ΜΟΔΑ

H μαγική κίνηση του John Varvatos που φέρνει το 1969 στο Σήμερα

Ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που έγινε ροκ σταρ.

O David Bowie, oι Led Zeppelin, o Alice Cooper, οι MC5, o Iggy Pop μαζί με τους Stooges, όλοι τους έζησαν για να δημιουργήσουν διαχρονικά statements με την μουσική, με τον τρόπο ζωής τους, ακόμα και με τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις, που έκαναν ‘επίθεση’ με σουρεαλιστικά χρώματα στην ασπρόμαυρη ζωή των 60s και των 70s. Ένας έφηβος,γεννημένος στο Detroit, με καταγωγή από την Κεφαλονιά μεγάλωνε μέσα στο ‘μουσικό καζάνι’ της Αμερικής, καταγράφοντας πυρετωδώς κάθε εικόνα. Το όνομα του, ήταν John Varvatos και αυτές τις ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα για την παρουσίαση μιας ‘capsule collection’ που σε στέλνει κατευθείαν στο 1969. H συλλογή αυτή παρουσιάστηκε στο attica City Link, με ένα meet & greet event στο οποίο παρευρέθηκε ο ίδιος ο John Varvatos.

H μόδα, ως μια δύναμη αντίδρασης, που ανατρέπει τα κλισέ και πυροδοτεί επαναστάσεις κόντρα στη ρουτίνα της τυποποίησης, αποτελούσε πάντα μια μυστική υπερδύναμη του rock n’ roll.’ ‘I hope I die before I get old’ τραγουδούσε ο Ρότζερ Ντάλτρι των Who στο ‘My Generation’ μιλώντας για μια γενιά που ήθελε να ζήσει έντονα, εκκωφαντικά δυνατά και να μην καταγράψει ούτε μια βαρετή μέρα στο κοντέρ της. Για περισσότερο ροκ, υπάρχει φυσικά ο Legend στους 88,6.

Η εποχή των πειραματισμών

Για κάθε ροκ καλλιτέχνη, το πρώτο άλμπουμ συνήθως είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του David Bowie δεν ήταν κάτι που έμεινε στη συλλογική μνήμη τόσο έντονα, όσο ο διαχρονικός ‘Ziggy Stardust’. To πρώτο άλμπουμ του Alice Cooper με τίτλο ‘Pretties for You’, ήταν μια ενδιαφέρουσα κατάθεση ψυχεδέλειας, αλλά απείχε αρκετά από την shock rock περσόνα που γνωρίσαμε στη συνέχεια. Στο δικό του δημιουργικό σύμπαν, την μόδα των 80s, o John Varvatos πειραματίστηκε επίσης αρκετά, μέχρι να διαμορφώσει το δικό του trademark στυλ. Το 1983 βρέθηκε στην Polo Ralph Lauren και επτά χρόνια αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται ως επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού ανδρικών ενδυμάτων της Calvin Klein. Ο Varvatos δημιούργησε ένα νέο είδος ανδρικών εσωρούχων, τα boxer briefs, έναν τύπο μπόξερ σε εφαρμοστή γραμμή, που λανσαρίστηκε το 1992 με μοντέλο ένα νεαρό ονόματι Mark Wahlberg, που ακόμα αναζητούσε την πρώτη του κινηματογραφική επιτυχία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη V. Magazine (@vintagenewss) στις

Το 2010 είχε πει για τα boxer briefs: “Είχαμε πάρει ένα μακρύ μποξεράκι και με το ψαλίδι κόψαμε τις άκρες του. Το τέλικό αποτέλεσμα έμοιαζε αρκετά…cool”.

To 1995, o Varvatos επέστρεψε στη Ralph Lauren, όπου εργάστηκε για τον ανασχεδιασμό και το λανσάρισμα του brand Polo Ralph Lauren.

H εκτόξευση

Το τέλος των 90s έγινε συνώνυμο με την απογείωση του. Ο Varvatos ανοίγει την δική του εταιρεία, όπου λανσάρει αρώματα, ζώνες, παπούτσια και άλλα αξεσουάρ για τον άνδρα. Η νέα δεκαετία είναι και μια νέα ευκαιρία για να γεννηθεί η πρώτη του διακριτική επανάσταση: Ανοίγει μπουτικ στο Σόχο και στην οδό Bowery 315, εκεί που βρισκόταν το θρυλικό κλαμπ CBGB, γνωστό και ως ο τόπος γέννησης του rock. To 2009, με την ραδιοφωνική εκπομπή ‘New York Nights…Direct From the Bowery’ αφηγείται μια ατέλειωτη ροκ ιστορία, αυτή που τον ενέπνευσε στα πρώτα του βήματα στο χώρο της μόδας, με τον Iggy Pop, τον Alice Cooper, τους Led Zeppelin, τους Sex Pistols, να έχουν κεντρικούς ρόλους. Μπορεί άραγε ένα δερμάτινο τζάκετ να αιχμαλωτίσει μέσα του όλη την ηλεκτρική ενέργεια ενός ‘Stairway to Heaven’; O Varvatos σκέφτεται υψηλόφωνα, είναι έτοιμος για ένα μεγάλο, εκκωφαντικό πλιάτσικο στη φαντασία κάθε rock fan.

That’s just the way we are when we come down

We sweat and laugh and scream here

’cause life is just a dream here

You know inside you feel right at home here

(Welcome To My Nightmare: Alice Cooper)

Η εδραίωση ενός μύθου

Στην δεκαετία των 2010s, o John Varvatos είναι παντού: Στο τηλεοπτικό ριάλιτι ‘Fashion Star’, στην αυτοκινητοβιομηχανία (2013) για το λανσαρίσμα μιας Chrysler 300 με το όνομα του, στη δισκογραφία, με την ίδρυση της John Varvatos Records, στην εκτόξευση του fashion brand του σε όλο τον κόσμο. Όμως αυτό που δείχνει να συγκινεί περισσότερο τον ίδιο, είναι ο στόχος του να αιχμαλωτίσει το πνεύμα του rock n`roll μέσα από τις ενδυματολογικές του δημιουργίες.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες με τον θρυλικό φωτογράφο Danny Clinch, περιλαμβάνουν θρύλους, όπως ο Iggy Pop, o Willie Nelson, οι Green Day, ο Alice Cooper. Ο John Varvatos ‘κεντάει’ κιθαριστικά ριφ και drum solo σε εντυπωσιακά casual και formal σύνολα για τον άνδρα. Ρούχα made for loving you.

Στην Ελλάδα, με τους Led Zeppelin στις βαλίτσες

Στην ιστορία του ροκ, η 12η Ιανουαρίου 1969 είναι μια μέρα γέννησης μύθων, είναι η μέρα που οι Led Zeppelin κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Σήμερα, 50 χρόνια αργότερα, οι Led Zeppelin συνεργάζονται με τον John Varvatos για να γιορτάσουν αυτή τη μυθική επέτειο, λανσάροντας μια συλλογή εμπνευσμένη από την διαχρονική αισθητική της μπάντας. “Whole lotta love” για τον John Varvatos σημαίνει εμφαση στη λεπτομέρεια και τη στυλιστική δεξιοτεχνία, σε μια ‘capsule collection’ που σε στέλνει κατευθείαν στο 1969. H συλλογή αυτή παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, στο attica City Link, με ένα meet & greet event στο οποίο παρευρέθηκε ο ίδιος ο John Varvatos.

Αποτέλεσμα αυτής της μοναδικής συνεργασίας, η συλλογή επανασυστήνει την προχωρημένη αισθητική του συγκροτήματος, συνυφασμένη αυτή τη φορά με την αγάπη του John Varvatos για τη λεπτομέρεια και τη σχεδιαστική δεξιοτεχνία. Η συλλογή του John Varvatos διατίθεται στα corners John Varvatos στα πολυκαταστήματα attica Golden Hall και attica City Link, όπου φιλοξενήθηκε κι ένα meet and greet event με τον ίδιο το σχεδιαστή να μιλά για τη συλλογή καθώς και την αστείρευτη έμπνευση που του προσφέρει η ροκ μουσική, τόσο στη ζωή του όσο και στη δημιουργική του διαδικασία.

Η συνεργασία με τους Led Zeppelin σε αυτή τη συλλογή είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η μουσική και το στυλ τους είχαν πάντα μεγάλη επιρροή πάνω μου”, δήλωσε ο John Varvatos. “Ήταν απίστευτη εμπειρία ο σχεδιασμός αυτής της συλλογής μαζί με τη μπάντα, για τη δημιουργία ρούχων που αντιπροσωπεύουν τις ρίζες του στιλ τους, ενώ παραμένουν, την ίδια στιγμή, εξαιρετικά σύγχρονα”.

Ο Jimmy Page μοιράστηκε παρόμοια συναισθήματα σχετικά με την εγγύτητα και τον αμοιβαίο σεβασμό τους με τον σχεδιαστή, λέγοντας: “Είχα στο παρελθόν τη μεγάλη χαρά να συνεργαστώ προσωπικά με τον John σε μία σειρά από projects, συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου μου Yardbirds και της διαφημιστικής καμπάνιας John Varvatos για την Άνοιξη 2013, παρέα με τον Gary Clark Jr. Χαίρομαι που υπάρχει πλέον μια συλλογή Led Zeppelin. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά με το αποτέλεσμα”.

“Το στυλ Varvatos είναι μοναδικό… είναι μόνος του εκεί έξω”, συμπλήρωσε ο Robert Plant. “Πέρα και πάνω από το υπόλοιπο πλήθος, εκεί κάτω”.