AP Images
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η οριστική αποκαθήλωση του Michael Jackson

Οι εικόνες της σεξουαλικής κακοποιήσης στο ντοκιμαντέρ 'Leaving Neverland' είναι πολύ σκληρές για να τις αγνοήσεις.

Στην εξαιρετική σχολή χορού στον Άλιμο που πηγαίνει η οκτάχρονη κόρη μου, μια από τις φιγούρες που κοσμούν τα τζάμια της κεντρικής αίθουσας δείχνει τον Michael σε κανονικό μέγεθος καθώς εκτελεί μια από τις χαρακτηριστικές φιγούρες του.

Όταν, πριν από μερικούς μήνες, με ρώτησε ποιος είναι αυτός, της έδειξα 1-2 βιντεοκλίπ του και της εξήγησα ότι ήταν ο βασιλιάς της ποπ. Ένας άνθρωπος πολύ πιο σημαντικός για την ποπ από τον Ρουβά, την Παπαρίζου και την Φουρέιρα (τα μουσικά references που έχει μέχρι τώρα) μαζί.

Αν με ρωτούσε αυτή τη στιγμή, μετά την προβολή του 4ωρου ντοκιμαντέρ ‘Leaving Neverland’ -στο Sundance festival για την ώρα, αργότερα θα προβληθεί στο HBO και το Channel 4 – του βραβευμένου με BAFTA- Dan Reed (Terror in Mumbai, Three Days of Terror: the Charlie Hebdo Attacks) και τον τεράστιο θόρυβο που αυτό προκάλεσε, το μόνο που θα της έλεγα είναι ότι ήταν ένας τραγουδιστής που φερόταν πολύ κακά στα παιδιά. Όπως είπε κι ο Dan Reed του Rolling Stone:

Θα υπάρχουν πολλά #MeToo με τον Michael μετά από αυτό. Θα πρέπει απλά να κάτσουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα συμβεί

Ναι, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, που καταγράφει με τον πλέον ωμό τρόπο την φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση επί χρόνια των δυο -ανήλικων τότε- πρωταγωνιστών του (του σούπερφαν Wade Robson που γνώρισε τον Michael όταν κέρδισε ένα διαγωνισμό και του James Safechuck που έπαιζε μαζί του σε μια διαφήμιση της Pepsi) προφανώς και δεν είναι ‘αντικειμενικό’ αφού παίρνει εμφατικά θέση με την πλευρά των φερόμενων θυμάτων και των οικογενειών τους.

Ναι, είναι απόλυτα λογικό οι fan του βασιλιά της ποπ (το ταλέντο του οποίου ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε σε αυτό τον πλανήτη) να την είχαν στημένη έξω από τον κινηματογράφο στην Utah έτοιμοι να λιντσάρουν σχεδόν τους συντελεστές. Την ίδια ώρα που, εντός του κινηματογράφου, υπήρχαν γιατροί και νοσοκόμοι, σε περίπτωση που κάποιος από τους θεατές δεν άντεχε αυτό που έβλεπε.

Στιγμιότυπο από το επίσημο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ

Ναι, είναι απόλυτα αναμενόμενο οι κληρονόμοι του Jackson να βγαίνουν και να μιλούν για “δημόσιο λιντσάρισμα από tweeters και άλλους ανθρώπους που δεν γνώρισαν ποτέ τον Michael, ο οποίος δεν είναι εδώ να υπερασπίσει τον εαυτό του”.

Ειδικά αν σκεφτείς ότι συγκεκριμένα ο Wade, σε μια δίκη για την φερόμενη κακοποίηση ενός άλλου αγοριού, πίσω στο 2004-2005, βγήκε και υπερασπίστηκε τον Michael. Ενώ και τα δυο φερόμενα ως θύματα κατέληξαν να κάνουν μηνύσεις (το 2013 και το 2014 αντίστοιχα) οι οποίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο το 2017.

Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των αντιδράσεων όσων το είδαν πρώτοι, ότι τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για τη γροθιά (και την ανακατωσούρα) στο στομάχι που προκαλούν περιστατικά που βλέπεις να σου εξιστορούν -κοιτάζοντας την κάμερα στα μάτια- τα δυο θύματα

Ξεκινώντας από τον James Safechuck που περιγράφει (σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Guardian) στο ντοκιμαντέρ το πώς η φιλία τους άρχισε να γίνεται σεξουαλική όταν ο Jackson πρώτα του έμαθε τον αυνανισμό, στη συνέχεια του είπε ότι, ενώ κοιμόταν, του έκανε στοματικό σεξ (κάτι που υποτίθεται ήταν η πρώτη σεξουαλική εμπειρία για τον Jackson) και μετά, επί χρόνια, τον κακοποιούσε σε διάφορους χώρους του Neverland Ranch. Καταλήγοντας στο να κάνουν μέχρι και ψεύτικη τελετή γάμου, το δαχτυλίδι από την οποία έχει ακόμη.

Αντίστοιχα ο Wade, που δηλώνει ότι η δική του κακοποίηση ξεκίνησε όταν ήταν μόλις επτά ετών, μίλησε για μια σειρά σεξουαλικών δραστηριοτήτων στις οποίες επιδόθηκαν οι δυο τους στο ράντσο. Εκεί που ο Michael του έδειξε πρώτη φορά σκληρό πορνό και του έδωσε να πιει αλκοόλ. Όλα αυτά πριν, σύμφωνα με τους δυο τους, μια σειρά άλλων αγοριών πάρουν τη θέση τους, με τους ίδιους να αισθάνονται ζήλια.

Αν και εκείνο που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι ότι, πέρα από τους ίδιους, παίρνει συνεντεύξεις από τις μητέρες τους, τα αδέλφια τους και τις συζύγους τους προκειμένου να μας δώσει να κατανοήσουμε το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της φερόμενης κακοποίησης πάνω στις οικογένειες. Όπως λέει ξανά ο Reed:

Αυτό δεν είναι μια ιστορία για τον Michael Jackson. Είναι μια ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης που συνέβη σε δυο οικογένειες. Το γεγονός ότι θύτης ήταν ο Michael Jackson δίνει απλά στην ταινία μεγαλύτερο εύρος. Αλλά θα μπορούσε να είναι η ιστορία οποιουδήποτε σεξουαλικού εκμεταλλευτή ο οποίος μπαίνει σε μια οικογένεια και κάνει τα μέλη της να τον εμπιστευτούν

Όταν τελείωσε η προβολή του ντοκιμαντέρ, οι δυο πρωταγωνιστές (που υποφέρουν ακόμη από κατάθλιψη και κρίσεις πανικού) δήλωσαν στο εμβρόντητο κοινό πως δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος ή κίνητρο για την συμμετοχή τους στο ντοκιμαντέρ. Επισημαίνοντας πως: “δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που μας συνέβη”. Και ότι καταλαβαίνουν την οργή των φαν του Michael αφού κι αυτοί, παρόλο που τους συνέβη στους ίδιους, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Michael έκανε αυτά τα πράγματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υστεροφημία του Jackson δεν θα είναι ποτέ ίδια μετά την επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ, σε μερικούς μήνες. Και ότι κανένας πατέρας δεν θα είναι εύκολο να εξηγήσει στο παιδί του ποιος είναι αυτός ο κύριος με το καπέλο και τα γάντια που χορεύει και τραγουδάει υπέροχα.

(Κεντρική φωτογραφία: Danny Moloshok / Invision / AP)