ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Μούσι ή μουστάκι

Είναι τελικά δείγμα εκλεπτυσμού το μουστάκι ή κάτι παροδικό όπως ο Movember; Και γιατί για κάθε Μασάντο έχεις δέκα Μέλμπεργκ; Ψήφισε κι εσύ στο Αιώνιο Δίλημμα.

Άλλοι αφήνουν goatee, άλλοι γένια Βίκινγκ, άλλοι προτιμούν μία πλούσια καλοπεριποιημένη γενειάδα. Αν κάτι, όμως, μας έμαθε το περσμένο δίμηνο και το Movember – Decembeard είναι ότι δεν μπορείς να αποκλείσεις έτσι απλά τα μουστάκια.

Το συγκεκριμένο δίλημμα δεν το είχαμε σκεφτεί αν και είχαμε στύψει αρκετά το κεφάλι μας για τριχοδιλήμματα. Μας το πρότεινε μία φανατική (να τα λέμε κι αυτά) αναγνώστρια ή οποία έχει προτείνει και άλλο ένα φανταστικό που θα γίνει σύντομα. Βασικά μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση τα διλήμματα να προέρχονται και από εσάς. Οπότε άφοβα, προτείνετέ μας διλήμματα που θέλετε να δείτε να παίζουν τις επόμενες εβδομάδες. Τα καλύτερα, όπως αυτό, θα απαντώνται και θα δημοσιεύονται.

Μούσι ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Μουστάκι ναι, αν είσαι ο Νίκος Τσιαντάκης. Ή ο Νίκος Αναστόπουλος. Και κάπου εκεί τελειώνουν τα επιχειρήματα. Από την άλλη όλοι έχουν δικαίωμα στο μούσι. Όσοι δηλαδή έχουν κανονική τριχοφυία και όχι μια τρίχα στη Δύση και μια στην Ανατολή και καταντήσουν να έχουν το επαναστατικό του Τσε Γκεβάρα. Μούσι, λοιπόν. Ξεκάθαρα. Γιατί κόβει τα μάγουλα και αδυνατίζει. Οπότε η επιλογή είναι μια. Εκτός αν σε λένε Νίκο. Ή έπαιζες στον Ολυμπιακό στο παλιό Καραϊσκάκης.

Μουσάκι ο Πάνος Κοκκίνης

Ολόκληρο μούσι δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ στη ζωή μου. Όχι μόνο θεωρώ ότι αρκετά καλυμμένος είμαι με τρίχα παντού αλλού, αλλά -αν το επιχειρούσα- θα ζούσα μόνιμα με το φόβο ότι η γυναίκα μου θα ανακαλύψει τι τρώω κρυφά από εκείνη (και δεν αδυνατίζω) από τα ‘ενοχοποιητικά’ ψίχουλα που θα έμεναν νομοτελειακά πάνω του.  Επίσης των τριών ημερών που θυμίζει πάντοτε τον Don Johnson από το Miami Vice και με κάνει και γελώ, ενώ γενικά θεωρώ το όλο τριχωτό trend -που φούντωσε από την αρχή της κρίσης και μετά- ήδη ξεπερασμένο. Το μουστάκι, από την άλλη, χρειάζεται κότσια για να το φορέσεις. Γιατί πάντοτε κινδυνεύεις να δείχνεις σαν πορνοσταρ από τα 70s. Και εγώ δεν τα έχω. Οπότε, από τα δυο, προτιμώ το goatee μου. Ναι, είναι ξεπερασμένο. Αλλά το έχω από τα 20 μου και χωρίς αυτό αισθάνομαι γυμνός στο αγιάζι.

Μούσι ο Άλκης Βασιλείου

Η ανάλυσή μου είναι απλή, σχεδόν απλοϊκή, αλλά εκεί είναι και η μαγεία. Το μούσι πάει σε όλους, το μουστάκι πάει μόνο στον Γιώργο Παπανδρέου. Θέλεις εσύ αναγνώστη μου να χρησιμοποιείται ως μέτρο αναφοράς για την εμφάνισή σου ο ΓΑΠ; Αν το θέλεις, ποιος είμαι εγώ για να σε σταματήσω, αλλά επειδή είμαι βέβαιος ότι αν τι καλοσκεφτείς θα καταλάβεις το παράλογο της σκέψης σου, ξύρισε το μουστάκι ή ακόμα καλύτερα, άσε μούσι! Επαναλαμβάνω και συμφωνώ με τον Στέφανο τον Τριαντάφυλλο, γνωστό και ως Steve Barbarosa, καθώς είναι… κοκκινογένης. Αν μια γκόμενα σε δει με μουστάκι και σου πει ότι σου πάει, σου λέει ψέματα. Δεν σου πάει! Σε κανέναν δεν πάει. Ούτε καν στον Τσιαντάκη και τον Αναστόπουλο. Το μουστάκι προκαλεί παντού και πάντα γέλιο. Σκέψου τον Γιωργάκη και θα συμφωνήσεις μαζί μου!

Tελικά, ο μοναδικός που έχει δικαίωμα να φέρει μύστακα πάνω από το χείλος του είναι ο Air…

 

Μουστάκι η Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Ως συντάκτρια grooming οφείλω να τα στηρίξω και τα δύο, καθώς το κάθε ένα έχει την χάρη του και τα μυστικά του ως προς το αν σου ταιρίαζει, πώς να το συντηρείς κλπ.  Προφανώς θα κερδίσει πανηγυρικά το μούσι σε αυτό το δίλημμα οπότε θα στηρίξω μουστάκι, κυρίως λόγω σπανιότητας αλλά και επειδή πάει σε λίγους – όμως σε αυτούς τους λίγους πάει πολύ. Στηρίζω την προσωπικότητα του μουστακιού, διότι αυτή η παχιά μαλλιαρή γραμμή πάνω από τα χείλη δεν είναι απλά ενα τσούρμο τρίχες που δεν πέρασε από πάνω τους ξυράφι, είναι ένα καλοσχηματισμένο statement. Παλιότερα statement μαγκιάς και ανδρισμού, σήμερα διαφορετικότητας. Ενώ το μούσι έχει φορεθεί πια τόσο κατά κόρον σε αυτή τη χώρα που τείνει να γίνει σύμβολο κοινοτοπίας. Στο δίλημμα παράξενος ή κοινοτόπος διαλέγω το πρώτο, κάθε φορά.

Μούσι ο Ηλίας Αναστασιάδης

Μην κοιτάς που η μοίρα τα έφερε έτσι και αυτό που βλέπεις κοιτώντας με από μακριά είναι μια πηχτή γραμμή κάτω από τη μύτη μου (και ενδεχομένως τη μύτη μου, γιατί ξεχωρίζει). Αν τα μάγουλα μου μπορούσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα ξυριζόμουν ποτέ. Ορκίζομαι ότι θα είχα μούσια που θα μπορούσαν να κρύψουν το στρογγυλό μιας χοιρινής μπριζόλας ή ολόκληρο το χέρι μιας γυναίκας. Αλλά δεν έχω. Ούτε μια πρώτη στρώση μουσιού δεν καταφέρνω καλά καλά. Το πρόβλημα είναι ότι έχω να ξυριστώ τελείως κάνα χρόνο. Το μουστάκι κρατάει την αξιοπρέπειά μου ως μερικώς σπανού. Το έχω συνηθίσει, αλλά σαν πατέρας που κατά βάθος ήθελε κόρη, αγαπάω τον γιο μου (δηλαδή το μουστάκι) με όλη μου την καρδιά. Αν ξέρετε κάνα φάρμακο για να φυτρώσουν γένια, πληρώνω όσο όσο ή προσφέρω το μουστάκι μου στην επιστήμη.

Μούσια ο Θανάσης Κρεκούκιας

Όχι ένα (μούσι), αλλά πολλά (μούσια). Και μόνο αν είναι εκ πεποιθήσεως. Τα σωστά μούσια έχουν ως βασική τους αιτία την τεμπελιά. Και αν είναι αυτός ο λόγος που τα αφήνεις, τότε πρέπει να ξέρεις και τα δυο εξής βασικά. Πρώτον, τα κουρεύουμε (ή ψαλιδίζουμε) ομοιόμορφα. Ούτε γραμμές, ούτε καμπύλες, ούτε θλιβερά χειροτεχνήματα. Τις τρίχες τις σέβεσαι, αλλιώς είσαι τρίχας. Και τρίχας σημαίνει μούσι στον ενικό. Το οποίο προέρχεται από τη μόδα, τις τάσεις, τα lifestyle, τους φλώρους μπαρμπέρηδες και τα προάστια (βόρεια ή νότια). Δεύτερον, δεν τα ξυρίζεις για καμία γκόμενα. Ποτέ των ποτών. Ακόμα και αν από αυτό εξαρτάται το αν θα ρίξεις σφεντάν ή όχι. Είναι θέμα αρχών. Αν έχει φαγωθεί με τα μούσια και σου τα ζαλίσει, μην υποκύψεις. Πρώτα το σφεντάν και μετά το ξύρισμα. Να σώσεις τουλάχιστον την τιμή σου, αν δεν μπορείς να σώσεις τα μούσια. Τελευταία φορά ξυρίστηκα τον Δεκέμβρη του 1995 στο Στρασβούργο. Και βρήκα την υγειά μου. Το μόνο που μου έχει λείψει όλα αυτά τα χρόνια, είναι το Old Spice, το κορυφαίο after shave με το καραβάκι και το μοναδικό μπουκαλάκι. Όλα τα υπόλοιπα σας τα χαρίζω, να τα χαίρεστε. Όσο για το μουστάκι, είναι μόνο για χασάπηδες, καλλιτέχνες, επιλεγμένους ποδοσφαιριστές και φαντάρους. Επίσης και για τους σπανούς, στους οποίους δικαιολογείται. Και οι οποίοι έχουν όλη τη συμπάθειά μας. Όπως και οι ξυρισμένοι. Εκτός από εκείνους που τα ξυρίζουν κόντρα. Εμπαθείς προς τις τρίχες. Κατ’ επέκταση και προς τα μούσια. Αυτά. Και καλή χρονιά!

Μούσι ο Χρήστος Χατζηιωάννου

Αυτό το οποίο φέρω περήφανα από τότε που τελείωσα το Λύκειο στο οποίο για κάποιο λόγο νόμιζα ότι ήταν μαγκιά να ξυρίζεσαι. Αυτό το οποίο έδειχναν σαν υπόδειγμα την πρώτη ημέρα κατάταξής μου στο Ναυτικό λέγοντας “αν το μούσι σας δεν είναι πυκνό και περιποιημένο σαν του κυρίου, να πάτε να ξυριστείτε”. Αυτό το οποίο μου αρέσει να αφήνω να μεγαλώνει και να θεριεύει μέχρι να μην περνάει το πηρούνι στο στόμα μου. Το μάγουλό μου έχει να το δει φως του ήλιου από το 2007 όταν κατά λάθος οι αστυνομικοί στην έκδοση διαβατηρίων μου είπαν ότι επιβάλλεται να ξυριστώ για τα νέου τύπου διαβατήρια. Τους εύχομαι καλή χρονιά. Μουστάκι άφησα θυμάμαι μια φορά για πλάκα λίγο μετά το λύκειο. Δεν είχε πλάκα. Οπότε από τότε επιλέγω μούσι. Γιατί μπορώ στη δουλειά που κάνω. Γιατί χωρίς αυτό είμαι φλώρος ενώ με αυτό είμαι ένας φλώρος με μούσι. Γιατί αδυνατίζει τον Στέφανο. Κυρίως γιατί αρέσει στα κορίτσα και έρχονται και τρίβονται στο μούσι σου. Αν τρίβονταν στο μουστάκι σου θα σου γαργάλαγαν τη μύτη και κανένας άνθρωπος δεν θέλει να του γαργαλάνε τη μύτη.

Μούσι ο Θοδωρής Δημητρόπουλος

Χωρίς να χρειαστεί να αναφερθώ ξανά στον θρύλο που λέει πως γεννήθηκα κατευθείαν σε μια σπηλιά με μούσια, θα αρκεστώ απλά να καταφερθώ εναντίον του μουστακιού, γιατί πραγματικά, δεν καταλαβαίνω πότε μας άρεσε το μουστάκι και γιατί. Είναι συνυφασμένο, αν μιλάμε για τα Παλιά Τα Χρόνια, με τυπάκια με μπεγλέρια που σκάγανε με κρότο τα πούλια στο τάβλια στα καφενεία. Ωραίο, αλλά όχι. Σήμερα, έχουμε τα μουστάκια, ζακετάκια, ατομάκια και λοιπά σε -άκια που και πάλι, θέλω να πω, ωραίο, αλλά όχι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν το δεις αντικειμενικά, πέρα από κοινωνικούς συνειρμούς, το μουστάκι είναι κάτι που μοιάζει σαν κάποιος να τράβηξε κατά λάθος μια γραμμή πάνω στο πρόσωπό σου. Γιατί να το κάνεις αυτό! Είναι το πρόσωπό σου! Εδώ υποθέτω μπαίνει η συλλογική κραυγή απόγνωσης όλων των μανάδων του κόσμου, “ξύρισέ τα λίγο να φανεί βρε παιδί μου το προσωπό σου”, αλλά αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί για το μούσι είναι αυτό: Το μούσι *είναι* το πρόσωπό μας.

Μούσια ο Στέλιος Αρτεμάκης

Του μουσάτου ο περίγυρος δε γέλασε ποτέ. Αυτό ξέρω. Αλλά έχω και μια απορία: Ποιος ανακάλυψε το μουστάκι; Πραγματικά. Ποιες είναι οι αρχαιότερες απεικονίσεις; Από ποιον πολιτισμό; Που έχουν βρεθεί τα αρχαιότερα εργαλεία ξυρίσματος; Κυρίως, όμως, ποιος είναι αυτός ο τύπος που ξύρισε όλο το πρόσωπο, άφησε τελευταίο το πάνω χείλος, στάθηκε με περηφάνια στο καθρέφτη και είπε “αυτό μάλιστα, αυτό είναι το look που έψαχνα τόσο καιρό”;  θέλω να ξέρω.  Αυτό το παλικάρι λοιπόν, ένας έφιππος τοξότης από το Ιράν που πριν 2300 χρόνια θεώρησε ότι η πουά μπέρτα και η μοιϊκάνα του δεν ήταν αρκετή για να λυθεί στα γέλια ο αντίπαλος.

Που ο αντίπαλος θα ήταν κάπως έτσι.

 

Και είπε να αφήσει μια μουστάκα που είναι πιο σικ. Μετά του άρεσε και την καλλιέργησε. Γιατί έτσι δε γίνεται μόνη της, θέλει περιποίηση. Θέλει να ξυρίζεις τα γένια, θέλει να τη χτενίζεις, θέλει να τη στρίβεις. Αυτά δεν έχουν σημασία βέβαια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στάθηκε μπροστά στον καλλιτέχνη της εποχής για να τον απαθανατίσει. Και δεν ντράπηκε.

Ούτε σκέφτηκε ότι μετά από 2300 χρόνια θα έκανε το ίδιο ο Γιωργάκης. Και ο Μάικλ ο Τζόρνταν.

Και η Φρίντα η Κάλο.

Μούσι ο Μάνος Χωριανόπουλος

Αν και υπάρχουν άνδρες που τους πάει το μουστάκι, για ένα περίεργο λόγο, τις σπάνιες φορές που σκέφτομαι ένα μουστάκι (γιατί να σκέφτομαι μουστάκια;), η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι του Σωτήρη Μουστάκα.
Ναι σωστά διάβασες. Από μια ταινία του ’80 (δεν θυμάμαι τον τίτλο-ασυγχώρητος), που κάνει το κουτσαβάκι και έχει ένα μουστάκι τρία μέτρα. Τσακώνεται με έναν βαρύμαγκα, τις τρώει και ο βαρύμαγκας του το κόβει, μαζί με το ριχτό του μανίκι. Δύσκολα, ξεπερνάς μια τέτοια ανάμνηση.
Όσο και αν προσπαθώ, το μουστάκι μου προκαλεί γέλιο, σε αντίθεση με το μούσι, που αν δεν έχει φτιαχτεί για συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμο΄με κοιλαράδες και μπύρες, εμπνέει ένα σεβασμό. Η άποψή μου για το μουστάκι επιδεινώθηκε τον Νοέμβρη, όταν λόγω του “Movember”, φύτρωσαν μουστάκια στους πάντες.

ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΕΛΟΣ… ΜΟΥΣΙ ΜΕ 90%

9 άντρες συντάκτες ψήφισαν μούσια και η μία γυναίκα / grooming editor μουστάκι. Ρε παιδιά, μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

ΨΗΦΙΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΟ TWITTER


και