AP IMAGES
OPINIONS

Το μεγάλο πρόβλημα της επιστροφής του Louis C.K.

Μερικές σκέψεις για την επάνοδο του κωμικού στη σκηνή μετά από 9 μήνες.

Δεν θα το κρύψω, από όλο τον οχετό των σεξουαλικών σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Hollywood, αυτό που με πόνεσε και με στεναχώρησε περισσότερο, ήταν εκείνο του Louis C.K.

Του είχα μια αδυναμία, τέτοια που επέλεγα να μην ακούω τους ψιθύρους για την απρεπή συμπεριφορά του που γίνονταν όλο και πιο έντονοι και προτιμούσα πολύ βολικά να μην διαβάζω πίσω από τα σεξουαλικά μοτίβα της κωμωδίας του. Ο άνθρωπος το φώναζε ότι έχει πρόβλημα και όλοι οι φαν του κάναμε τους χαζούς, μέχρι εκεί που δεν πήγαινε άλλο. Τελικά, κάποια στιγμή έπρεπε να αποδεχτούμε την αλήθεια και να προχωρήσουμε, όπως έκρινε ο καθένας. Κάποιοι τον αποκήρυξαν εντελώς, άλλοι επέλεξαν ένα μεσοβέζικο ‘ΟΚ, μαλάκας αλλά τα αστεία του παραμένουν αστεία’ και ορισμένοι τον στήριξαν αδιαφορώντας για τη συμπεριφορά του.

Όσο για τον ίδιο, διάλεξε τον δρόμο μιας meh απολογίας, από την οποία απουσίαζε επιδεικτικά η λέξη συγγνώμη και κατέληγε πως ήρθε η ώρα να κάνει πίσω και να πάρει το χρόνο να ακούσει τι έχει να πει ο κόσμος. Όπως φάνηκε, ο χρόνος αυτός ήταν πολύ σύντομος,  μόλις 9 μήνες για την ακρίβεια, και απ’ όσα άκουσε, κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα.

Αν σε νοιάζει η δική μου στάση απέναντι στον Louie όλο αυτό το διάστημα, θα έλεγα πως εκτός από ξενερωμένος και τσαντισμένος, ήμουν και αρκετά μπερδεμένος. Προφανώς η συμπεριφορά του ήταν εμετική, μου ήταν όμως δύσκολο να τον ξεγράψω εντελώς, περισσότερο λόγω της αδυναμίας μου στο έργο του. Ήλπιζα πως κάποια στιγμή θα βγει να πει πως δούλεψε πάνω στην αρρώστια του, κατάλαβε τα λάθη του, ζήτησε συγγνώμη από όσους έπρεπε και πλέον ελπίζει να αφήσει πίσω του τα λάθη του παρελθόντος και σιγά-σιγά να δοκιμάσει να επιστρέψει σε αυτό που αγαπάει. Κανείς δεν θα ήταν υποχρεωμένος να τον συγχωρήσει, όπως επίσης κανείς δεν θα μπορούσε να του απαγορεύσει να προσπαθήσει να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του.

Ο Louie όμως στάθηκε για ακόμη μια φορά κατώτερος των περιστάσεων. Βιάστηκε να γυρίσει, όμως ο χρόνος είναι το μικρότερο από τα προβλήματα της επιστροφής του. Το πιο απογοητευτικό, είναι πως γύρισε σαν να μην τρέχει τίποτα, χωρίς καν να αναφερθεί σε όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες. Το ότι επέλεξε σαν αφετηρία της επανεμφάνισής του το ‘Comedy Cellar’ δεν ήταν κάτι αναπάντεχο, αφού σε αυτό το θρυλικό υπόγειο δοκίμαζε πάντα το νέο του υλικό. Δεν παύει όμως να είναι και μια πράξη που κρύβει μέσα της μεγάλη δόσης ευκολίας, ακόμα και δειλίας.

AP IMAGES

Chris Pizzello/Invision/AP

Επέλεξε την ασφάλεια ενός χώρου στον οποίο απολάμβανε πάντα ασυλία, ως μέλος μιας κλειστής κάστας κωμικών που αντιμετωπίζονται λίγο-πολύ σαν τοτέμ της φάσης, ανέβηκε στη σκηνή και ξεκίνησε κατευθείαν το σετ του, δεχόμενος μάλιστα και ένα παρατεταμένο standing ovation από μεγάλη μερίδα των θεατών. Δεν έχω θέμα με αυτούς που τον αποθέωσαν, δικαίωμά τους είναι. Έστω κι ένας όμως να αισθάνθηκε άβολα από αυτό το σκηνικό, αυτόματα η πράξη του Louie γίνεται θρασύτατη. Αν εσύ έχεις απόλυτα δικαιολογημένα αηδιάσει με τη συμπεριφορά του κωμικού, δεν έχει κανένα δικαίωμα να σου επιβάλλει την παρουσία του χωρίς εσύ καν να το περιμένεις. Κι ένας άνθρωπος που έκανε πολύ χειρότερα πράγματα χωρίς τη συγκατάθεση αυτού που είχε απέναντί του, θα έπρεπε πια να ξέρει καλύτερα. Αλλά ο Louie προτίμησε να τρυπώσει ύπουλα και πάλι στο προσκήνιο, ελπίζοντας πως πια ο θόρυβος θα έχει κοπάσει.

Αυτό που οφείλει να καταλάβει όμως, είναι πως ο θόρυβος δεν πρέπει να κοπάσει ποτέ, το θέμα δεν πρέπει να αφεθεί ώστε στο τέλος απλά να ξεχαστεί και όλα να γίνουν όπως πριν. Όχι, ο Louie εκμεταλλεύτηκε τη δύναμή του, φέρθηκε επανειλημμένα σαν μαλάκας και κανείς δεν πρέπει αυτό να το παραβλέψει. Το μόνο που μπορεί ίσως να γίνει, στα δικά μου μεροληπτικά μάτια τουλάχιστον, είναι πρώτα να μας πείσει πως έχει αφήσει πίσω την αισχρή συμπεριφορά του και στη συνέχεια, να προσπαθήσει να κάνει τον κόσμο ξανά να τον εμπιστευτεί. Αλλά τουλάχιστον, να αφήσει το κοινό να το επιλέξει αυτό και όχι απλά να εμφανίζεται στο μπαρ που πίνει το ποτό του ελπίζοντας πως κανείς δεν θα παρατηρήσει τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Όχι, αν είναι να επιστρέψει ο Louie, αυτό δεν πρέπει να γίνει ύπουλα και από την πίσω πόρτα. Και καλό θα είναι, να ζητήσει πρώτα μια ειλικρινή συγγνώμη και να δείξει ότι έχει καταλάβει πόσο κακό έκανε με την άθλια συμπεριφορά του. Τότε και μόνο τότε, ας το συζητήσουμε.

Κεντρική φωτογραφία: Charles Sykes/Invision/AP