LONGREADS

Ζητήσαμε από 9 μικρά κόμματα να μας δώσουν λόγους για να τα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές

Στο κάτω-κάτω ποιος περίμενε ότι η Ένωση Κεντρώων θα έμπαινε τελικά στη Βουλή;

Βρισκόμαστε στην τελευταία ευθεία πριν τις Ευρωεκλογές. Σε αυτές 40 κόμματα διεκδικούν την ψήφο μας και αν ξέρουμε λίγο πολύ τι πρεσβεύουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα και κάποια από εκείνα τα κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο, υπάρχει όμως μια αρκετά μεγάλη ομάδα άλλων κομμάτων, καινούργιων ή παλιών, που δυσκολεύονται να βρουν τη θέση του στον δημόσιο διάλογο. Τα ακούμε ως ονόματα αλλά δεν ξέρουμε τι αντιπροσωπεύουν.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να ρωτήσουμε μερικά από τα κόμματα αυτά που δεν έχουν την προβολή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ακούσουμε τη γνώμη τους. Έτσι, κλήθηκαν να απαντήσουν στο εξής από ερώτημα: “Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιο από τα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα;”.

 

Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ)

 

Η ψήφος στην συμμαχία ΑΚΚΕΛ δεν είναι μόνο για τους επαγγελματίες του αγροτικού, κτηνοτροφικού τομέα και της Πρωτογενούς παραγωγής. Περιλαμβάνει άτομα από πολλούς επαγγελματικούς χώρους και κοινωνική προέλευση.

Έχουμε ήδη πετύχει μεγάλες νίκες ενάντια στο καθεστώς που διοικεί την Ελλάδα για την Ε.Ε., έχει φτωχοποιήσει τον λαό μας και προσβάλλει την προσωπικότητα των Ελλήνων και ιστορία της χώρας μας.

Με δεκάδες αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ήδη αλλάξει απαράδεκτες πολιτικές. Δεν ζητούμε ψήφο για ΝΑ κάνουμε κάτι, έχουμε ΗΔΗ προσφέρει και έχουμε ΗΔΗ συγκρουστεί με παγκόσμια συμφέροντα για το συμφέρον του λαού. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι ότι συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα των ΗΠΑ που προκάλεσαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας με το επακόλουθο ρωσικό εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα. Προτάσσουμε το συμφέρον του λαού. Ένας υποψήφιός μας είναι σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης μάλιστα, άλλοι πρώην βουλευτές ή δήμαρχοι και κανένας Μνημονιακός.

Είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη συμμαχίας που περιλαμβάνει το ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Luigi di Maio όπως επίσης και το Zivi Zid από την Κροατία, Kukiz-15 από την Πολωνία και το Liike Nyt από τη Φινλανδία για κοινή συμμαχική μάχη μέσα στη Ε.Ε. κατά της διαφθοράς και κάθε είδους εγκληματικότητας κατά των εθνικών κοινωνιών.

 

ΑΡΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ε.ΠΟ.Σ-Άρμα Πολιτών-Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα)

 

Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι οι Έλληνες είμαστε όρθιοι. Ότι ο ελληνισμός είναι δομικό στοιχείο της Ευρώπης. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Καλούμε όλους τους ομογενείς μας και όλους τους Ελλαδίτες να μας εμπιστευτούν την ψήφο τους στις εκλογές.

Έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχει ”Δεν γίνεται” αλλά ”Γίνεται”.

Το αποδείξαμε με τα επικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Τότε το Γενάρη του 2018, που ξεκινήσαμε την μητέρα των συλλαλητηρίων στη Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ενάντια σε κάθε πιθανότητα επιτυχίας. Ενάντια σε ολόκληρο το σύστημα που μας απαξίωσε και μας πολέμησε. Τότε πιστέψαμε ότι δεν έχει χαθεί αυτή η σπίθα μέσα από τους Έλληνες, ότι υπάρχει βαθιά μέσα του ριζωμένος ο υγιής πατριωτισμός.

Και πράγματι, οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η κύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών αποτέλεσαν το έναυσμα της εκδήλωσης αυτού του γνήσιου και παλλαϊκού δημοκρατικού πατριωτισμού εντός της ελληνικής κοινωνίας, εκεί που σταθερά “σιγοκαίει” το ανυπότακτο φρόνημα του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, πατριωτική αναγέννηση και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο ελληνικός λαός ας τους αποδείξει ότι είναι και δημοκράτης και πατριώτης.

Ας γυρίσει την πλάτη στους εθνομηδενιστές τους πατριδοκάπηλους και στους φασίστες και ναζιστές

Η στήριξη στο ”Άρμα Συνεργασίας – Για την Ευρώπη των Εθνών – Γιάννης Δημαράς” είναι η απάντηση στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και του εθνομηδενισμού.

Ας τους κάνουμε την έκπληξη για άλλη μία φορά.

Όπως το 2015 που κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΟΧΙ του λαού νίκησε τις δυνάμεις που στήριζαν το ΝΑΙ.

Όπως το 2018 κόντρα σε κάθε τρομοκρατία ο ελληνικός λαός πραγματοποίησε τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων δεκαετιών.

 

Έλληνες Ριζοσπάστες

 

Οι Έλληνες Ριζοσπάστες ερχόμαστε για να αναμετρηθούμε με τις ανάγκες του τόπου και της εποχής και όχι με άλλα κόμματα. Οι αξίες, οι αρχές, οι προτάσεις μας για την πορεία της χώρας και των Ελλήνων πολιτών που βιώνουν επί μια δεκαετία μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση μας οδηγούν στο να αφήσουμε πίσω τα σημερινά κόμματα που ταυτίστηκαν με μνημόνια και να γυρίσουμε σελίδα με σεβασμό στην ιστορία μας, αλλά, κυρίαρχα, με έγνοια για το μέλλον. Πιστεύουμε πως είναι προφανής η ανάγκη για ένα ακηδεμόνευτο ριζοσπαστικό ρεύμα δημιουργικών δυνάμεων στο κέντρο της πολιτικής ζωής που έρχεται θέλοντας να δώσει όραμα στους Έλληνες που φτώχυναν από την κρίση και να συμβάλλει σε νέες βάσεις για ένα «κανονικό» κράτος σε μια Ευρώπη ασφάλειας και ευημερίας για όλους. Στην εποχή της ακραίας πόλωσης, όπου ακούγονται ευκολότερα όσοι κάνουν φασαρία χωρίς ουσιαστικό νόημα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων των καιρών, οι Έλληνες Ριζοσπάστες με μια ολοκληρωμένη ατζέντα 16 σημείων για την Ελλάδα που αξίζουμε στην Ευρώπη που θέλουμε απευθυνόμαστε στις δυνάμεις που θέλουν να αντισταθούν στο λαϊκισμό και στις ακραίες και εθνικιστικές φωνές. Στις δυνάμεις που πιστεύουν πως οι έννοιες του πολιτικού φιλελευθερισμού και του ουμανισμού, που είναι οι βάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είναι ασύμβατες με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

 

Το βασικό κριτήριο είναι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που επέφερε στην Πατρίδα μας η πολιτική του παλιού συστήματος, όπως ασκήθηκε επί δεκαετίες από τα παραδοσιακά κόμματα. Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας και η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού από τις μνημονιακές πολιτικές είναι επίσης αποτέλεσμα των εκφραστών και των εκπροσώπων των παραδοσιακών κομμάτων, καθώς συνηγόρησαν και υπερθεμάτισαν στην εφαρμογή των πολιτικών αυτών, που επιβλήθηκαν από το διευθυντήριο των Βρυξελών και εφαρμόστηκαν για να εξυπηρετηθούν οι αγορές και να διασωθούν οι τράπεζες.  Οι παράγοντες του παλιού πολιτικού συστήματος στηρίζονται από τους μηχανισμούς που εξυπηρετούν τη διαιώνιση των πολιτικών που αποβαίνουν εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών και των εθνικών συμφερόντων των κρατών μελών της ΕΕ, των εργασιακών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω, τη στάση των εκφραστών των παραδοσιακών, συστημικών, κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου στις παρεμβάσεις μου για σημαντικά οικονομικά και εθνικά ζητήματα, όπως η δημιουργία Ταμείου για τη σωτηρία των Ελλήνων Δανειοληπτών και τη διάσωση της πρώτης κατοικίας, η διεκδίκηση της άμεσης καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων και η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τόσο ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι όσο και ο Βέμπερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ  για την Προεδρία της Κομισιόν σφύριζαν αδιάφορα. 

 

ΕΝΥΠΕΚΚ-Όρθια Ελλάδα

 

Η πολιτική κίνηση της ΟΡΘΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) του εργατολόγου και πανεπιστημιακού Αλέξη Μητρόπουλου. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μελών μας είναι η ανυποχώρητη αντίθεση στα Μνημόνια και τις επιπτώσεις τους στον Ελληνικό Λαό. Όμως για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που αντιστάθηκαν στις πολιτικές λιτότητας των δανειστών. Ποια είναι η διαφορά της ΟΡΘΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σε σχέση με αυτούς; Αυτό είναι το εύλογο ερώτημα που κάθε αναγνώστης-ψηφοφόρος θα έχει στο μυαλό του καθώς διαβάζει το κείμενο. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν το κάνουμε για την καρέκλα και την οικονομική εξασφάλιση, γιατί δεν μας ενδιαφέρει. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν όταν αρνηθήκαμε υπουργικές θέσεις και προνόμια, όταν αντισταθήκαμε στο 3ο μνημόνιο του Αυγούστου του 2015 με αποτέλεσμα να μας διαγράψουν από τα ψηφοδέλτια, όταν κάθε μέρα ενημερώνουμε τους πολίτες για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Συνεπώς δεν έχουμε λόγο να δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Αυτό όμως που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε γιατί το έχουμε δείξει με τη στάση μας είναι ότι η πρώτη και σημαντικότερη πολιτική αρετή για μας είναι η συνέπεια στις αξίες και τις αρχές μας για τις οποίες έχουμε παλέψει και θα συνεχίσουμε ανεπηρέαστοι να το κάνουμε και στο μέλλον.

 

Μ-Λ ΚΚΕ

 

Η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να μας εκβιάσει με τη θεωρία της χαμένης ψήφου.

Ποια ψήφος, όμως, είναι χαμένη;

– Χαμένη ψήφος είναι αυτή που φέρνει τη φτώχεια, την ανεργία, τη μετανάστευση της νεολαίας, την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας, το ξεπούλημα της χώρας.

– Χαμένη ψήφος είναι αυτή που δίνεται σε όλους όσοι υπηρετούν αυτούς που καταστρέφουν χώρες και λαούς, τους υποταγμένους στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ.

Η ψήφος σε όλους αυτούς, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα μικρότερα συμπληρώματά τους δεν είναι μόνο χαμένη. Είναι ψήφος ενάντια στα συμφέροντα του λαού, ενάντια στη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την προκοπή του τόπου.

Κερδισμένη είναι μόνο η ψήφος της λαϊκής αξιοπρέπειας και περηφάνιας, η ψήφος στους λαϊκούς αγώνες και την πραγματική αριστερά.

Γιατί είμαστε μέσα στους αγώνες για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Γιατί όταν οι εργατοπατέρες και οι λοιποί υπονομευτές τορπιλίζουν τα συνδικάτα, εμείς αγωνιζόμαστε για συνδικάτα όπλα των εργαζομένων.

Γιατί όταν τα αστικά κόμματα έσκυβαν το κεφάλι στον ιμπεριαλισμό, και άλλοι περιφρονούσαν την έννοια της πατρίδας, εμείς φωνάξαμε δυνατά εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, σοσιαλισμός.

Γιατί όταν η ηγεσία του ΚΚΕ υποκλινόταν στον Γκορμπατσόφ και την περεστρόικα που προετοίμαζε την ολοκληρωτική επικράτηση του καπιταλισμού, με τις επευφημίες όλων των αντιδραστικών δυνάμεων διεθνώς, εμείς υψώσαμε το σύνθημα «κομμουνιστές ψηλά το κεφάλι». Και υπερασπιστήκαμε το πραγματικό κομμουνιστικό κίνημα και την ιστορία του.

Γιατί είμαστε κόμμα κομμουνιστικό, πατριωτικό και διεθνιστικό. Και μόνο εμείς λέμε καθαρά και ξάστερα «Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ», χωρίς μισόλογα που φέρνουν σύγχυση.

 

Ουράνιο Τόξο

Ελληνα/ίδα Δημοκράτη  Πολίτη  για δεκαετίες στεκόμαστε υπερήφανα απέναντι  στον εθνικισμό. Διεκδικούμε την αναγνώριση  της ύπαρξης των Εθνικά Μακεδόνων στην  Ελλάδα  και αγωνιζόμαστε  για το δικαίωμά τους να μιλούν τη γλώσσα τους και να διατηρούν το πολιτισμό τους.

Η  άποψη  ότι δεν υπάρχουμε ή ότι μιλάμε μια ανύπαρκτη γλώσσα αποτελεί  ένα εθνικιστικό παραλήρημα που σκόπιμα διατηρείται για πολιτική εκμετάλλευση Δώσε  με την ψήφο σου  δύναμη  σε αυτούς που υπερασπίζονται τα  ανθρώπινα δικαιώματα, σε αυτούς που αντιλαμβάνονται την πολυγλωσσία και την συνύπαρξη  διαφορετικών πολιτισμών ως πλούτο.

Εθνικά Μακεδόνα/ισα  φτάσαμε ως εδώ χάρη  σε εσένα.  Είμαστε  εδώ  για εσένα.

Η πολιτική είναι η μόνη δύναμη που  μπορεί  να  αλλάξει τα πράγματα. Η ψήφος σου είναι η δύναμή σου. Το Ουράνιο Τόξο είναι η φωνή σου στην Ευρώπη.

Δυνάμωσε τη φωνή σου !

Βάλε λόγια στα τραγούδια σου !

Δώσε όνομα στη γλώσσα σου !

Ρίξε φως στην ιστορία σου !

Μπορεί και πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει  την ιστορία της και τα λάθη του παρελθόντος  με θάρρος  και ωριμότητα. Να διαχωρίσει τη θέση της από τις φασιστικές πρακτικές εξόντωσης των Εθνικά Μακεδόνων και του πολιτισμού τους , για να χαράξει ελεύθερη το μέλλον  της και την Ευρωπαϊκή της πορεία ,  για να κτίσει γέφυρες και ειλικρινείς σχέσεις φιλίας με τους γειτονικούς λαούς. Συνέβαλλε κι εσύ με την ψήφο σου για μια  πιο δημοκρατική Ελλάδα σε μια Ευρώπη των λαών  όπου ο αυτοπροσδιορισμός είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη.

 

Πολίτες (του Ηλία Ψινάκη)

 

Οι μεγάλες μάχες για την Ελλάδα δίνονται στην Ευρώπη. Ειδικά τώρα που η χώρα, στην κατάσταση που βρίσκεται, έχει όσο ποτέ ανάγκη τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τη χρηματοδότηση για έργα υποδομών και ανάπτυξης.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα στην Ευρώπη, συνήθως πηγαίνουν επαγγελματίες πολιτικοί που απολαμβάνουν τεράστιους μισθούς, βολεύουν τους δικούς τους και δεν πατάνε στις Βρυξέλλες. Πατάνε όμως τη χώρα και όλους τους πολίτες  με την απραξία και την ανικανότητά τους. Με αποτέλεσμα να χάνει η Ελλάδα τη μια ευκαιρία μετά την άλλη.

Η ουσία είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να φέρουμε λεφτά και δουλειές στη χώρα, χωρίς μίζες, λαμόγια και συμφέροντα. Να είμαστε για την Ελλάδα εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους νέους -που δεν είναι πολιτικοί- να δείξουν τι αξίζουν και τί μπορούν να κάνουν για την πατρίδα μας.

Αυτή είναι πρόκληση. Και στην πρόκληση αυτή απαντούμε με την πρωτοβουλία που έχει το όνομα Πολίτες. Με στόχο τις Ευρωεκλογές, οι Πολίτες φέρνουν κοντά τους νέους κάθε ηλικίας που έχουν μπουχτήσει από όλη αυτή την αηδία όλων αυτών των χρόνων.

Στους Πολίτες δεν χωράνε τα ‘θα’. Όσοι τους αρέσει να ακούνε παραμύθα και να ψηφίζουν θαθατζήδες, ας ψηφίσουν τους πολιτικούς. Όσοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, να δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να δουλέψουν και να  φέρουν αποτελέσματα, οι Πολίτες είναι εδώ. Είναι το σπίτι ανθρώπων με ελεύθερη κρίση και σκέψη, που θέλουν να δημιουργήσουν. Χωρίς τις υποτέλειες και τους εξευτελισμούς που επιβάλλουν τα κόμματα και χωρίς τα κομματικά κατεστημένα που ανακυκλώνουν την ανεπάρκεια και την ανικανότητα. Οι Πολίτεςδημιουργήθηκαν για να αποκτήσουν λόγο και ρόλο οι νέοι και ικανοί άνθρωποι κάθε ηλικίας που μέχρι σήμερα άκουγαν για πολιτική και έστριβαν στη γωνία.  Οι Πολίτες είναι για όλους αυτούς που θέλουν να πουν “είμαι κι εγώ εδώ, θέλω και μπορώ να κάνω πράγματα που κάνουν την Ελλάδα και τη ζωή μου καλύτερη”.

 

Φιλελεύθερη Συμμαχία

 

Αν ψάχνεις κάτι εναλλακτικό, είσαι στο σωστό μέρος.

Εμείς «ανοίξαμε» το 2007 να μιλήσουμε υπέρ της Ευρώπης, υπέρ των ατομικών ελευθεριών και της ανοικτής κοινωνίας before it was cool. 

Αν νιώθεις οργή για την κατάσταση της Ελλάδας, αλλά κάνεις εμετό στο άκουσμα αυτών που σε θέλουν εξοργισμένο, όπως οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί, καλά είσαι.

Γιατί το ξέρεις. Χάριν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζούμε στην ειρηνικότερη και πιο προοδευτική περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας.  Ξέρεις όμως επίσης καλά ότι από όλες τις χώρες του ευρώ μόνο η Ελλάδα ΔΕΝ πέρασε ακόμα την κρίση.

Ναι, είμαστε μικροί. Μην μας κρίνεις όμως μόνο από αυτό. Δες αν αυτά που εσύ θέλεις είναι αυτά που νιώθεις ότι μπορεί να έχουμε.

Αν οι δεξιοί σε λένε αριστερό και οι αριστεροί, ακροδεξιό και νεοφιλελεύθερο,  τότε ίσως να έχεις 2 λεπτά ακόμα – τόσο χρειάζεται, αλήθεια – για να δεις και το  μανιφέστο μας. 

Χαμηλοί φόροι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρευνα & τεχνολογία για το αύριο αντί των επιδοτήσεων για το σήμερα, ευρωστρατός, κλιματική αλλαγή, ανθρώπινα δικαιώματα για όλους παντού και όχι επιλεκτικά (οι δεξιοί θα στηρίζουν καθεστώτα τύπου Σαουδικής Αραβίας και οι αριστεροί Κούβα και Βενεζουέλα).

Όλα για την Ελευθερία! Τι λες, ψήνεσαι;