AP Photo/Carolyn Kaster
OPINIONS

Τόσο καιρό, ο κακός είναι μπροστά στα μάτια μας

Οι εξηγήσεις για το τι γεννά τις πολύνεκρες ρατσιστικές επιθέσεις στις Η.Π.Α, έχουν δυστυχώς ονοματεπώνυμο.

Μπορώ να δεχτώ την αμηχανία και την παγωμάρα που μοιραία φέρνουν πολύνεκρες επιθέσεις μίσους, όπως αυτές που έγιναν στο Ελ Πάσο και το Οχάιο το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ, είναι γενικευμένες και αόριστες απόπειρες εξηγήσεων για το φαινόμενο που μοιάζει να πλήττει κυρίως τις Η.Π.Α και δείχνει πια ανεξέλεγκτο. Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια πίσω από τις επιθέσεις, όμως μερικές ισχυρές ενδείξεις και εξηγήσεις, μπορούν πολύ εύκολα να εντοπιστούν.

Όπως και στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας, έτσι και εδώ, η εξήγηση είναι μπροστά στα μάτια μας, όπως και αυτοί που αποτελούν τους ηθικούς αυτουργούς της. Πρόκειται για την ακροδεξιά, λευκή τρομοκρατία της υπεροχής, που εκπορεύεται από τον τρόμο και τον ρατσισμό που γεννά μεταξύ άλλων και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ.

Το να συνδέσεις τις τελείες των δημόσιων τοποθετήσεων του Τραμπ με τις αποτρόπαιες δολοφονίες που λαμβάνουν χώρα όλο και συχνότερα τελευταία, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Όταν βλέπεις, ακούς και διαβάζεις τον ισχυρότερο άνδρα του πλανήτη να αποκαλεί τους μετανάστες εισβολείς, όταν στοχοποιεί τις μειονότητες, όταν περιθωριοποιεί ο ίδιος τους ισπανόφωνους, τους μαύρους, τους ομοφυλόφιλους, χρησιμοποιώντας αισχρές και προκλητικές εκφράσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τότε είναι υποκριτικό να ψάχνεις αλλού τις αιτίες.

Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος των Η.Π.Α απευθύνει κάλεσμα για κλειστά σύνορα, στηρίζει την οπλοκατοχή και γεμίζει με φόβο και μισαλλοδοξία τους πολίτες της χώρας του, είναι αφελές να κοιτάζουμε κάπου αλλού για να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες που όπλισαν τα χέρια των μακελάρηδων.

Το μίσος που γεννά και αναπαράγει ο Τραμπ στο δημόσιο λόγο του, κυκλοφορεί ελεύθερο και στο διαδίκτυο, σε σελίδες όπως το ακροδεξιό 8chan, όπου κάθε περήφανος λευκός Αμερικανός, μπορεί να βρει βήμα για να εκφράσει τις πιο αποτρόπαιες ιδεολογίες, αλλά φυσικά και σε κάθε πλατφόρμα social media, όπου στον κάθε χρήστη σερβίρεται πια ακριβώς αυτό που θέλει να δει.

Ο πλανήτης μας το 2019, είναι ένας πλανήτης διχασμένος, ένας πλανήτης μίσους, φόβου και μηδενικής ανοχής απέναντι σε ό,τι δεν μας εκφράζει. Είναι καιρός να το αποδεχτούμε και να αρχίσουμε να αναζητούμε τρόπους να προστατευτούμε απέναντι στο τέρας.

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα λοιπόν, θα είναι να αναγνωρίσουμε το τέρας. Είτε αυτό το τέρας είναι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, είτε είναι τα social media και τα τερατουργήματα τύπου 8chan, είτε η ελεύθερη οπλοκατοχή.

Προφανώς, όλα αυτά τα ζητήματα αφορούν περισσότερο τους Αμερικάνους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι δεν αφορούν και εμάς, σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, στην οποία άλλωστε έχουμε χορτάσει και από βλακεία και από ρατσισμό.

Για αρχή, ας αποδεχτούμε τον Τραμπ για αυτό που είναι, έναν επικίνδυνο ρατσιστή που αποτελεί τον ηθικό αυτουργό δολοφονιών και επιθέσεων, χωρίς “ναι μεν, αλλά” και αστερίσκους πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

Όταν το τέρας είναι μπροστά σου και είναι τόσο ισχυρό, δεν μπορείς άλλο να το αγνοείς, ούτε να ασχολείσαι με τα κακοχτενισμένα του μαλλιά.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Carolyn Kaster