FATHERHOOD

Όταν ανησυχούν για σένα τα παιδιά σου

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πρώτη φορά που κατάλαβε ότι τα παιδιά ανησυχούν για τον πατέρα τους.

Όταν είσαι μικρός έχεις να ανησυχούν για σένα οι γονείς σου. Νομίζω ότι το “φόρεσε ένα μπουφάν, κάνει κρύο” λίγο-πολύ το έχετε ακούσει άπαντες από μια αγχωμένη μητέρα. Αργότερα, βέβαια, ήρθατε στα λόγια της, βλέποντας τα δικά σας παιδιά να βγαίνουν ντυμένα τριαλαρί- τριαλαρό, με θερμοκρασία υπό το μηδέν.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να κάνεις το παιδί σου να προτιμήσει εσένα από το tablet

'Άστο ξεφόρτιστο', είναι η σύντομη απάντηση. Η πιο αναλυτική, ακολουθεί.

Πεντέμισι χρόνια μετά την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με το ζήτημα και με τη συσσωρευμένη γνώση /απόγνωση που διαθέτω μετά την 'τράβα με και ας κλαίω' αγορά -για πάρτη της 9χρονης μοναχοκόρης μου- ενός tablet, μιας 32αρας τηλεόρασης και δυο gaming system (ένα σταθερό και ένα φορητό) για το δωμάτιό της, αισθάνομαι αρκετά άντρας για να ομολογήσω την ήττα μου.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μπουκέτο μαργαρίτες στη μέση του δρόμου

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα παιδιά που μεγαλώνουν με χωρισμένους γονείς. Τι κάνει ο πατέρας που φεύγει από το σπίτι. Μικρά μυστικά και ένα μπουκέτο μαργαρίτες.

Πηγαίνοντας τα παιδιά μου κάθε φορά στο σπίτι της μητέρας τους, ένιωθα περίεργα. Μουδιασμένα. Αυτό το συναίσθημα, της μοναχικής επιστροφής 'σκοτώνει'. Ο χρόνος με τους γιους σου, όσο κι αν διαρκεί, ποτέ δεν σου φτάνει. Είναι προκαθορισμένος, άρα κάποια στιγμή τελειώνει. Κι εκεί, καθώς λες το “γεια σας” και παίρνεις το δρόμο του γυρισμού, αρχίζουν οι ενοχές. Η στενοχώρια. Τα σκουπιδάκια στα μάτια. Κάπως έτσι σκεφτόμουν, σχεδόν εμμονικά, καθώς τα χρόνια κυλούσαν και τα παιδιά μου μεγάλωναν κανονικά με χωρισμένους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόμος του πατέρα μπροστά στον πρώτο έρωτα του παιδιού

Γιατί μπορείς να είσαι όσο προοδευτικός θέλεις. Αλλά όχι όταν αφορά την δική σου κόρη.

Μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι. Ένιωσα ζαλάδα. Ο κόσμος χάθηκε. Και αναγκάστηκα να καθίσω στον καναπέ και να πιω μια γουλιά νερό. Πότε; Όταν η πολύπειρη μητέρα συναδέλφου, που έχει κορίτσι που πάει στο γυμνάσιο, γύρισε και μου είπε στο χαλαρό. "Τα κορίτσια πλέον κάνουν σεξ από την 2η γυμνασίου, να το ξέρεις αυτό". Προσθέτοντας, έτσι για το ολοκληρώσει το νοκ άουτ μπλόου, "Να αισθάνεσαι τυχερός αν έχει αρκετά καλή σχέση με την μάνα της ώστε να της ζητήσει καμία συμβουλή".

Διαβάστε περισσότερα

Πάνες, πάντες, σελτεδάκια: Το γλωσσάρι ενός νέου μπαμπά

Μια βουτιά στο σταυρόλεξο και τους γλωσσοδέτες που αντιμετωπίζει κάθε άνδρας τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού.

Σε βλέπω να στέκεσαι θαρραλέος, με το κεφάλι ψηλά και την συνείδηση ήσυχη. Γεννάτε σε λίγες ημέρες και αν υπήρχε τηλεπαιχνίδι ερωτήσεων για τις διάφορες ορολογίες της κύησης, θα έβγαινες πανηγυρικά νικητής. Ξέρεις τι είναι η Β' επιπέδου, το ντόπλερ, ο υπέρηχος και τι σημάνει σύσπαση μήτρας για μια έγκυο. Είσαι βασιλιάς.

Διαβάστε περισσότερα

Οι πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνει το παιδί σου

Από το 'γιατί πεθαίνουμε' μέχρι 'γιατί κάθε μέρα σχολείο', κάθε απορία είναι εκεί για να απαντηθεί.

Τα παιδιά, ειδικά στην πρώιμη ηλικία, είναι μία δεξαμενή πραγμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν ερωτήσεις, ατάκες, κινήσεις, συμπεριφορές. Ποτέ δεν θα είσαι προετοιμασμένος ακόμα κι αν ξέρεις ότι θα έρθει εκείνη η στιγμή. Οι ερωτήσεις για ένα παιδί της ηλικίας των 6.5 ετών είναι μία φυσιολογική αντίδραση. Η ανακάλυψη, η απορία, η πραγματικότητα πίσω από την ερώτηση, ενίοτε η σκληρή πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς είναι να φτάνει το παιδί σου λίγο πριν το θάνατο

Έμοιαζε γαστρεντερίτιδα. Ήταν εγκεφαλίτιδα. Απολογίσμος; Ένας μήνας στο Καραμανδάνειο Πάτρας.

Δεν είσαι ποτέ προετοιμασμένος για εκείνο το τιμημένο δευτερόλεπτο. Εκείνο μέσα στο οποίο η τύχη σταματά να σου χαμογελά και χάνεις (ή φθάνεις πολύ κοντά στο να χάσεις) τα πάντα. Κάτι που συνειδητοποίησα ένα χρόνο πριν όταν, λίγο μετά τα γενέθλιά της στα τέλη Ιουλίου, η 8χρονη κόρη μου ανέβασε ένα βράδυ 38 πυρετό (και ξέρασε μια φορά) ενώ βρισκόμασταν στο εξοχικό μας στην Ναύπακτο.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO