ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Για τον Χρήστο Μποφίλιο, η κολύμβηση θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική

Μια συζήτηση με τον κολυμβητή για τη μαγεία του νερού.

Κακά τα ψέμματα, το να μεγαλώνεις στην Ελλάδα είναι ευλογία για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικότερους, η εύκολη και άμεση πρόσβαση στο φυσικό και καθαρό νερό.

Όχι, δεν μιλάμε -μόνο- για το πόσιμο νερό που φτάνει στα σπίτια μας μέσω της ΕΥΔΑΠ, αλλά και για το νερό της θάλασσας, μέσα στο οποίο μπορείς να βουτήξεις  και να αφεθείς στη γαλήνη του ώστε να ξεχάσεις όλα σου τα προβλήματα. Ακόμα και για το νερό μιας λίμνης, ενός ποταμού και γιατί όχι, μιας πισίνας. Δόξα τω Θεώ, αν θέλεις να κολυμπήσεις, επιλογές υπάρχουν και σου προσφέρονται απλόχερα σε κάθε περιοχή της χώρας.

Αυτή την ευλογία, είχε την ευτυχία να τη βιώσει από πολύ μικρή ηλικία και ο Χρήστος Μποφίλιος, κολυμπώντας σε πισίνες αλλά και στα υπέροχα νερά των Σπετσών. Όπως ήταν φυσικό, δεν άργησε να γίνει επαγγελματίας κολυμβητής και από το 2004 αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πισίνες για χάρη της ανοιχτής θάλασσας.

Πλέον, ως δημιουργός της ομάδας CB Swimming, συνδιοργανωτής του Serifos Sunset Race αλλά και προπονητής μικρών παιδιών, φροντίζει να μεταδίδει την αγάπη του για το νερό και να παρακινεί κι άλλους ανθρώπους να κολυμπήσουν και να αθληθούν. Εμείς, μιλήσαμε μαζί του για τη μεγάλη του αγάπη, τα εγχειρήματά του καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν μπόλικο νερό.

 

 

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί αθλητές εγκαταλείπουν τις πισίνες για να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα. Είναι αυτή μία νέα τάση που διαμορφώνεται και ποια ήταν τα δικά σου κίνητρα πίσω από μια τέτοια απόφαση;

Η άνθηση των αθλητικών events έχει οδηγήσει αρκετό κόσμο να προπονείται και στη θάλασσα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τις πισίνες. Μην ξεχνάμε ότι η βασική προπόνηση πραγματοποιείται στην πισίνα, παρ’ όλα αυτά όταν φτιάχνει ο καιρός μπορούμε να προπονούμαστε 2-3 φορές και στη θάλασσα. Αγωνιστικά, η σκέψη μου ήταν καθαρά να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω. Σταμάτησα να κολυμπώ στις πισίνες το 2004 και από τότε με τράβηξε η ομορφιά, οι δυσκολίες και οι εναλλαγές της θάλασσας.

 

Έχοντας μεγαλώσει μέσα στο νερό, ποιο θα έλεγες ότι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξει όποιος έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη συστηματική κολύμβηση; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μέσα στο νερό;

Η σωστή καθοδήγηση από εξειδικευμένους προπονητές με μεγάλη εμπειρία και αρκετή υπομονή μέχρι τα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα είναι το πρώτο βήμα. Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα αρκετά τεχνικό και χρειάζεται πολλή δουλειά. Το φαγητό είναι κάτι που πρέπει να προσέχει ο ασκούμενος, όπως και να φροντίζει η διάθεση-υγεία του να είναι σε καλό επίπεδο.

Ποιο είναι το πιο χρήσιμο πράγμα που πρέπει να έχει μαζί του ένας κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων;

Σημαδούρα ασφαλείας, νερό ή ηλεκτρολύτες και βαζελίνη σε περίπτωση που του προκαλεί ερεθισμό το θαλασσινό νερό.

Τι ακριβώς κάνει η CΒ swimming, τι σε οδήγησε στη δημιουργία της και ποιοι είναι οι μελλοντικοί της στόχοι;

Είναι ένα swimming team το οποίο εδρεύει στο ΟΑΚΑ και προπονεί αθλητές υψηλού επιπέδου αλλά και ερασιτέχνες. Τα training camp που πραγματοποιούνται τα τελευταία 4 χρόνια εκτός Αθηνών αλλά και Ελλάδας είναι αυτά που δίνουν μια διαφορετική νότα. Πάντα στην άκρη του μυαλού μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν να δημιουργήσω κάτι που να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Στόχοι; Να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η ομάδα, να έρθουν επιτυχίες και να πραγματοποιηθούν τα training camp.

Τα τελευταία χρόνια ανήκεις και στην ομάδα που διοργανώνει το Serifos Sunset Race. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου αγώνα και πώς θα ήθελες να τον δεις να εξελίσσεται;

Ο αγώνας είναι απλά μαγικός. Στο τρέξιμο έχεις σε όλη τη διαδρομή δίπλα σου τη θάλασσα και τη φανταστική Δύση του ηλίου, ενώ στο κολύμπι απολαμβάνεις τα καταγάλανα νερά της Σερίφου. Τα λόγια είναι περιττά. Αν δεν έρθεις να το ζήσεις δεν καταλαβαίνεις. Νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από την κορυφή. Η ομάδα είναι δεμένη και δουλεύει την κάθε μικρή λεπτομέρεια ώστε να γίνει ακόμη καλύτερη. Αυτό που θα ήθελα είναι να αγκαλιάσουν οι Σερφιώτες ακόμη πιο πολύ την διοργάνωση.

 

Παρακολουθείς τις προσπάθειες του Σπύρου Χρυσικόπουλου; Θα επιχειρούσες κάτι ανάλογο;

Ο Σπύρος είναι φίλος και τον στηρίζω. Είναι μια εξωπραγματική ωραία τρέλα που μου αρέσει να την βλέπω να γίνεται πραγματικότητα.  Τόσο μεγάλο εγχείρημα δεν θα δοκίμαζα προσωπικά.

Πώς είναι να εκπαιδεύεις μικρά παιδιά στο κολύμπι και ποια είναι η πρώτη συμβουλή που τους δίνεις;

Το να περνάω τις γνώσεις μου στα παιδιά είναι ό,τι πιο όμορφο. Υπομονή και όρεξη για δουλειά. Μόνο έτσι παίρνεις πράγματα από το κολύμπι.

 

Πόσο εύκολο είναι για ένα μικρό παιδί να προτιμήσει την πισίνα ή τη θάλασσα σε σχέση με τα πιο δημοφιλή αθλήματα; Επιτυχίες όπως αυτές του Σπύρου Γιαννιώτη εμπνέουν παιδιά ώστε να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό;

Όλα είναι σχετικά. Ένα μικρό παιδί δεν παίρνει πάντα την απόφαση μόνο του ώστε να ξεκινήσει κολύμβηση. Παίζει σημαντικό ρόλο ο γονιός και σίγουρα ο προπονητής που θα το αναλάβει. Η σωστή κατεύθυνση σε μικρές ηλικίες είναι η πισίνα. Θεωρώ επίσης ότι είναι υποχρεωτικό το άθλημα της κολύμβησης σε όλα τα μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 ετών και από εκεί και πέρα ας αποφασίζουν αν επιθυμούν να συνεχίσουν με το συγκεκριμένο άθλημα ή με κάποιο άλλο. Δεν επιτρέπεται μια χώρα σαν την Ελλάδα με εκατοντάδες πανέμορφες παραλίες να μαυρίζει με πνιγμούς μικρών παιδιών. Η επιτυχία του Σπύρου σίγουρα έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο όπως  και άλλων αθλητών με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες. Όταν υπάρχουν πρότυπα, υπάρχουν και στόχοι.

 

Μια χώρα με τέτοια παράδοση στη θάλασσα όπως είναι η Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να μετρά περισσότερες επιτυχίες στις διοργανώσεις της κολύμβησης;

Πάμε να ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα. Σαφώς και θα έπρεπε αλλά η υποστήριξη των αθλητών από ομοσπονδία και κράτος είναι αν όχι μηδαμινή κάτι λιγότερο από αυτό που χρειάζεται. Οι περισσότεροι που βλέπουμε να αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες βρίσκουν χορηγική βοήθεια μόνοι τους ή έχουν την σημαντική βοήθεια των γονιών τους.

 

Είδαμε στο φετινό SPETSES mini MARATHON πως η CB swimming βγήκε πρώτη στα corporate teams, πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Η διοργάνωση είναι αλάνθαστη και κάθε χρόνο και καλύτερη. Σε εμπνέει για μεγάλα πράγματα. Ήταν ένας στόχος που είχε μπει πριν τρία χρόνια, όταν είχαμε πάρει την τρίτη θέση, τότε είπα του χρόνου πάμε για τη δεύτερη και του παραχρόνου για την πρώτη. Δεν έγιναν έτσι ακριβώς όμως τα πράγματα. Δύο συνεχόμενες χρονιές στην τρίτη θέση με πείσμωναν ακόμη περισσότερο και είπα φέτος να μη γίνει σταδιακά, απλά να κάνω τη μετάβαση στην κορυφή. Σε όλο αυτό όμως δεν είμαι μόνος μου. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Κώστα Μπακανδρέα, ο οποίος είναι και ο μέντορας της CB swimming, στον αδελφικό φίλο και συνάδελφο Αλέξανδρο Μωράρη που προπονεί στην ομάδα του Καλαμακίου και φυσικά σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες της ομάδας. Τέλος, θα ήθελα να πω ένα ξεχωριστό και μεγάλο ευχαριστώ στην GOLDEN YACHT και τη MINIMAR που με στηρίζουν από την πρώτη στιγμή, το CITY MED, το RUN N FUN και το SPETSES mini MARATHON.

Ποιο είναι το ομορφότερο/πιο ιδιαίτερο μέρος στο οποίο έχεις κολυμπήσει;

Στη Σέριφο μου έρχεται όλη η μαγεία στο μυαλό, από το Γάνεμα στον Κουταλά να περνάω κάτω από τις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές των μεταλλείων, στον Αβεσσαλό να κολυμπώ με την Δύση του ηλίου να χάνεται στη θάλασσα. Αλλά δεν θα ξεχάσω και τα 8 χιλιόμετρα προπόνησης στον Άγιο Στέφανο έως το Ασπρονήσι στην Μυτιλήνη.

 

Το βέβαιο είναι πως όσο δεδομένο θεωρούμε το πόσιμο και καθαρό νερό της ΕΥΔΑΠ, έτσι θα έπρεπε να θεωρούμε και την συχνή κολύμβηση στα πανέμορφα νερά της Ελλάδας. Ο Χρήστος Μποφίλιος, κάνει ό,τι μπορεί για να μας παρακινήσει.

 

Ευχαριστούμε το Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης για τη φιλοξενία στους χώρους του.