AP PHOTOS
OPINIONS

Φάκελος Τσιτσιπάς: Ένας all-star τενίστας στη χώρα της υπερβολής

Τα κατορθώματα του νεαρού αθλητή αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις επιτυχίες λίγο πιο έντιμα.

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή, είναι να γράψεις ένα αποθεωτικό κείμενο για τον Στέφανο Τσιτσιπά, γεμάτο διθυράμβους και την απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις υπερβολή. Μιλάς λίγο για ελληνικό μεγαλείο, για περήφανη ψυχή, για την νέα γενιά που θα τρέξει στα γήπεδα του τένις και θα ζήσουμε το νέο ‘87(!) και κερδίζεις πανεύκολα αναγνώστες, πηδώντας πάνω στο άρμα του hype που δικαιότατα έχτισε το μεσημέρι της Κυριακής ο νεαρός τενίστας.

Καλό θα ήταν όμως, για μία φορά σε αυτή τη χώρα, να αντιμετωπίσουμε μια σπουδαία επιτυχία με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Άλλωστε, για κάποιον που δεν παρακολούθησε τένις για πρώτη φορά χθες, η νίκη του Τσιτσιπά και η πρόκριση στα προημιτελικά του Australian Open ήταν ένας θρίαμβος που περίμενε να συμβεί. Ένας θρίαμβος 100% δικός του και των ανθρώπων που στηρίζουν καθημερινά τις προσπάθειές του.

Σίγουρα, όχι ένας θρίαμβος της Ελλάδας και του ελληνικού αθλητισμού, αφού σε καμία περίπτωση ο Τσιτσιπάς δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό προϊόν του. Κανένα οργανωμένο ελληνικό σχέδιο δεν υπάρχει πίσω από την αλματώδη πρόοδο του Στέφανου. Το παιδί έχει εξαιρετικούς προπονητές, μια οικογένεια που γνωρίζει από αθλητισμό και την οικονομική άνεση να ασχοληθεί με ένα ακριβό σπορ όπως το τένις.

Κυρίως, όμως, έχει όρεξη για δουλειά, τεράστιο ταλέντο και τρομερές φιλοδοξίες. Αυτά τον έχουν φέρει εδώ που βρίσκεται σήμερα και όχι η ψυχή του. Για όνομα του Θεού, πόσο υποτιμητικό για έναν αθλητή που δουλεύει σκληρά και έχει φτύσει αίμα για να καταφέρει να διακριθεί, να αποδίδεις τις επιτυχίες του στο ελληνικό DNA και στην υπεροχή της φυλής του και όχι στις ικανότητες και το ταλέντο του; Ο Στέφανος κατάφερε να διακριθεί παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να θάβει τους αθλητές της, όχι επειδή μεγάλωσε εδώ.

Μακάρι το παιδί να συνεχίσει στο δρόμο που φαίνεται πως έχει χαράξει. Να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, να κερδίσει κι άλλους κορυφαίους τενίστες, να κατακτήσει grand slam και να αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει. Και μακάρι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να μάθουμε και εμείς να αγαπάμε το τένις, όχι επειδή ήρθε ένας μεγάλος Έλληνας τενίστας να μας χαρίσει επιτυχίες, αλλά επειδή είναι ένα άθλημα που αξίζει την αγάπη και την εκτίμησή μας.

Ένα άθλημα που κανονικά θα άξιζε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα και χωρίς την παρουσία του Τσιτσιπά, αλλά στην Ελλάδα δεν πουλάει τίποτα, αν δεν συνοδεύεται από ελληνικές σημαίες και δάκρυα χαράς. Ακόμα κι έτσι, το φαινόμενο Τσιτσιπάς είναι απολύτως καλοδεχούμενο. Ένας σπουδαίος αθλητής, με προσωπικότητα, σπάνια τεχνικά χαρίσματα, λέγειν και μπόλικο πείσμα

Μένει να δούμε, πώς θα διαχειριστεί μία τέτοια περίπτωση αθλητή, μία χώρα που έχει μάθει να ασχολείται και να τσακώνεται για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, στρέφοντας το βλέμμα αλλού μόνο για ελάχιστες εξαιρέσεις. Και τις περισσότερες φορές, εντελώς υποκριτικά. Η χθεσινή μέρα, ήταν ένα καλό τέτοιο παράδειγμα. Ποστ στο Facebook, ποστ στο Instagram, τεράστιοι τίτλοι, αφιερώματα. Χθες, για έναν αθλητή που ήταν ήδη νούμερο 15 στον κόσμο. Ναι, χθες κέρδισε τον κορυφαίο τενίστα στην ιστορία του αθλήματος, δεν είναι μικρή υπόθεση, για την ακρίβεια είναι τεράστια υπόθεση. Ξέρουμε όλοι όμως, ότι η συντριπτική πλειονότητα, δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά μαζί του αν δεν επαναλάβει σύντομα ανάλογες επιτυχίες.

Γι΄αυτό, ας αφήσουμε τις συγκρίσεις τύπου ‘κέρδισε τον Τζόρνταν του τένις’ για να πιάσουμε τον αδαή φίλαθλο που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι συνέβη, ας μην αντιμετωπίζουμε ακόμη μια επιτυχία νουμεροθηρικά κι ας μην ποδοσφαιροποιήσουμε ένα τόσο όμορφο άθλημα όπως το τένις. Αρκούν άλλωστε οι Ελληναδάρες στις εξέδρες του Australian Open για να προσδώσουν μυρωδιά ποδοσφαίρου στις αναμετρήσεις του Τσιτσιπά.

Μακάρι, μέσα από την διαδρομή του Στέφανου προς την κορυφή, να μάθουμε όλοι μας να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό με λίγη περισσότερη αγάπη. Αγάπη για το άθλημα και όχι για την επιτυχία. Αγάπη για την ποιότητα και όχι για τα νούμερα και τη μόδα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα βρέθηκε να έχει αθλητή top επιπέδου σε ένα τόσο εκλεπτυσμένο άθλημα όπως το τένις. Το ερώτημα είναι, θα εξευγενίσει το τένις τους Έλληνες οπαδούς ή θα ποδοσφαιροποιήσουμε τους όρους με τους οποίους θα μεταδίδουμε τα δρώμενα του αθλήματος στη χώρα μας;

Το χθεσινό δείγμα, έτεινε περισσότερο προς τη δεύτερη περίπτωση. Έχουμε όμως μπροστά μας αρκετά χρόνια για να εκμεταλλευτούμε αυτή τη σπάνια ευκαιρία και να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Ο Στέφανος να είναι καλά.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mark Schiefelbein