123RF
ΚΑΡΙΕΡΑ

Κι έτσι ξαφνικά, μπορείς να μεταφερθείς σε όποια παραλία της Ελλάδας θέλεις

Η ομάδα του 'Life is a Beach' γυρίζει τη χώρα (και όχι μόνο) φτιάχνοντας το απόλυτο ευρετήριο των ελληνικών ακρογιαλιών.

Είναι πρωί, βρίσκεσαι με την παρέα σου δωμάτιο που μένετε στο νησί και προσπαθείτε να συνεννοηθείτε σε ποια παραλία θα πάτε για μπάνιο. Ο καθένας προτείνει τη δική του, με βάση τις συμβουλές και τις προτροπές συναδέλφων, φίλων, πρώην, ενός χίπη κι ενός μακρινού ξαδέρφου που είχε επισκεφτεί κάποτε το νησί και δεν κολυμπάει καν.

Οι ώρες περνάνε, πολύτιμος χρόνος για βουτιές και άραγμα με μπίρες στην αμμουδιά πάει χαμένος και τελικά συμβιβάζεστε με την πιο κοντινή παραλία γεμάτη πέτρες, απλά για να μην πάει στράφι η μέρα. Πόσο πιο εύκολα θα γίνονταν όλα, αν υπήρχε ένα app ή ένα site, το οποίο θα σου δίνει εικόνα από όλες τις ελληνικές παραλίες, προσφέροντας μάλιστα μέχρι και τη δική του βαθμολόγηση για την κάθε μία;

Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να κάνει η ομάδα του ‘Life is a Beach’, μια παρέα 4 τύπων, αποτελούμενη από τους Χάρη Κιαγιαδάκη, Αλέξανδρο Προκοπάκη, Γιώργο Αλεφαντινό και Νίκο Μετζογιαννάκη και μότο το ‘η καλύτερη παραλία είναι αυτή που δεν έχεις δει ακόμα’. Με μια κάμερα στο χέρι, έχουν ήδη γυρίσει 10 ελληνικά νησιά, παρουσιάζοντας μέσα από το ‘Life is a Beach TV’ και το ‘Mission Greece’, 170 παραλίες. Κι αυτό, είναι μόνο η αρχή.

Σε λίγες ημέρες, ο Χάρης και ο Αλέξανδρος, ετοιμάζονται για ένα ταξίδι ζωής στο Μεξικό, με σκοπό να μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο, το vibe της χώρας, μέσα από το ‘Mission Mexico’. Λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο, μιλήσαμε με τον Χάρη για την Κρήτη, τις ελληνικές παραλίες και τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας που όπως διατείνεται, επιμένει να αψηφά τις πιθανότητες και την κοινή λογική.

Από το Mission Crete στο Mission Greece

Όπως ίσως υποψιάστηκες από το επώνυμό του, ο Χάρης είναι από την Κρήτη, όπου και ζει μόνιμα, έχοντας το δικό του tattoo studio. Μοιραία, έχει περάσει αμέτρητες ώρες στις παραλίες της και ήταν αυτές ακριβώς που τον ενέπνευσαν να ξεκινήσει το πρότζεκτ του.

Από πολύ μικρός πήγαινα για κάμπινγκ και σκέφτηκα να φτιάξω ένα application το οποίο θα παρουσιάζει όλες τις παραλίες, αρχικά της Κρήτης και μετά να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είχαμε νοικιάσει μια κάμερα για να παίρνουμε τα πλάνα που θα βάζαμε στο application, τα λέγαμε ωραία μαζί με τον Αλέξανδρο και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα demo με την παρουσίαση του Μπάλου”.

Στείλαμε το demo σε 2-3 κανάλια και τελικά απάντησε θετικά το MEGA για το web TV του, ζητώντας μας να γυρίσουμε όλη την Κρήτη. Το ‘Mission Crete’ πήγε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εκπομπή που είχε το Web TV και μας ανατέθηκε να το συνεχίσουμε για την υπόλοιπη χώρα μαζί με έναν σκηνοθέτη που μας έδωσε το κανάλι, ώστε να προβληθεί στη συνέχεια και στο κανονικό του πρόγραμμα”.

Επειδή τα τελευταία χρόνια είμαι πολύ τυχερός σαν άνθρωπος, το MEGA έκλεισε και μας έμεινε όλο αυτό το αμοντάριστο υλικό, το οποίο και επεξεργάζομαι πια σχεδόν μόνος μου, από τη μουσική μέχρι και το μοντάζ. Στην ουσία κάνω τη διαλογή για τα πλάνα που θα μοντάρει στην τελική τους μορφή ο Σπύρος Στεργιώτης. Η μουσική είναι πρωτότυπη, τη φτιάχνει ο Νίκος Μιχαλοδημητράκης, της MD Productions στην Αθήνα, πάντα σε συνεννόηση με μένα”.

Αν δεις τα επεισόδια του ‘Mission Crete’, είμαστε πολύ πιο ευδιάθετοι, είμαστε αληθινοί, αυτό ήταν και το μυστικό της επιτυχίας, δεν είμαστε επαγγελματίες παρουσιαστές. Στο ‘Mission Greece’ πάλι, επειδή είχαμε σκηνοθέτη, υπήρχε μια αμηχανία, φαινόταν πιο στημένο, δεν μπορούσε κανείς να αποδώσει, επειδή το κάναμε για το κανάλι όμως, δεν μπορούσαμε να πούμε τίποτα. Εν τέλει, και δεν βγήκε το αποτέλεσμα που θέλαμε και έκλεισε και το κανάλι”.  

Στη συνέχεια πήγα το υλικό σε όλα τα κανάλια, όμως οι τιμές που έλεγαν και η ζώνη στην οποία ήθελαν να με βάλουν δεν με ικανοποιούσε, δεν ήθελα να το κάψω”.

Ένα site, αμέτρητες παραλίες

Πλέον, κάθε Πέμπτη, στο YouTube κανάλι της ομάδας ανεβαίνει κι ένα καινούριο επεισόδιο από κάποια από τις παραλίες που επισκέφτηκαν, με το βασικό βάρος όμως να πέφτει αυτή τη στιγμή στη δημιουργία της απόλυτης διαδικτυακής πλατφόρμας για τις ελληνικές παραλίες.

Αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε σαν site, φτιάχνουμε ξεχωριστά βίντεο του ενός λεπτού για κάθε παραλία μόνο με rating τα οποία θα ανεβαίνουν σταδιακά, ώστε να φτιαχτεί μία πλατφόρμα όπου θα ψάχνεις την παραλία που σε ενδιαφέρει και θα βρίσκεις τις πληροφορίες που θέλεις. Είναι ένα πλάνο πενταετίας, αλλά θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 170 παραλίες με πλήρη κινηματογράφηση, μόνο στην Κρήτη όμως έχουμε πλάνα από 260 παραλίες σε μορφή GIF”.

Ο σκοπός μας είναι ο επισκέπτης του site να παίρνει μια εικόνα από την παραλία για να δει αν του αρέσει, το rating που κάνουμε είναι υποκειμενικό”.

Στόχος είναι να μπουν στο site όλες οι παραλίες, κάτι αντικειμενικά δύσκολο, αφού η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Εκεί έρχεται το application, θα μπορεί ο χρήστης να καταχωρήσει μια παραλία που δεν είναι ήδη στο δίκτυο του ‘Life’s a Βeach’ και να κερδίζει και κάποιο δώρο. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουμε καλύψει το 80% των παραλιών της χώρας”.

Έχοντας γυρίσει τόσες παραλίες, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Χάρη τι περιλαμβάνει για εκείνον η ιδανική παραλία, ποια από όσες έχει επισκεφτεί είναι η αγαπημένη του και ποια τον απογοήτευσε.

H ιδανική παραλία πρέπει να έχει οπωσδήποτε καθαρά νερά, να μπαίνεις και να νιώθεις αναζωογονητικά. Κατά προτίμηση, να μην έχει και πολύ κόσμο, ρακέτες και τέτοια. Κατά κανόνα, όσο πιο απομονωμένη είναι μια παραλία, τόσο περισσότερο φυσικό κάλλος και ηρεμία θα έχει

“Μου άρεσε πάρα πολύ το Μεγάλο Σεϊτάν στη Σάμο. Η παραλία ήταν εξωπραγματική, είχε μια ‘ζούγκλα’ από πίσω, τροπική βλάστηση, τα νερά ήταν καταπληκτικά, η διαδρομή μέχρι να φτάσεις ήταν υπέροχη”.

Είχαμε κάνει διανυκτέρευση στο ‘Ναυάγιο’, μια από τις πιο διαφημισμένες παραλίες στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι με το που φύγει ο κόσμος, τότε την αξιοποιείς και αισθάνεσαι την ενέργειά της, βλέπεις το ηλιοβασίλεμα να πέφτει μπροστά σου. Έχει και το καράβι, τα υπέροχα νερά, τα έχει όλα. Πάνε όμως 300 με 400 καραβάκια τη μέρα, έχει πάρα πολύ κόσμο και γεμίζουν τα νερά με κηλίδες πετρελαίου, δεν το παρατηρεί κανένας. Καταλαβαίνω ότι όλα γίνονται για το χρήμα, αλλά επειδή πρόκειται για μια παραλία σύμβολο για την Ελλάδα, κάποια στιγμή θα τη χαλάσουν για λίγα λεφτά παραπάνω”.

Επόμενη στάση: Μεξικό

Πριν επισκεφτούν τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά για τη συνέχεια του Mission Greece, ο Χάρης και ο Αλέξανδρος θα κάνουν μια μικρή παράκαμψη, περνώντας τα σύνορα για να βρεθούν στο Μεξικό.

Το γύρισμα που θα γίνει στο Μεξικό θα είναι επιτέλους αυτό που θέλω, θα βγει προς τα έξω το μότο ‘against all odds, against common sense”. Θα γίνει με βάση τη δική μου αισθητική”.

Το Μεξικό είναι μέσα στις χώρες που ήθελα πάντα να επισκεφτώ, μαζί με τη Βραζιλία. Θα πάμε με τον Αλέξανδρο και ένα καινούριο μέλος, ο οποίος παίζει εκεί DJ οπότε ξέρει τη χώρα και αυτό έπαιξε το ρόλο του για να τον επιλέξουμε, ξέρει πού να μας πάει, γιατί μιλάμε για ένα μέρος με πολύ υψηλή εγκληματικότητα. Σε κάποιες παραλίες ας πούμε δεν πας τουρίστας με μια κάμερα, πρέπει να είναι μαζί σου κάποιος από εκεί”.

Είναι η πρώτη φορά που είμαι ενθουσιασμένος για κάτι, μέχρι τώρα υπήρχε μόνο άγχος και στρες, δεν απολάμβανα αυτό που κάνω. Αυτή τη φορά όμως είμαστε πλήρως οργανωμένοι, ξέρουμε ακριβώς πού θα πάμε και πότε”.

Στην ουσία το χρηματοδοτώ μόνος μου όλο αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω βγει από το σπίτι, κάνω μοντάζ και αποταμιεύω. Μόνο η Aegean μάς παρέχει τα εισιτήρια, δεν είναι λίγο, αλλά είναι απλά το 10% του μπάτζετ. Δεν είναι όνειρο, είναι πλάνο και ένας συγκεκριμένος στόχος”. 

Θα κάτσουμε στο Μεξικό μέχρι τα τέλη Απρίλη. Δεν θέλουμε το αποτέλεσμα να βγει όπως στις πιο πολλές ταξιδιωτικές εκπομπές, λίγο φαγητό, μια άποψη από μακριά και γεια σας. Θέλουμε όποιος δει τη σεζόν Mission Mexico, να καταλάβει ακριβώς τι είναι το Μεξικό

Θα ξεφύγει αρκετά από το κόνσεπτ της παραλίας, θα είναι πιο πολύ οδοιπορικό, με αρκετές συνεντεύξεις. Κάθε επεισόδιο βέβαια, θα τελειώνει με μια παραλία που θα προτείνουμε”.

Όταν γυρίσουμε, το κόνσεπτ είναι να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας και αν όλα πάνε καλά, μόλις τελειώσει το καλοκαίρι να φύγουμε για Βραζιλία. Στόχος είναι να μην ξανακάτσουμε, να πηγαίνουμε συνέχεια σε παραλίες.  Θέλει υπομονή όμως, είναι πλάνο πενταετίας”.

Αν πάει καλά η εκπομπή, θα μπορέσουμε να την πουλήσουμε και να το συνεχίσουμε και για την Ελλάδα, ενώ αν δεν πάει θα έχουμε τουλάχιστον υλικό για το site. Πιστεύω ότι κάτι από τα δύο θα γίνει, ιδανικά και τα δύο”.

Κεντρική φωτογραφία: 123RF