ΤΑΞΙΔΙ

Δροσουλίτες: Σκιές νεκρών στρατιωτών ή ελαφριά ομίχλη;

Η ιστορία και οι μύθοι πίσω από τα φαντάσματα του Φραγκοκάστελλου της Κρήτης.

Μέχρι την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή, πολλοί πιστεύουν πως οι Δροσουλίτες είναι η σειρά που έδειχνε κάποτε το Star με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τη Ρένα Λουιζίδου. Τη θυμάστε; Ούτε οι πρωταγωνιστές της. Όταν, όμως, φτάνει ώρα για την πρώτη επίσκεψη, για την πρώτη ημερήσια, στην προκειμένη (δική μου) περίπτωση, στο Φραγκοκάστελλο το περασμένο καλοκαίρι, έγινε γνωστή και η ιστορία της περιοχής και το σπάνιο μεταφυσικό φαινόμενο που τη χαρακτηρίζει.

Όταν διαβάζεις για ‘μεταφυσικό φαινόμενο’ μην περιμένεις φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια και απόκοσμες φωνές. Βασικά, μην περιμένεις τίποτα γιατί πρέπει να είσαι τυχερός και με ιδιαίτερη φαντασία για να δεις αυτό που σου έχουν περιγράψει.

Ας το πάμε από την αρχή. Οι Δροσουλίτες είναι το οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο της Κρήτης (στα Σφακιά πέφτει αυτό, για να προσανατολιστείτε) και στο οποίο οφείλεται κάθε καλοκαίρι η αθρόα προσέλευση τουριστών από όλο το νησί. Γιατί καλοκαίρι; Γιατί το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου.

Τη συγκεκριμένη περίοδο λοιπόν, κυρίως τις πρωινές ώρες,  παρατηρούνται στον κάμπο γύρω από το κάστρο σκιές που θυμίζουν φιγούρες ιππέων ή πολεμιστών. Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο σούπερ ουάου η όλη φάση, σύμφωνα με τους ιστορικούς, η εποχή που παρατηρείται το φαινόμενο συμπίπτει με την εποχή που διεξήχθη η φονική μάχη μεταξύ των εξεγερμένων κατοίκων και Τούρκων στρατιωτών (αυτή η μάχη έγινε στις 17 Μαΐου 1828. Οι ντόπιοι συνέδεσαν το φαινόμενο με το γεγονός της μάχης θεωρώντας πως οι σκιές είναι τα φαντάσματα των στρατιωτών (και ναι, σε αυτό το μέρος είπαμε να κάνουμε ημερήσια εκδρομούλα, λες και δεν υπάρχουν άλλα μέρη στην Κρήτη). Και πιο συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το στρατό του Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Βέβαια, κάθε ιστορία με φαντάσματα έχει και την ανάλογη εξήγηση από τους επιστήμονες, οι οποίοι για να ξενερώσουν τους κυνηγούς πνευμάτων, ξεκαθάρισαν πως το συγκεκριμένο οπτικό φαινόμενο οφείλεται στην ελαφριά ομίχλη, τη λεγόμενη πάχνη, που δημιουργείται τις πρωινές ώρες εκείνη την περίοδο. Σιγά μην έλεγαν την αλήθεια. ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ;

Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης

Για να επιστρέψουμε στα ιστορικά, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης ήταν από τους σημαντικότερους αγωνιστές του 1821, ο οποίος ταξίδεψε στην Κρήτη για να ενισχύσει με τον δικό του στρατό τους πολεμιστές τους νησιού εναντίον του Μουσταφά πασά. Στο φρούριο των Βενετών, στο Φραγκοκάστελο, βρίσκει το κατάλληλο καταφύγιο για να πολεμήσει τον εχθρό παρά το γεγονός πως είναι αουτσάιντερ. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ηρωικές μάχες που στο Χόλιγουντ γίνονται ταινίες, δεν τα καταφέρνει και το κάστρο θα πέσει μερικές μέρες μετά. Οι Τούρκοι φεύγουν θριαμβευτές, ενώ τα πτώματα των στρατιωτών μένουν εκεί, άταφα, για να ‘γραφτεί’ πάνω τους ο μύθος των Δροσουλιτών που γιγαντώθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Οι πρώτοι που αντίκρισαν το σπάνιο φαινόμενο με τις σκιές των στρατιωτών ήταν ντόπιοι βοσκοί, ενώ έχει γίνει πολλές φορές αντιληπτό και από τουρίστες που έχουν ταξιδέψει στην Κρήτη για να επισκεφτούν το μέρος όπου παρατηρείται το μεταφυσικό φαινόμενο, έχοντας ακούσει για τον περίφημο θρύλο

Ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε σοβαρά για το θέμα ήταν ο δισέγγονος του Χατζημιχάλη (αρχές του περασμένου αιώνα), ο οποίος έχοντας ακούσει τις διηγήσεις θέλησε να το ψάξει περισσότερο για να διαπιστώσει αν πρόκειται για μεταφυσικό φαινόμενο ή κάτι φυσιολογικό. Άκρη δεν βρήκε, Λιακόπουλος τότε δεν υπήρχε, έμεινε με τον αστικό θρύλο.

Ο θρύλος λέει επίσης πως τα άταφα πτώματα είναι ψυχές που βασανίζονται και τριγυρίζουν μέχρι να βρουν την ηρεμία τους. Κάπως έτσι, δηλαδή, εξηγείται για τους ντόπιους και τους εύπιστους η όλη φάση.

Και ένα tip για το τέλος. Η περιοχή έχει ωραία θάλασσα και επίσης ωραίες ταβέρνες (ε ναι!). Αν αποφασίσετε να κατεβείτε Κρήτη και να επισκεφτείτε το μέρος για να δείτε το περιβόητο φαινόμενο, πρέπει να είναι πρωινή ώρα, νωρίς-νωρίς με τη δροσούλα. Έτσι λένε οι μάρτυρες του φαινομένου. Πιστοί και άπιστοι (ακούγεται τρομακτικό γέλιο, σβήνουν τα φώτα).

Κεντρική φωτογραφία: 123RF