SHUTTERSTOCK
LONGREADS

Θα πεθάνουμε όλοι: Οι σκοτεινές προφητείες του Νοστράδαμου για το 2018

Αν πάρουμε στα σοβαρά τα γραπτά του αστρολόγου, καλό θα είναι να αρχίσουμε να τακτοποιούμε εκκρεμότητες.

Δεν λέω. Το να ανησυχούμε εξαιτίας όσων έγραψε ένας τύπος που λεγόταν Μισέλ ντε Νοστρεντάμ και έχει πεθάνει εδώ και σχεδόν 5 αιώνες, μοιάζει κάπως υπερβολικό. Όταν όμως συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από τον Νοστράδαμο, ο οποίος φημίζεται για την επιτυχία των προβλέψεων ιστορικών γεγονότων, ένα μικρό άγχος σε πιάνει. Εντάξει, δεν είναι και οι Simpsons, αλλά ο τύπος θεωρείται αυθεντία.

Σύμφωνα άλλωστε με τους φανατικούς μελετητές του έργου του Γάλλου γιατρού, φαρμακοποιού και αστρολόγου, οι φορές που έχει πέσει μέσα στις προφητείες του δεν είναι και λίγες. Η πλειονότητα των προβλέψεων μάλιστα, αφορά ζοφερά γεγονότα, όπως η άνοδος του Χίτλερ και των ναζί, η καταστροφή των δίδυμων Πύργων και οι επιθέσεις του ISIS. Εντάξει, δεν τα έχει πει και με το όνομά τους όλα αυτά, όμως αν θέλεις να βρεις μια σύνδεση θα τα καταφέρεις.

Κάπως έτσι, με αυτή τη λογική, όσα έγραψε ο Νοστράδαμος για το 2018 μοιάζουν εφιαλτικά, αν φυσικά τα διαβάσεις με λίγη καλή διάθεση καταστροφολογίας που θα έκανε ακόμα και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων να ζηλέψουν. Εμείς, παρουσιάζουμε τα αποσπάσματα από το βιβλίο του ‘Les Propheties’ που πυροδοτούν τα φρικτά αυτά σενάρια, αλλά σου προτείνουμε να μην τρέξεις ακόμα στα καταφύγια. Όπως γράφει κι η Βικιπαιδεία άλλωστε:

Oι περισσότερες ακαδημαϊκές πηγές υπογραμμίζουν πως ο συσχετισμός μεταξύ παγκόσμιων γεγονότων και τετράστιχων του Νοστράδαμου είναι είτε κυρίως προϊόν λανθασμένων ερμηνειών και μεταφράσεων, συχνά ηθελημένων, είτε πολύ ισχνός, ώστε να μπορεί να τεκμηριώσει την πραγματική ικανότητα πρόβλεψης του δημιουργού τους”. Ψυχραιμία, κάτι μου λέει ότι θα τη βγάλουμε και φέτος. Έτσι κι αλλιώς, τόσες γκαντεμιές μαζεμένες δεν τύχαιναν ούτε στην Ηλέκτρα στο Καλημέρα Ζωή.

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

AP IMAGES

(AP Photo/Ahn Young-joon)

Τι είχε γράψει ο Νοστράδαμος:Ο μεγάλος πόλεμος θα ξεκινήσει στη Γαλλία και όλη η Ευρώπη θα δεχθεί επίθεση. Θα είναι μεγάλη σε διάρκεια και τρομακτική για όλους και στο τέλος θα υπάρξει ειρήνη την οποία θα απολαύσουν οι λίγοι”. {…}  “Θα ξεκινήσει πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις και θα κρατήσει για 27 χρόνια”.

Πώς μεταφράζεται η πρόβλεψη: Η οποία πρόβλεψη μοιάζει και αρκετά ακριβής και θαρραλέα για να είμαστε δίκαιοι, τίμιος. Μερικοί σχολιαστές γράφουν πως Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα θα ενωθούν για να επιτεθούν στις Η.Π.Α.

Πόσο ρεαλιστικό μοιάζει το σενάριο: Το να ξεκινήσει πόλεμος στη Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη, μοιάζει μακρινό. Όσο όμως ο Ντόναλντ Τραμπ κι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παίζουν με τα κουμπάκια τους, ο πυρηνικός όλεθρος κι ο παγκόσμιος πόλεμος δεν μοιάζουν και τόσο με ανέκδοτο. Εξακολουθεί φυσικά να παραμένει ένα ακραίο σενάριο.

Έκρηξη του Βεζούβιου

Τι είχε γράψει ο Νοστράδαμος: Η γη θα τρέμει κάθε πέντε λεπτά”.

Πώς μεταφράζεται η πρόβλεψη: Ο Βεζούβιος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ιστορική καταστροφή της Πομπηίας το 79 μετά Χριστόν, θα εκραγεί ξανά, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 6.000 ανθρώπους.

Πόσο ρεαλιστικό μοιάζει το σενάριο: Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές του 2016, 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι δέχθηκαν προειδοποίηση ότι ζουν στην περιοχή κινδύνου γύρω από το σούπερ ηφαίστειο, το οποίο μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, προκαλώντας παγκόσμια καταστροφή. Με λίγα λόγια, οι μισοί κάτοικοι της Νάπολης ενημερώθηκαν ότι ζουν σε μια περιοχή μαρκαρισμένη ως κίτρινη ζώνη κινδύνου. Χμμ.

Φονικός σεισμός

SHUTTERSTOCK

Τι είχε γράψει ο Νοστράδαμος: Ένας σεισμός θα ανησυχήσει κυρίως την δυτική πλευρά των Η.Π.Α. Η δύναμή του θα γίνει αισθητή σε περιοχές ολόκληρου του πλανήτη”.

Πώς μεταφράζεται η πρόβλεψη: Ένας μεγάλος σεισμός στα ρήγματα της Καλιφόρνια ή -κυρίως- στη ζώνη Cascadia, σε συνδυασμό με το τσουνάμι που θα γεννήσει, είναι ικανός να προκαλέσει αμέτρητους θανάτους και καταστροφές.

Πόσο ρεαλιστικό μοιάζει το σενάριο: Το γεωλογικό ινστιτούτο των Η.Π.Α δεν έχει κρύψει την ανησυχία του, ιδιαίτερα για τη ζώνη Cascadia, η οποία εκτείνεται από τη βόρεια Καλιφόρνια μέχρι το Βανκούβερ και παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα. Στο San Andreas ευτυχώς υπάρχει ο Rock και είναι πιο ήσυχοι.

Σύγκρουση αστεροειδή ή κομήτη με τη Γη

Τι είχε γράψει ο Νοστράδαμος: Μια στιγμή μεγάλης βίας θα συμβεί με την εμφάνιση ενός κομήτη στον ουρανό. Πυρηνική τρομοκρατία και φυσικές καταστροφές θα καταστρέψουν τον πλανήτη”.

 

Πώς μεταφράζεται αυτή η πρόβλεψη: Αν έχεις δει έστω και μια αντίστοιχη ταινία του Χόλιγουντ, την έχεις την εικόνα.

Πόσο ρεαλιστικό μοιάζει το σενάριο: Η σύγκρουση ενός αστεροειδή με τη Γη είναι ένα ενδεχόμενο που η NASA δεν αποκλείει για το μακρινό μέλλον. Για τη χρονιά που διανύουμε πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος φόβος, μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος.

Οικονομικό κραχ

SHUTTERSTOCK

Τι είχε γράψει ο Νοστράδαμος: Οι πλούσιοι θα ‘πεθάνουν’ πολλές φορές”.

Πώς μεταφράζεται αυτή η πρόβλεψη: Η παγκόσμια οικονομία θα διαλυθεί ως συνέπεια του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και των φυσικών καταστροφών που θα χτυπήσουν τη Γη. Εδώ που τα λέμε βέβαια, αν ο πλανήτης καταστραφεί, δεν σε νοιάζει και πολύ να έχεις λεφτά.

Πόσο ρεαλιστικό μοιάζει το σενάριο: Το κραχ ως αποτέλεσμα καταστροφών μοιάζει απίθανο. Κατά τα άλλα όμως, μόνο ρόδινα δεν είναι τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία την τελευταία δεκαετία.

Οι άνθρωποι θα ζουν πάνω από 200 χρόνια

Τι είχε γράψει ο Νοστράδαμος: Τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης θα ανεβάσουν το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής τουλάχιστον στα 200 χρόνια ζωής”.

Πώς μεταφράζεται αυτή η πρόβλεψη: Επιτέλους και κάτι αισιόδοξο, πώς το έπαθε ο κύριος Νοστράδαμος; Βέβαια, αφού η Γη θα καταστραφεί και θα είμαστε και πάμφτωχοι, το σενάριο αυτό δεν μοιάζει και τόσο ονειρεμένο.

Πόσο ρεαλιστικό μοιάζει το σενάριο: Κύριε Νοστράδαμε, μάλλον υπερεκτιμήσατε λίγο τις ικανότητες της ιατρικής. Δεν πειράζει, άλλοι μας έλεγαν για ιπτάμενα αυτοκίνητα κι ακόμα βάζουμε βενζίνη.

Πηγές: Βικιπαιδεία, express.co.uk, The Lad Bible.