OPINIONS

Κι όμως, είναι απολύτως λογικό ένας 17χρονος να ψηφίσει Χρυσή Αυγή

Όταν η εκπαίδευση έχει ως κύριο σκοπό να δημιουργήσει εθνική συνείδηση, μπορεί να συμβούν και ατυχήματα.

Ο 17χρονος που ψήφισε Χρυσή Αυγή, ένα μήνα πριν μάθαινε απ’ έξω τη συνθήκη των Σεβρών, τη “μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε”, έβλεπε και ξανάβλεπε τον χάρτη της ‘Μεγάλης Ελλάδας’, τον συνέκρινε με το σημερινό και έβλεπε να λείπουν η μισή Θράκη, η Σμύρνη και η ενδοχώρα της. Διάβαζε για τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τους νεκρούς, για τη συνθήκη της Λωζάνης. Προηγουμένως μάθαινε ότι η ελληνική βυζαντινή αυτοκρατορία έπεσε το 1453 και ότι μια χούφτα Έλληνες απελευθερώθηκαν μόνοι τους το 1821.

Συγγνώμη, αλλά αν κάποιος κάνει την πορεία ‘σχολείο-κάλπη’, χωρίς να παρεμβληθεί τίποτα ενδιάμεσα, είναι πολύ εύκολο να ψηφίσει ακροδεξιά.

Η εκπαίδευση έχει σκοπό να δημιουργήσει ‘Έλληνες’, πολίτες με εθνική συνείδηση, όχι να διδάξει την αλήθεια

Αυτή είναι και η επίσημη αποστολή της εκπαίδευσης σύμφωνα με το Σύνταγμα.

“Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες”. -Άρθρο 16 του Συντάγματος.

Αν διανύσει την απόσταση ‘σχολείο-κάλπη’ χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή εμπειρία από την αληθινή ζωή, την μετασχολική, χωρίς την επαφή με εξωσχολικά αναγνώσματα, χωρίς την εμπειρία από χώρους που ζυμώνονται οι συνειδήσεις (πανεπιστήμιο, χώροι δουλειάς), είναι πολύ εύκολο να ψηφίσει τους φασίστες.

Δεν λέω ότι είναι ο κανόνας, δεν λέω ότι γι’ αυτό η Χρυσή Αυγή έχει τόσο υψηλά ποσοστά στους ανήλικους. Αν ήταν ο κανόνας, τότε η Χρυσή Αυγή θα μάζευε 90% από εκείνους, και όχι 13%.

Όταν όμως η εκπαίδευση έχει ως κύριο σκοπό της να σου δημιουργήσει εθνική συνείδηση, μπορεί να συμβούν και τέτοια ατυχήματα.

Το σχολείο είναι ο κύριος φορέας της κυρίαρχης ιδεολογίας και όπως είναι δομημένο, κάνει πιο οικεία στα αυτιά του 17χρονου τα επιχειρήματα της λαϊκίστικης δεξιάς, της ακροδεξίας και των νεοναζί παρά των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

 

Και ξεχνάμε κάτι ακόμα όσοι στεναχωρηθήκαμε χθες το βράδυ. Ο 17χρονος γνώρισε την Χρυσή Αυγή ως ‘κανονικό κόμμα’.

Ήταν 8 χρονών το 2010 όταν ο Μιχαλολιάκος εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας. Ήταν 10 χρονών το 2012 όταν μπήκε στη Βουλή με 6,97%. Από τότε ζει παράλληλα μαζί της, μεγαλώνει μαζί της, ωριμάζει μαζί της, την έχει αποδεχτεί ως ‘κανονικό’ πολιτικό φορέα.

Και ήταν 13 χρονών το 2015 όταν το ποσοστό της υποχώρησε ελάχιστα στο 6,28%, παρά τη δολοφονία Φύσσα που είχε προηγηθεί.

Θυμήσου όταν εσύ ήσουν 8, 10 και 13 χρονών τι σκεφτόσουν για ένα κόμμα που ήταν στη Βουλή. Το θεωρούσες παράνομο, εγκληματικό;

Θυμήσου ακόμα περισσότερο τι εικόνα είχες γι’ αυτό, αν το υποστήριζαν οι γονείς σου.

Και εδώ μπαίνουν και οι άλλες παράμετροι, γιατί σίγουρα δεν φταίει μόνο το σχολείο για το μεγάλο ποσοστό των νέων που γοητεύεται από τους νεοναζί. Η οικογένεια και η συνήθεια -με σχεδόν όρους τελετουργίας- η πρώτη ψήφος σχεδόν πάντα να εναρμονίζεται με το οικογενειακό ιδεολογικό περιβάλλον, έχει την ευθύνη που της αναλογεί.

Η σχεδόν αποκλειστικά στρατιωτική ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο, δεν αρκεί για να τα στρέψει στους φασίστες. Ούτε η αρχαιολατρεία.

Ναι είναι εύκολο, κάποιος ανήλικος που μαθαίνει παπαγαλία την επίσημη ιστορία για την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ταυτόχρονα βλέπει να συζητείται το μακεδονικό, να μη βρει αναχώματα, να κοιτάξει την τηλεόραση, να πει πολύ εύκολα τη λέξη “προδότες” και λίγο αργότερα, όταν θα κληθεί πια να ψηφίσει, να επιλέξει την ακροδεξιά. Θα μπορούσε μάλιστα να επιλέξει κάποιο άλλο κόμμα που με σοβαρά επιχειρήματα ήταν κατά της ονομασία της Βορείου Μακεδονίας και δεν θα είχε κανείς πρόβλημα με αυτό.

Επιλέγει όμως την ακροδεξιά, γιατί ο λόγος της, ο δήθεν παθιασμένος, γεμάτος απλοϊκά μηνύματα, ένας λόγος που ξεχειλίζει από τεστοστερόνη βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μια ηλικία που επίσης το αίμα της βράζει

Ακούγεται ότι η γενιά που έρχεται γαλουχημένη με Κατσίφα, γαλουχημένη μέσα στα μαθητικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία που ελαφρά τη καρδία κάποιοι προωθούσαν για μικροκομματικούς σκοπούς, θα είναι ακόμα χειρότερη.

ΥΓ: Κάποιοι λένε ότι “καταλογίζετε αποκλειστικά στους 17χρονους το 13% της ΧΑ, και τίποτα στους 20άρηδες ή 23άηδες που επίσης βρίσκονται ανάμεσα στο ηλικιακό εύρος 17-24 που σύμφωνα με τα exit polls προτίμησαν τους νεοναζί”. Σωστό εν μέρει, αλλά σκεφτείτε ότι το 2015 οι 18-24 είχαν δώσει 11% στη ΧΑ και φέτος, ενώ το ποσοστό της έπεσε αρκετά στις εκλογές, σε αυτό το ηλικιακό εύρος με την προσθήκη των 17άρηδων, όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά ανέβηκε. Και αυτό δείχνει πολλά.

Φωτογραφίες: AP Photos