AP Photo/Darko Vojinovic
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κινδυνεύοντας μέσα στο πέταλο ενός Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας

Ο Γιώργος Λέντζας μάς ταξιδεύει από το Βελιγράδι και το Μπερναμπέου ως το θρυλικό Μπομπονέρα και το ναρκο-ντέρμπι του Μεντεγίν.

”Αν κάποιος μου έλεγε ότι ‘πεθαίνω, έχω στην άκρη κάποια λεφτά και θέλω να κάνω ένα ταξίδι να δω ένα ματς, σίγουρα θα του έλεγα να παρακολουθήσει την Μπόκα Τζούνιορς να παίζει μέσα στο Μπομπονέρα, που το θεωρώ το πιο εμβληματικό γήπεδο του κόσμου. Είναι ασύλληπτη εμπειρία. Το να νιώθεις την κερκίδα να κινείται 2-3 εκατοστά κάθε φορά που χοροπηδάνε όλοι μαζί, είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο”.

AP IMAGES

Μια μόνο από τις δεκάδες αναμνήσεις που έφερε μαζί του στην Ελλάδα το -πάλαι ποτέ μέλος της παρέας των World Party και ‘Στο Δρόμο’- από ένα ποδοσφαιρικό γύρο του πλανήτη που μέχρι τώρα περιλαμβάνει στάσεις σε εννιά εμβληματικά ντέρμπι σε εννιά διαφορετικές χώρες (βλέπε Φέγενορντ-Άγιαξ, Μάντσεστερ-Λίβερπουλ, Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, Σέλτικ-Ρέιντζερς, Φενέρμπαχτσε-Γαλατασαράι, Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς, Ατλέτικο Νατιονάλ-Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, Παρτιζάν Βελιγραδίου-Ερυθρός Αστέρας). Όλες αυτές τις εμπειρίες θα τις δούμε στην εκπομπή Football Stories, της πρώτης βιωματικής ταξιδιωτικής εκπομπής για ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, που βάζει στο μικροσκόπιο την ποδοσφαιρική κουλτούρα κάθε χώρας, με αφορμή τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά ντέρμπι του κόσμου και θα κάνει πρεμιέρα αύριο, 1η Οκτωβρίου, στις 23.45 στον ΑΝΤ1

“Αν υπάρχει ένα ντέρμπι που ένοιωσα πρακτικά τον κίνδυνο, και όχι απλά να ελοχεύει κάπου, αυτό ήταν στο Βελιγράδι, ανάμεσα στην Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα. Εκεί η κατάσταση ξεφεύγει. Βλέπεις σκαριά οπαδών και πρόσωπα που φυσιογνωμικά είναι εντελώς killers. Αντιθέτως στο Μεντεγίν στην Κολομβία, όπου και εμείς σκάσαμε με τα γνωστά στερεότυπα και θα περίμενε κανείς ότι τα πράγματα θα ήταν άγρια, το ματς ήταν γιορτή. Ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός που εξάγουν οι τύποι είναι ασύλληπτος. Τα οπαδικά κεφάλια συναντιούνται πριν, μέσα στο γήπεδο, και συμφωνούν να προστατέψουν τον αγώνα. Ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν επεισόδια και ότι όποιος θέλει να σκοτωθεί μπορεί να το κάνει άλλη μέρα και κάπου αλλού, πολύ μακρυά από το γήπεδο. Είδαμε ζευγάρι να περνάει μέσα από τους οργανωμένους, ο καθένας με φανέλα της αντίπαλης ομάδας, και να μην τους πειράζει κανένας”.

Γιατί μπορεί η ποδοσφαιρική καριέρα του -πάλαι ποτέ βολεϊμπολίστα του Άρη- να τερματίστηκε ‘άδοξα’, μετά από μόλις ένα αγώνα στον οποίο έδωσε στον αντίπαλο επιθετικό τα ‘πόδια στο χέρι’, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κυνηγήσει το ‘ποδοσφαιρικό’ του όνειρο με ένα πιο πρωτότυπο και ταξιδιάρικο τρόπο.

“Με είχαν γράψει οι γονείς μου στην ομάδα του κατηχητικού. Αλλά επειδή ήμουν πολύ μαχητικός και γύριζα σπίτι με ματωμένα γόνατα μετά από κάθε προπόνηση, με έβαλαν τελικά στο βόλεϊ στο οποίο δεν υπάρχει σωματική επαφή. Πρόλαβα να παίξω ένα ματς στο οποίο και πλακώθηκα με τον αντίπαλο μετά από ένα τάκλιν που του έκανα. Η ποδοσφαιρική μου σχολή είναι, βλέπεις, εντελώς Βίνι Τζόουνς”.

Συγκεκριμένα μέσω του Football Stories, που κάνει πρεμιέρα αύριο, 1η Οκτωβρίου, στις 23.45 στον ΑΝΤ1.

“Κάθε επεισόδιο είναι διαφορετικό και άκρως βιωματικό. Όλα κορυφώνονται εντός γηπέδου. Αλλά πιο πριν προσπαθούμε να βρούμε ιστορίες που να έχουν ενδιαφέρον για τον κόσμο και να εξηγούν την ποδοσφαιρική σκηνή της χώρας. Όλο αυτό ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, σε ένα healthy juice spot στην Θεσσαλόνικη, όταν συζητάγαμε (σ.σ. εκείνος, ο συμπαρουσιαστής του -και οπαδός του Ηρακλή- Άγγελος Γιακουμίδης, ο -επίσης γνωστός από το World Party- Θοδωρής Πλακίδης και ο -οργανωμένος οπαδικά Αρειανός- Δημήτρης Μωυσιάδης), για το πόσο έχει εκφυλιστεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αναρωτιόμασταν πως το ζουν το θέμα στον υπόλοιπο πλανήτη και αν παντού σκοτώνονται οι οπαδοί μεταξύ τους στα ντέρμπι. Καταλήξαμε ότι θα μας άρεσε πολύ να γυρίσουμε ξανά τον κόσμο υπό μια τέτοια σκοπιά”.

Για την ακρίβεια ο νομάδας Γιώργος (με μια μικρή ουλή στο δάχτυλο από τις πέτρες που πετάχθηκαν στα τζάμια των λεωφορείων με τους οπαδούς του Άρη στη Λαμία όταν κατέβαιναν στο τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό το 2010), μέσω της νέας παρεΐστικης εκπομπής, εκπληρώνει το ταξιδιωτικό-ποδοσφαιρικό του όνειρο, αφού στην πραγματικότητα ο ίδιος είναι περισσότερο travel addict παρά football addict.

“Για μένα προφανώς έπαιξε ρόλο ο παράγοντας ταξίδι. Ας πούμε ότι μένω συνεπής στο τσιγγανιλίκι μου και στην νομάδικη ζωή. Αν και προσωπικά, ως οπαδός του Άρη, έψαχνα επίσης να βρω ένα τρόπο να επανακτήσω το χαμένο ρομαντισμό του ποδοσφαίρου και να αγαπήσω ξανά το άθλημα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το τελικό αποτέλεσμα. Προέκυψε μετά από πολύ κόπο, αίμα, δάκρυα και ιδρώτα”.

Μια όντως δύσκολη και απαιτητική παραγωγή με πολλά παρατράγουδα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου συμμοριών που ξέσπασε την ώρα ενός αγώνα τους σε μια φαβέλα στη Βραζιλία.

“Παίζαμε με μια τοπική ομάδα. Ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από πίσω, οπότε μας ζήτησαν να εκκενώσουμε το γήπεδο. Γενικά μας συνέβησαν διάφορα απρόοπτα. Όπως όταν μου έκλεψαν το -ονομαστικό- εισιτήριο στον αγώνα Ρίβερ Πλέϊτ-Μπόκα και κατέληξα να περάσω από επτά ελέγχους της αστυνομίας με παρακάλι τύπου ‘Ρε παιδιά, έρχομαι από την Ελλάδα’.Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι μιλάμε για ντέρμπι. Κάτι που σημαίνει ότι έχεις να αντιμετωπίσεις και επικίνδυνες καταστάσεις και οργανωμένους οπαδούς που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά ευέξαπτοι και όχι ιδιαίτερα media και camera friendly”.

Απώτερος στόχος του Football Stories, η πρώτη σεζόν του οποίου θα περιλαμβάνει 16 συνολικά επεισόδια, είναι να μας δείξει πως ζουν το ποδόσφαιρο σε άλλες χώρες του πλανήτη. Και, καπάκι, να μας κάνει να το αγαπήσουμε.

“Στη bucket list μας υπάρχουν πολλά ακόμη. Όπως εμβληματικοί αγώνες τύπου Σάλκε-Ντόρμουντ, ταξίδια σε Μαρακές και Αίγυπτο, ένα επεισόδιο στην Παλαιστίνη για να δούμε πως είναι το ποδόσφαιρο σε εμπόλεμη ζώνη και ένα στα νησιά Φερόε για να δούμε αν όντως είναι ψαράδες αυτοί που νίκησαν δυο φορές την καλή μας Εθνική”

Και όχι, αν αναρωτιέσαι, δεν χρειάζεται να είσαι ντε και καλέ κολλημένος με την μπάλα για να ‘κολλήσεις’ με το Football Stories. Mπορείς να το δεις μια χαρά ως απλός θεατής. Ακόμη και εντελώς αστοιχείωτος. Όπως είμαι εγώ και, απρόσμενα, ο Θοδωρής Πλακίδης.

“Είναι γοητευτικό σχεδόν το πόσο δεν ξέρει ο Θοδωρής από ποδόσφαιρο. Πριν από την εκπομπή είχε δει μόνο ένα ματς γυναικείου ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Φαντάσου ότι στην Βραζιλία κάποιος τον ρώτησε από που κατάγεται ο Μαραντόνα και δεν ήταν σίγουρος. Το μάντεψε. Η νίκη, όμως, του project για εμάς, είναι ακριβώς αυτό. Να κάνουμε να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο άνθρωποι που δεν το παρακολουθούν”.

Κάτι μου λέει ότι ο Γιώργος, το πρώτο ντέρμπι στη ζωή του οποίου ήταν το Λάρισα-ΠΑΟΚ όταν ήταν πέντε ετών (‘Με πήγε ο πατέρας μου που ήταν φανατικός οπαδός της ΑΕΛ. Το είχε καημό να υποστηρίξω την Λάρισα, αλλά εγώ λόγω γειτονιάς και μπάσκετ υποστήριξα μεγαλώνοντας τον Άρη’) και η παρέα του θα το καταφέρουν. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να έχει την ευκαιρία να γιγαντώσει την συλλογή του από ποδοσφαιρικά σουβενίρ που μέχρι τώρα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μια τρίλιτρη κούπα της Μπόκα Τζούνιορς και μια υπογεγραμμένη φανέλα των Ατρόμητων από τον Ταρούσα.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Darko Vojinovic

Και μην ξεχνάς! Άκου τι είπαμε για τις νίκες του ‘Game of Thrones’, τον θρίαμβο του ‘Fleabag’ και τα Emmys του Netflix.