Ap Photo
OPINIONS

Τι είναι και τι θέλει τελικά το ‘κίνημα των κίτρινων γιλέκων’

Τη φωτιά που καίει το Παρίσι την έβαλε ο φιλήσυχος μέσος πολίτης.

Το Παρίσι συγκλονίζεται τις τελευταίες μέρες από το ‘κίνημα των κίτρινων γιλέκων’, το οποίο έχει μετεξελιχθεί σε μείζονα κυβερνητική κρίση. Αφορμή για το ξέσπασμα της εξέγερσης ήταν η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων που έρχεται σε συνδυασμό βέβαια με τη γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, όλοι ψάχνουν να σχηματοποιήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα γεγονότα, τη στιγμή που η δημοτικότητα του Μακρόν κατρακυλά, ενώ τα συνθήματα για προοδευτική κοινωνική πολιτική και καινοτόμα φιλελεύθερη οικονομική διαχείριση αποκόπτονται όλο και περισσότερο από τον μέσο Γάλλο πολίτη.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων είναι η απουσία των συνδικάτων από την οργάνωσή τους. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι, σε αντίθεση με την ‘εξέγερση των καταραμένων’ που έγινε το 2005 στα προάστια του Παρισιού, η πλειοψηφία των διαδηλωτών είναι λευκοί της μεσαίας αστικής τάξης, άνθρωποι δηλαδή που συνήθως εκφράζονται μέσα από τα συνδικάτα τους, ιδίως σε μια χώρα με την παράδοση της Γαλλίας.

Αυτό φέρνει σε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία το γαλλικό κράτος που ουσιαστικά δεν ξέρει σε ποιον θεσμικό παράγοντα πρέπει να απευθυνθεί προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, οι οποίες φαίνεται να οργανώνονται μέσω social media. Ως συνήθως, το ακροδεξιό μέτωπο της Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να κερδίσει πολιτικά και δείχνει να υποστηρίζει τις εξεγέρσεις “καταδικάζοντας όμως τη βία τους”.

Παρά τη χαώδη κατάσταση και την αδυναμία εκπροσώπησης του κινήματος μέχρι και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει ταξικό πρόσημο με ηλεκτρολόγους, νοικοκυρές, οικοδόμους, επαγγελματίες οδηγούς, εργάτες, νοσοκόμες και φοιτητές να μιλούν καθαρά για έναν “Πρόεδρο των πλουσίων και των αφεντικών”.

Ap Photo

H Αψίδα του Θριάμβου πνίγεται μέσα σε δακρυγόνα και καπνούς. Σε αντίθεση με την εξέγερση του 2005, που έμεινε κυρίως στα γκέτο και τα προάστια, τώρα οι διαδηλωτές στοχεύουν τα πιο κεντρικά σημεία του Παρισιού (AP Photo/Thibault Camus)

Ap Photo

 Ένα αυτοκίνητο φλέγεται κοντά στο Champs Elysees, το Σαββατόβραδο της 1ης Δεκεμβρίου. Ολόκληρες σειρές παρκαρισμένων αυτοκινήτων βρίσκονται καμμένα το επόμενο πρωί. (ΑP Photo/ Kamil Zihnioglu)

Ap Photo

 Ένα άγαλμα της Marienne, σύμβολου της Γαλλικής Δημοκρατίας, έχει καταστραφεί σε γκαλερί της Αψίδας του Θριάμβου. Η εικόνα του βανδαλισμού έκανε τον γύρο του κόσμου. (AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Ap Photo

 Ένας διαδηλωτής έχει προσπαθεί να αποφύγει τα κανόνια νερού που χρησιμοποιεί πολύ συχνά η γαλλική αστυνομία (Ap Photo/ Kamil Zihnioglu)

Ap Photo

Άλλος διαδηλωτής φορώντας το περίφημο κίτρινο γιλέκο παίρνει στάση ξεκούρασης την ώρα που στο παράθυρο πίσω του καθρεπτίζεται μια φλόγα (Ap Photo/ Kamil Zihnioglu)

 

Ap Photo

 Ένα κίτρινο γιλέκο ξεχωρίζει τη φιγούρα ενός ανθρώπου περικυκλωμένου από καπνό και δακρυγόνα. (Αp Photo/ Thibault Camus)

Ap Photo

 Μια γυναίκα περπατάει μιλώντας στο κινητό μπροστά από ένα γκράφιτι όπου αναγράφεται το αίτημα “για έναν Πρόεδρο υπέρ των φτωχών”. Όσο ανοργάνωτο και αν φαντάζει, “το κίνημα των κίτρινων γιλέκων” έχει ταξικό πρόσημο.(Ap Photo/ Kimil Zihnioglu)

Ap Photo

 Eργάτες ετοιμάζονται να σβήσουν τα συνθήματα που γράφτηκαν πάνω στην Αψίδα του Θριάμβου. Μεταξύ των συνθημάτων και το “Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν”(Ap Photo/ Thibault Camus)

Ap Photo

Ένα μισοκαμμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο του Παρισιού. Μερικοί από τους πιο πλούσιους εμπορικούς δρόμους του Παρισιού υφίστανται καταστροφές στην πιο καταναλωτική περίοδο του έτους (Ap Photo/ Kimil Zihnioglu)