οπαδών των Nicks- αδελφών Safdie. Tα παλικάρια τον κυνηγούσαν επί δέκα χρόνια προκειμένου να δεχθεί να παίξει τον λαμόγιο έμπορο διαμαντιών με την αλλεργία στην αλήθεια και τον έρωτα με τον τζόγο.

Ο συγκεκριμένος έμπορας, λοιπόν, προσκαλεί στο μαγαζί του τον πάλαι ποτέ σταρ των Boston Celtics, κατά τη διάρκεια των τελικών της ανατολής του 2012, προκειμένου να του πουλήσει μια πολύτιμη κοτρώνα μεγέθους τούβλου που μόλις τσίμπησε από ένα ορυχείο στην Αιθιοπία. Ο Garnett βλέπει την πέτρα και παθιάζεται μαζί της. Τη δανείζεται, προκειμένου να του φέρει τύχη στον αγώνα και μετά ξεχνά να την επιστρέψει. Ένα κομβικό σημείο της πλοκής και ένας ρόλος που σε καμία περίπτωση δεν είναι διακοσμητικός.

Εκεί, λοιπόν, την πρώτη φορά που τον βλέπεις στο μαγαζί του Sandler, να κοιτάζει την πέτρα με μάτι που γυαλίζει, είναι που συνειδητοποιείς ότι o 211 εκατοστών all star power forward κουβαλάει καντάρια ταλέντο μέσα του. Κάτι που ίσως να μην σου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αν -σε αντίθεση με εμένα- έχεις ακολουθήσει προσεκτικά την πορεία του στα γήπεδα. Εκεί που έχει αποδείξει ότι διαθέτει προσωπικότητα και ασυγκράτητο πάθος που πολλές φορές τον έχει ‘εκτροχιάσει’ (όπως όταν π.χ. έριξε κουτουλιά στον Dwight Howard ή είπε στον Carmelo Anthony τι γεύση Cheerios είχε η γυναίκα του).

Στο Uncut Gems ο Kevin είναι ο εαυτός του. Επιβλητικός, ιδιοσυγκρασιακός και, πάνω από όλα, συνηθισμένος να παίρνει πάντα αυτό που θέλει. Ένας ρόλος που του ταιριάζει ταμάμ, παρόλο που δεν υπήρξε η πρώτη επιλογή, αλλά η 4η (προηγήθηκαν τα “όχι” από Amare Stoudamire, Kobe Bryant και Joel Embiid). Αν και κάτι μου λέει ότι όλο αυτό δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά η αρχή μιας κανονικής καριέρας.

Αν δεν με πιστεύεις, τσέκαρε την σκηνή όπου λέει στον Sandler ότι κάτι του βρωμάει σε όλη την ιστορία από την αρχή και ότι δεν είναι συνηθισμένος να τον δουλεύουν. Ένας larger than life άνθρωπας που καλό θα ήταν να τον είχε στα υπόψιν για αργότερα ο Κουέντιν.