RULES

Οι 76 κανόνες του χωρισμού

Το ONEMAN θέτει τις στοιχειώδεις αξίες και τους minimum κανόνες για να χωρίσεις αξιοπρεπώς.

Πολύπειροι γαρ σε σχέσεις και χωρισμούς, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη στήλη που ήδη πολύ την έχουμε τιμήσει και αγαπήσει, με μερικούς κανόνες για τον χωρισμό. Έτσι, μετά από τους κανόνες της ανδρικής φιλίας και τους κανόνες του καλού οικογενειάρχη, έρχονται νέοι κανόνες. Αυτοί του χωρισμού.

Δεν λες ποτέ την ατάκα, “σου αξίζει κάποιος καλύτερος από εμένα”. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση της και σκέψου πως ένιωσες όταν το άκουσες εσύ τελευταία φορά.

Ωστόσο, δε λες την αλήθεια περί χωρισμού. Βρίσκεις έναν τρόπο για να “καλωπίσεις” την πραγματική αιτία.

Τη διαγράφεις από το Facebook, το Skype, την κάνεις unfollow από το Twitter και το Spotify και όλα τα συναφή social media και αν τα ξαναφτιάξετε δεν την ξανα-ακολουθείς. Είπαμε, σίριαλ θα το κάνουμε;

 

Λες στους κολλητούς σου να μην αναφέρουν τίποτα αν την πετύχουν ή δουν στο Facebook να ανεβάζει φωτογραφίες από το W παρέα με τρεις άσχετους. Όταν την ξεπεράσεις μέσα σου, σπας το εμπάργκο.

Κλαις. Ελεύθερα. Γιατί και οι άντρες κλαίνε. Τις στιγμές αυτές θα τις θυμάσαι μετά από χρόνια και θα γελάς.

Σταμάτα να βγαίνεις ή να μιλάς με φίλους/ες που σου γνώρισε εκείνη όσο ήσασταν μαζί. Γιατί το να είσαι φιλο-κλέφτης είναι το μεγαλύτερο φάουλ που μπορείς να κάνεις χωρίζοντας.

Αρχειοθέτησε με ασφάλεια ότι πρόστυχη φωτογραφία ή βίντεο σου επέτρεψε να την βγάλεις όσο ήσασταν μαζί. Είναι και αυτό ένα (αυστηρά προσωπικό) αναμνηστικό που, χρόνια μετά, θα είσαι πολύ χαρούμενος που δεν έσβησες. Ή που δεν μπήκες στο πειρασμό να δείξεις στους φίλους σου.

Δεν λες “ίσως κάποια μέρα είμαστε ξανά μαζί” για να την κρατήσεις καβάτζα. Δεν το κάνεις αυτό.

 

Κάθε φορά που σκέφτεσαι την πρώην σου να κάνει σεξ, ρίχνε ένα χαστούκι στον εαυτό σου. Ελπίζω να πιάσει μετά τις 50 φορές.

Αν έχεις ήδη βρει άλλη, και αν ειδικά χωρίζεις λόγω αυτής, το κορίτσι σου αρκεί να μάθει ότι δεν απλά θες να τελειώσεις αυτή η σχέση και να πάτε όλοι ήρεμα στα σπίτια σας. Μην της πεις για την άλλη. Δεν υπάρχει λόγος να την εκτελέσεις έτσι.

Έχεις δεύτερες σκέψεις για το χωρισμό. Συγχαρητήρια, κράτα τες για τον εαυτό σου.

Όσες ρομαντικές κομεντί κι αν δεις, δεν υπάρχει λόγος να εκβιάσεις το κλάμα για να λυτρωθείς. Μπορεί να σου έρθει εκεί που απλά τρως την μπριζόλα σου.

Παραδίδεις cd-cd τη δισκογραφία των National σε έναν κολλητό σου και τον αφήνεις να την κρύψει κάπου που δεν θα μάθεις ποτέ.

Αν έχεις προβλήματα με το στομάχι, αποφεύγεις τους καφέδες και τις μπύρες εκεί που πηγαίνατε μαζί. Αν δεν έχεις προβλήματα με το στομάχι, να ένας τέλειος τρόπος να αποκτήσεις.

Παραδέχεσαι τα λάθη σου. Δες το σαν εξομολόγηση πριν βουτήξεις ξανά στην αμαρτία

 

Αντιμετώπισε τους φόβους σου. Το να μην πηγαίνεις στα μέρη που πηγαίνατε δεν είναι λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πας.

Κράτα επαφή με μια και μόνο φίλη της. Θα σου χρειαστεί για να μαθαίνεις νέα της. Κάτι που δεν σου κάνει καλό. Αλλά το χρειάζεσαι. Τελεία και παύλα.

Κάνε τον σταυρό σου που δεν πήρατε ποτέ στεγαστικό ή δεν προλάβατε να κάνετε παιδί. Γιατί μετά δεν ‘ξεμπλέκεις’ ποτέ.

Ξεκινά τρέξιμο ή γυμναστήριο. Ο ιδρώτας θα βοηθήσει στο να ξελαμπικάρει το μυαλό σου. Αντιθέτως το αλκοόλ απλά σου παρατείνει την θολούρα.

Γενικά δεν χωρίζεις με sms. Είπαμε, οι άντρες πρέπει να αντιμετωπίζουν τη σκληρή πλευρά της ζωής face to face.

Είναι κακό να κρατάς επαφή αμέσως μετά τον χωρισμό. Μειώνει το χρονικό πλαίσιο απεμπλοκής για να προχωρήσεις με την επόμενη.

Ανεξάρτητα από το πόσο σου γαμήθηκε η ψυχολογία από τον χωρισμό, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα σου πάρει να το ξεπεράσεις δεν θα τα καταφέρεις χωρίς την βοήθεια των φίλων σου.

Μην το παρακάνεις με το να μιλάς για εκείνη στους φίλους σου μετά τον χωρισμό. Το να μονοπολείς την κουβέντα θα οδηγήσει στο να λένε οι άλλοι από μέσα τους “άντε πάλι, βγήκε ο Βασιλάκης Καϊλας παγανιά”. Ξέρεις, και οι συμβουλές τελειώνουν κάποτε.

Πήγαινε σε στριπτιτζάδικο. Μια μέρα μετά. Θα σε κάνει να δεις και κυρίως να θυμηθείς την “ευχάριστη πλευρά της ζωής” που λέγαν και οι Monty Python.

 

Πρέπει να πραγματοποιήσεις μια τελετουργία, κατά την οποία θα ξεφορτωθείς φωτογραφίες, λαγουδάκια, λούτρινα, καρδούλες και λοιπά συναφή που σου θυμίζουν την εποχή του μεγάλου έρωτα. Αν είσαι καψούρης. Αν δεν είσαι, οκ, κράτα τα ενθύμιο στο μεγάλο αισθηματολόγιο του Ζάχου Δόγκανου.

Μην βγεις ραντεβού με την προ-πρώην. Πάμε γι’ άλλα.

Χάσε τα κιλά που πήρες όσο ήσουν ζευγαρωμένος και βολεμένος. Πλέον είσαι player ξανά.

Σταμάτα να παρακαλάς τους παντρεμένους με παιδιά φίλους σου να βγουν μαζί σου μπαρότσαρκα. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν. Οπότε απλά βρες -για το συγκεκριμένο σκοπό και μόνο- καινούργιους, single και πεινασμένους.

Δεν είναι ντροπή να κλάψεις, αν αυτό αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι για να κάνει reboot το σύστημα σου. Είναι ντροπή όμως να την πάρεις τηλέφωνο κλαίγοντας, και εντελώς τύφλα, στις τρεις τα ξημερώματα.

Τρέξε και άλλαξε πρώτος το profile σου σε single. Ακόμη και αν ήταν εκείνη που σε χώρισε. Γιατί στα social media η ταχύτητα μετράει.

Αν βρεις πρώτος γκόμενα, να είσαι διακριτικός όσον αφορά το πόσο θα φαίνεται αυτό στα social media. Άσε εκείνη να ξεφτιλίζεται δημόσια γκομενίζοντας ασύστολα στο twitter.

Αν υπάρχει στο μυαλό σου δίλημμα “να στείλω/πάρω ή να μη στείλω/πάρω”, η απάντηση είναι πάντα “όχι”. Αν ήθελες 100% θα το είχες κάνει, χωρίς αμφιβολία. Για να το σκέφτεσαι, σημαίνει ότι κατά βάθος ξέρεις ότι δεν πρέπει

Μην στενοχωριέσαι για τα πράγματα που μπορούν να αλλάξουν και για τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν

 

Κάνε πράγματα. Θυμήσου τα παλιά σου ενδιαφέροντα και κάνε πράγματα που γουστάρεις. Όχι για να ξεχαστείς. Για να γουστάρεις.

Μην πιέζεις καταστάσεις. Αν δεν σου “βγαίνει”, μην το πιέζεις. Δεν χρειάζεται να γίνεις μαλάκας και να την πέφτεις σε όλα τα θηλυκά απλά γιατί “πρέπει να την ξεπεράσεις”.

Κοίτα μπροστά. Ξεκόλλα, λέμε. Μια ζωή έχουμε. Αυτή που ζούμε δεν είναι πρόβα

Αν δεν θέλει μια, δεν θέλεις δέκα. Όποιος το λέει πρώτος είναι. Και καθρεφτάκι. Ωριμότητα γενικά.

Σταμάτα να μπαίνεις συνέχεια στο προφίλ της στο Facebook και να παρακολουθείς ποιος της κάνει like.

Οι χωρισμοί είναι σαν την κοπριά. Βρωμάνε, αλλά κάνουν καλό.

Σκέψου τα λάθη σου. Τα “όχι” ή τα “ναι” που έπρεπε να πεις, ή είπες δεν έπρεπε.

Κάθε εμπόδιο για καλό. Η γυναίκα της ζωής σου είναι ακόμη κάπου εκεί έξω

 

Δεν βιάζεσαι για το rebound. Μόνο άσχημα μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς.

Κάνεις όλα τα κινηματογραφικά. Ρίχνεις βότκα στο μπουκάλι με το χυμό, παίρνεις εμβρυακή στάση στο μπάνιο και κλαις, κάθεσαι σε τραπέζια και δεν μιλάς όταν σου μιλάνε. Το ζεις ρε παιδί μου.

Την σκέφτεσαι. Είπαμε, στον έρωτα είσαι μόνος.

Τη βρίζεις για να το βγάλεις λίγο από μέσα σου.

Την σκέφτεσαι μόνο στις χειρότερές της γκριμάτσες και φάσεις. Εκείνες που σε χάλαγαν έστω και λίγο.

Δεν ακούς το “οι χωρισμένοι δε γιορτάζουνε ποτέ”. Είπαμε να γίνεις drama queen αλλά όχι και τόσο.

Βάζεις τις φωτογραφίες σας γρήγορα στον σκληρό δίσκο. Κανέναν δεν ευνόησε να τις έχει πρόχειρες στο desktop.

Παίρνεις τηλέφωνο αν το θες. Ποιος θα σου πει τι είναι λάθος και σωστό.

 

Προσπαθείς να αποφύγεις τα τραγούδια εκείνα που θα σε ρίξουν στα σκληρά.

Φροντίζεις το image σου. Θες να κυκλοφορήσει σε γνωστούς και φίλους ότι είσαι κύριος ακόμα και στους χωρισμούς σου

Την θες. Ακόμα.

Ξέχνα τα παιχνίδια, τις τακτικές και τις στρατηγικές. Σίγουρα, χρειάζονται, αλλά κανείς δεν την κέρδισε πίσω, μόνο με αυτά. Πρέπει απλά να τη θες πολύ και να το καταλάβει.

Αν δεν πιάσεις πάτο, δεν σηκώνεσαι.

Στο χωρισμό οι φίλοι είναι το καλύτερο φάρμακο. Πρόσεξε όμως μην πάρεις πολύ από αυτό, γιατί θα τους χαλάσεις (=κουράσεις)

Η οικογένεια σου είναι το μεγαλύτερο στήριγμα. Δεν θα είσαι ποτέ άνετος μαζί τους, για να πεις τα πάντα από ένα χωρισμό, αλλά να ξέρεις ότι αυτοί είναι εκεί, μόνο, για σένα.

Μην βλέπεις ρομαντικές κομεντί.

 

Αν φταις να το πεις, όχι για εκείνη αλλά για σένα. Οι τύψεις στο χωρισμό είναι σαν το αλάτι στην πληγή: δεν χρειάζονται.

Το χωρίζω σπάει αν θες και σε δύο λέξεις. Πάρε το -ζω και προχώρα γιατί μόνο έτσι σηκώνεσαι πάλι.

Σκέφτεσαι κάτι πολύ συγκεκριμένο που κάνατε στο κρεβάτι και θες να αυτοκτονήσεις στη σκέψη ότι θα το κάνει και με κάποιον άλλο. Θα το κάνει. Το έκανε και πριν από σένα.

Δεν την παίρνεις τηλέφωνο ακόμη κι αν δεχτείς επίθεση από εξωγήινους έξω απ’ την πόρτα της.

Οι φίλοι είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να αντέχουν κουβέντα σχετικά με το χωρισμό σου 18 ώρες το 24ωρο, αλλά όχι για περισσότερες από δώδεκα μέρες.

Δεν μιλάς με τις κολλητές της. Δεν με νοιάζει που γίνατε φίλοι σε ένα γάμο ή σε κάτι γενέθλια. Δεν είναι φίλες σου, δεν είσαι φίλος τους. Στο μέλλον, μπορεί να κάνεις σεξ με κάποια απ’ αυτές.

Απαγορεύεται να κάνεις rebound σχέση. Κάνε ό,τι θες (Ο,ΤΙ ΘΕΣ), αλλά προς Θεού, άφησε λίγο τον εαυτό σου να ανασάνει ελεύθερος.

Λίγα πράγματα είναι πιο σίγουρα τα τελευταία 7.500 χρόνια απ’ το ότι κάθε φορά που τα ξαναβρίσκεις με την πρώην σου ένα κιλοβάτ συναισθήματος χάνεται σε μια χωματερή στα δυτικά προάστια.

Βέβαια. υπάρχουν και χειρότερα πράγματα απ’ το να τα βρεις με την πρώην που μόλις χώρισες. Να τα βρεις με μια παλιότερη πρώην.

Πρέπει να αλλάξεις κάτι, οτιδήποτε και γρήγορα. Άλλαξε κουρτίνες στο σπίτι, δεν ξέρω. Δεν γίνεται να είναι όλα ίδια με πριν (που ήσασταν μαζί).

Όποτε σε χωρίζει μια γυναίκα μετατρέπεται αυτόματα στη ‘μεγαλύτερη καψούρα της ζωής σου. Όποτε τη χωρίζεις εσύ, ήταν σχεδόν χαμένος χρόνος.