ΚΑΡΙΕΡΑ

Μπήκαμε πίσω από το μπαρ του JuJu Bar και Restaurant και ζήσαμε την απόλυτη εμπειρία

Περάσαμε μία ημέρα εκπαίδευσης πίσω από την μπάρα του νέου hotel bar της πόλης και καταλάβαμε ότι είναι τέλειο να φτιάχνεις cocktail.

Έχω κάτσει πολλές φορές σε κάποια μπάρα αθηναϊκού μπαρ χαζεύοντας τα ποτά αλλά και τον barman ενώ δημιουργεί cocktails. Δεν χρησιμοποιησα τυχαία την λέξη δημιουργεί γιατί πραγματικά τα τελευταία χρόνια ο bartender έχει γίνει ένας δημιουργός εμπειριών μέσα από τα cocktails του. Υπέροχοι συνδυασμοί υλικών, εντυπωσιακά στην εμφάνιση και μοναδικά στην γεύση είναι ικανά να πάνε την κάθε σου έξοδο σε άλλο επίπεδο. Αυτό ακριβώς προσπάθησα να κάνω όταν βρέθηκα πίσω από την μπάρα του JuJu restaurant bar, το νέο υπέροχο hotel bar της πόλης.

Καλά κατάλαβες. Για ένα απόγευμα, έκανα το δικό μου takeover, το δικό μου JuJu Bar & Restaurant του Divani Caravel Hotel. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Το JuJu Bar & Restaurant άνοιξε πριν από μερικές μέρες και δεν είναι ένα ακόμη bar της πόλης. Είναι ένα hotel bar από αυτά που έλειπαν από την πόλη. Ένα hotel bar που ζέχνει φινέτσα και κλάση, την οποία έχει κληρονομήσει από το ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενείται. Ο θεσμός των hotel bar λείπει από την Αθήνα, μία πόλη η οποία έχει υπέροχα ξενοδοχεία και ακόμα πιο υπέροχα bar. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το JuJu με την υπέροχη κλασική του διακόσμηση με μοντέρνες πινελιές, με την γεμάτη διαμάντια κάβα του και τον classy χαρακτήρα του.

Πίσω από αυτή την μπάρα δεν ήμουν μόνος. Μαζί μου ήταν και ο Σωτήρης Mελεξάχογλου, head bartender του JuJu, και μαζί δημιουργήσαμε τρία cocktails από τον κατάλογο του μαγαζιού. Μόλις μπήκα πίσω από την μπάρα ένιωσα σα να ψήλωσα δέκα εκατοστά. Πίσω μου η εκπληκτική κάβα του JuJu και μπροστά μου ένας υπέροχος, ατμοσφαιρικός χώρος με καναπέδες και καρέκλες σε μια τέλεια και αρμονική διαρρύθμιση. Είναι πραγματικά προνόμιο να έχεις την καλύτερη θέση στο JuJu, εκείνη δηλαδή που βλέπεις τα πάντα και σερβίρεις τους πάντες.

Η πρώτη παραγγελία που κλήθηκα να εκτελέσω ήταν το cocktail Saraghina. Espresso & Chili Ιnfused Rum, Cinnamon, Lime και Whisky Barrel Aged Orange Bitters μέσα στο boston shaker, πάγο και ξεκινάμε το κούνημα. Όσο άκουγα τα παγάκια να κουνιούνται μέσα στο boston το βλέμμα μου χάθηκε μέσα στον χώρο. Εκείνη την στιγμή σκεφτόμουν πόσο ιδιαίτερο ήταν το μαγαζί που απλωνόταν μπροστά μου αλλά και πόσο ιδιαίτερη είναι μια δουλειά που την θεωρούμε εύκολη. Παραγγελίες, συνταγές, ταχύτητα, αναλογίες, τέχνη, γαρνιτούρα, χαμόγελο, φιλοξενία, ευγένεια. Αυτές οι λέξεις μου έρχονταν στο μυαλό και με σταμάτησε ο Σωτήρης για να σερβίρουμε το cocktail και να φύγει η παραγγελία.

Μόλις έβαλα τα ποτά στον δίσκο είδα με την άκρη του ματιού μου ότι ένα ζευγάρι είχε κάτσει στην μπάρα. Είναι και αυτοί οι τύποι ανθρώπων που λατρεύουν αυτή την θέση και την προτιμούν σε σχέση με την άνεση μιας πολυθρόνας ή ενός καναπέ. Είναι η θέση που έχεις άμεση επαφή με τον bartender και κατα συνέπεια με το ποτό που θα πιείς εσύ ο ίδιος. Είσαι στο πιο ζωντανό σημείο του μπαρ και αυτό το σημείο έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του αλλά ίσως και κανένα. Όλες αυτές οι σκέψεις ήταν μέχρι να σερβίρω τα νερά και να ρωτήσω τι θα πιούν. Ένα Maya και ένα Daumier. Το ένα σε boston το άλλο σε mixing glass.

Βάζω μέσα στο boston Gin, Green Apple, White Dry Wine, Honey, Lime, χτυπάω, διπλοσουρώνω και τοποθετώ την γαρνιτούρα. Παράλληλα δίπλα μου ο Σωτήρης βάζει στο mixing glass τα συστατικά του Daumier. Bourbon, Sugar, Lime και Chocolate Bitters. Τότε αναλαμβάνω εγώ και πετώντας το μικρό δαχτυλάκι όπως έχω δει να κάνουν όλοι οι bartenders που σέβονται τον εαυτό τους ανακατεύω. Το μόνο που έμεινε είναι να μπει στο εντυπωσιακό ποτήρι όπου περιμένει ένα ice ball και να γεμίσει με μαύρη μπύρα. Λίγο πριν σερβίρουμε επιστρέφουμε στο Maya και προσθέτουμε τον αφρό για έξτρα γεύση αλλά και εμφάνιση.

Μέσα σε 3 λεπτά φτιάξαμε δύο cocktails τα οποία σερβιρίστηκαν, την στιγμή που έρχονταν συνεχώς όλο και περισσότερες παραγγελίες. Ο ρυθμός όλο και ανέβαινε, ενώ κάποια στιγμή που χαλαρώσαμε για λίγο, στάθηκα και έριξα δύο ματιές. Μία πίσω μου, στην υπέροχη κάβα που χρυσαφένια καθρέφτιζε το μαγαζί και μια στον χώρο που απλωνόταν μπροστά μας και ανάβλυζε μια ιδιαίτερη κλασάτη ατμόσφαιρα. Ακριβώς εκείνη που θες για τις χριστουγεννιάτικες μέρες που έρχονται.

Εγώ μπορεί να πέρασα υπέροχα πίσω από την μπάρα του JuJu αλλά νομίζω ότι τις -πολλές- επόμενες φορές που θα το επισκεφτώ θα προτιμήσω να κάτσω στην άνετη μπάρα του, στις πολυθρόνες του ή στον καναπέ του και να νιώσω σε πλήρη έκταση μια εμπειρία 100% JuJu. Μία εμπειρία γεμάτη όμορφες γεύσεις, εικόνες και αρώματα που αβίαστα προσφέρει το JuJu Bar & Restaurant του Divani Caravel.