ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ιστορία του ανθρώπου που πούλησε το νεφρό του για να πάρει iPhone

Κοίτα να δεις που τελικά δεν εξελίχθηκε σε τόσο καλή ιδέα.

Το μόνιμο αστείο εδώ στην Ελλάδα όποτε ανακοινώνεται η έλευση του καινούριου iPhone είναι πως “θα πουλήσω το νεφρό μου για να το πάρω”. Χαχαχα, τους κερατάδες, πού τα σκέφτονται, λες κι υπάρχει άνθρωπος που θα πουλούσε όντως ένα ζωτικό του όργανο για να αγοράσει μια τεχνολογική συσκευή.

Χμ. Μάλιστα. Όπως είδες, η παραπάνω ιστορία συνέβη στην Κίνα το 2011, με τον 17χρονο τότε Wang να πουλάει το νεφρό του στη μαύρη αγορά έναντι 2.528 λιρών για να αγοράσει το iPhone 4 και το iPad 2. Ο νεαρός, είχε βρει την παραπάνω υπηρεσία μέσω ενός μεσάζοντα στο ίντερνετ (προφανώς) και ταξίδεψε μόνος του στην περιοχή του ανατολικού Anhui για να υποβληθεί στην εγχείρηση, δίχως να πει τίποτα στους γονείς του.

Εκεί, τον περίμεναν δύο χειρουργοί, ένας βοηθός και μια νοσοκόμα,  οι οποίοι προχώρησαν στην επέμβαση και στη συνέχεια πούλησαν το νεφρό στον παραλήπτη του, ο οποίος πλήρωσε συνολικά παραπάνω από 25.000 λίρες (σαν να τον έκλεψαν λίγο τον Wang). Όταν επέστρεψε σπίτι του, με ένα νεφρό λιγότερο αλλά τα δύο πολυπόθητα γκάτζετ στην κατοχή του, οι γονείς του δεν άργησαν να αντιληφθούν τι έχει συμβεί, με την μητέρα του να καλεί άμεσα την αστυνομία, η οποία με τη σειρά της ξεκίνησε σχετική έρευνα.

Ένα χρόνο αργότερα, οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη 9 εμπλεκομένων στην υπόθεση, οι οποίοι και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση: ο μεσάζοντας σε ποινή κάθειρξης τριών ως πέντε ετών και οι χειρουργοί σε τριετή κάθειρξη. Όσο για τον Wang και την οικογένειά του, δέχτηκαν το ποσό των 169.000 λιρών (1,47 εκατομμύρια γουάν) ως αποζημίωση. Το μαρτύριο για τον Wang πάντως δεν τελείωσε εκεί, αφού η υγεία του άρχισε να παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση. Ως επακόλουθο της επέμβασης, υπέστη νεφρική ανεπάρκεια και σήμερα, ζει καθηλωμένος στο κρεβάτι, ανίκανος να εργαστεί, απαιτώντας διαρκή ιατρική φροντίδα.

Ίσως την επόμενη φορά που κυκλοφορήσει η Apple νέα συσκευή να πάμε με κάποιο άλλο αστείο καλύτερα.