Οι Αθηναίοι είναι υπέρ ή κατά του αντικαπνιστικού νόμου;

Βγήκαμε στους δρόμους της πρωτεύουσας και μάθαμε την άποψη του κόσμου σχετικά με το ζήτημα των ημερών.
SHARES

Nέα δεδομένα φαίνεται πως έχει φέρει το τελευταίο διάστημα στις ζωές των Ελλήνων η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Χρειάστηκαν συνολικά 11 νομοθετήματα, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια με μηδενικά αποτελέσματα, για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2008, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Πάντως, αυτή τη φορά φαίνεται πως οι Έλληνες έχουν αρχίσει και δέχονται αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά το χρονικό διάστημα 25/10-25/11/2019, η θετική ανταπόκριση των πολιτών και η συμμόρφωσή τους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου φτάνει σε ποσοστό το 84%.

Για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την άποψη των Αθηναίων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, βγήκαμε στους δρόμους της πρωτεύουσας και τους ρωτήσαμε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τις προεκτάσεις που έχει στην καθημερινότητά τους.

Δείτε τι απάντησαν:

Οι ερωτήσεις τις οποίες υποβάλαμε στο κοινό της πόλης προήλθαν από μια μεγάλη παγκόσμια έρευνα, την οποία «έτρεξε» σε παγκόσμιο επίπεδο για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI) και στην Ελλάδα για λογαριασμό της Παπαστράτος, θυγατρικής της PMI, η Povaddo. Η έρευνα αυτή περιστρεφόταν γύρω από έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, μιας και το μότο της PMI είναι "αν δεν καπνίζεις μην το αρχίσεις, αν καπνίζεις κόψ' το, αν δεν μπορείς να το κόψεις, άλλαξέ το". Η έρευνα διεξήχθη από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο του 2019 σε 13 χώρες και ερωτήθηκαν 16.099 άνδρες και γυναίκες, ηλικιών από 21 μέχρι και 74 ετών.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, το οποίο 'συναντήσαμε' κι εμείς στους δρόμους της Αθήνας ρωτώντας τον κόσμο σχετικά με το κάπνισμα, είναι πως οι νέοι έχουν αρχίσει να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από αυτή την κακή συνήθεια, σε σχέση με τους μεγαλύτερους, οι οποίοι δυσκολεύονται αρκετά να το κόψουν.

Παράλληλα, το κάπνισμα παίζει μεγάλο ρόλο και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, καθώς μιλώντας με άτομα που το ταίρι τους καπνίζει, τόνισαν πως προσπαθούν να πείσουν τον άνθρωπό τους να το κόψει. Αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους όσον αφορά το κάπνισμα είναι η μυρωδιά στα ρούχα και τα μαλλιά τους, κάτι που φάνηκε και στη μεγάλη έρευνα της Povaddo.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει φέρει αλλαγές στη νυχτερινή διασκέδαση των Αθηναίων, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία καπνιστών και μη, θεωρούν πως όλη προσπάθεια για έναν κόσμο χωρίς τον καπνό τσιγάρου είναι προς το καλύτερο.

Υπήρχαν, βέβαια, κι εκείνοι που πρότειναν μια μέση λύση, δηλαδή, συγκεκριμένους χώρους μέσα στα μαγαζιά για καπνιστές. Ο καπνός του τσιγάρου έχει οδηγήσει συμπολίτες μας ακόμη και σε τσακωμό με κάποιο άτομο, το οποίο δε σέβεται τον αντικαπνιστικό νόμο, όμως, η πλειοψηφία προσπαθεί να λύσει το όποιο πρόβλημα με συζήτηση.

Τώρα, όσον αφορά, τις εναλλακτικές του καπνίσματος φάνηκε πως οι περισσότεροι καπνιστές ξέρουν για την ύπαρξη των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος, χωρίς όμως να γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν και το κατά πόσο είναι καλύτερο ή χειρότερο.

Όσοι πάντως τα χρησιμοποιούν αντί του τσιγάρου, συμφώνησαν πως αν και το καλύτερο θα ήταν να μην κάπνιζαν καθόλου, με τους εναλλακτικούς τρόπους καπνίσματος είδαν βελτίωση και στην κοινωνική τους ζωή, σε σχέση με το παρελθόν και περισσότερες αντοχές.

Η τελευταία ερώτηση του video είχε να κάνει με το αν τελικά είναι εφικτός ένας κόσμος απαλλαγμένος πλήρως από τον καπνό του τσιγάρου. Εκεί η απάντηση ήταν σχεδόν ομόφωνη. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα και για να γίνει πράξη, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία των ίδιων των καπνιστών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μια προσπάθεια για έναν κόσμο προς το καλύτερο έχει ήδη ξεκινήσει. Και δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Share
 

24Media Network

Be Like Kobe

Ο ήλιος που δεν τον έκαψε, ο GOAT μιας οικογένειας και ο Νο1 σκόρερ του NBA. Ο Μάνος Μίχαλος γράφει για τον Bryant, τον άνθρωπο που ήθελε να γίνει Mike, αλλά έγινε Kobe.

 

Σινεμά

Oscars 2020: Μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν γιατί αποκλείστηκε ο Sandler, η Lopez και άλλοι

Ψηφοφόροι της Ακαδημίας μοιράζονται ανώνυμα τους λόγους που δεν προτάθηκαν για Oscar μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας.

Μάθε τα πάντα για φετινά βραβεία
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO