OPINIONS

Ειλικρινά, πώς ζούσαμε πριν τη Google;

Μερικές σκέψεις για την επίδραση του τεχνολογικού κολοσσού στην καθημερινότητά μας.

Όσοι έχουμε περάσει το ηλιακό ορόσημο των τριάντα, μπορούμε να λέμε ότι έχουμε ζήσει την εξωφρενική τεχνολογική εκτόξευση και την σχεδόν βίαιη είσοδο των ‘δημιουργημάτων’ της στη ζωή μας. Τα κινητά, οι υπολογιστές, τα τάμπλετ, πράγματα χωρίς τα οποία δεν μπορούμε πια να φανταστούμε την καθημερινότητά μας, κι όμως στην πραγματικότητα υπήρξαμε και μεγαλώσαμε σε ένα μεγάλο βαθμό χωρίς αυτά.

Αν με ρωτήσεις, θυμάμαι τον εαυτό μου και χωρίς κινητό και χωρίς ίντερνετ, ακόμα και χωρίς υπολογιστή. Στην πραγματικότητα όμως, δεν μπορώ να ‘θυμηθώ’ πώς ακριβώς ήταν η ζωή μου χωρίς όλα αυτά. Όπως και δεν μπορώ να θυμηθώ πώς ζούσα χωρίς την ευκολία που ακούει στο όνομα Google. Μια Google η οποία κλείνει κι επίσημα σε λίγες μέρες (και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτέμβρη) 20 χρόνια από την ίδρυσή της.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι η εταιρεία που ‘στήθηκε’ στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 από τους τότε φοιτητές του Stanford, Larry Page και Sergey Brin, έχει επηρεάσει τον τρόπο που δρούμε, σκεφτόμαστε και δουλεύουμε, σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποί της δεν θα τολμούσαν να φανταστούν δύο δεκαετίες πίσω.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο προφανές, κάτι που είμαι σίγουρος ότι κι εσύ το έχεις ζήσει αμέτρητες φορές. Χάρη στη Google, δεν υπάρχουν πια διαφωνίες εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα σε μια παρέα. Ή μάλλον υπάρχουν, απλά κρατάνε μερικά μόνο δευτερόλεπτα, δηλαδή μέχρι κάποιος να γκουγκλάρει (χμμ, αυτό είναι πια μια κανονικότατη λέξη, ούτε καν μου το κοκκίνησε) τη σωστή απάντηση. Χάρη στη μηχανή αναζήτησης της Google, κάθε πιθανή πληροφορία είναι διαθέσιμη προς όποιον έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Κάτι που βέβαια, εκτός απ’ το το να προλαβαίνει τσακωμούς και να χαλάει παρτίδες Trivial, έχει και μερικά πιο ουσιαστικά οφέλη.

Στη δουλειά μας πρώτα απ’ όλα, γλιτώνουμε πολύτιμο χρόνο εντοπίζοντας πληροφορίες για τις οποίες πριν τη λύση του Google θα σπαταλούσαμε ώρες σε βιβλιοθήκες και τηλέφωνα. Όσο για τις ανακριβείς και πολλές φορές λανθασμένες πληροφορίες που πολλές φορές κρύβουν οι σελίδες στις οποίες σε οδηγεί η μηχανή αναζήτησης, ε, κανείς δεν είπε ότι δεν πρέπει να διπλοτσεκάρεις τις πληροφορίες που βρίσκεις, δεν είναι υποχρέωση της Google να μάθει το δημοσιογράφο να πράττει τα αυτονόητα. Σημασία έχει ότι όποιο στοιχείο επιθυμήσεις, στο βαθμό του λογικού πάντα, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα θα βρίσκεται στην οθόνη σου. Κάτι που εκτός από δημοσιογράφους βέβαια, βοηθάει τρομερά και πάρα πολλούς ακόμα επαγγελματίες, αλλά και φοιτητές και μαθητές που κάνουν πια τις εργασίες τους σαφώς πιο εύκολα και γρήγορα.

123RF

Εκτός απ’ το να διευκολύνει τη δουλειά του δημοσιογράφου, η Google έχει καθορίσει ακόμα και το πώς αυτή εκτελείται, τουλάχιστον στο digital περιβάλλον, αφού πλέον οι τίτλοι των ειδήσεων πολλές φορές διαμορφώνονται έτσι ώστε να ταιριάζουν στις αρχές και τη φιλοσοφία της μηχανής αναζήτησης, με στόχο την όσο το δυνατόν υψηλότερη παρουσία στα αποτελέσματα. Γράφουμε δηλαδή έχοντας στο μυαλό μας την Google, γιατί να το κρύψουμε; Και για να τσεκάρουμε πώς πάνε και ποιοι διαβάζουν τα sites μας, τα Google Analytics εμπιστευόμαστε.

Η Google βέβαια έχει επηρεάσει ακόμα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συγκρατούμε την πληροφορία στο κεφάλι μας, αφού πλέον, η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να απομνημονεύεις μεγάλο όγκο δεδομένων, ούτε καν να κρατάς κάποιο προσωπικό αρχείο, μιας και η Google το κάνει για σένα εντελώς δωρεάν. Κάτι που βέβαια σημαίνει πως πλέον, γνωρίζουμε ‘πραγματικά’ λιγότερα πράγματα και ξεχνάμε πιο εύκολα. Έχει κι η πρόοδος το τίμημά της.

Google βέβαια δεν είναι μόνο η μηχανή αναζήτησης. Έτσι ξεκίνησε, γύρω απ’ αυτή έχτισε την αυτοκρατορία της, όμως πλέον έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Καθημερινά, θα στείλεις τα μέιλ σου μέσα από το Gmail, θα τσατάρεις μέσω του Gtalk, θα συγχρονίσεις το πρόγραμμά σου στο Google Calendar και θα εργαστείς σε κάποιο Google Doc. Διάολε, ακόμα και για να φτάσεις στο γραφείο θα συμβουλευτείς τα Google Maps ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιείς λογισμικό Android σε κάποια από τις συσκευές σου. Γιατί η Google είναι παντού κι όσο κι αν έχουμε φτάσει να τη θεωρούμε αυτονόητη, αν ξαφνικά οι υπηρεσίες της δεν υπήρχαν πια, η καθημερινότητά μας θα επηρεαζόταν δραματικά.

Όπως συμβαίνει με τα smartphones, τα τάμπλετς και τα λοιπά διαμάντια της τεχνολογίας, έτσι και με τη Google: μπορεί όλα αυτά τα ωραία να μην είναι αναγκαία για την επιβίωσή μας, όμως στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να ζήσουμε δίχως αυτά. Πραγματικά, τι θα κάναμε χωρίς τη Google; Ίσως αν το γκουγκλάρω να βρω την απάντηση.