QUIZ

Πόσο καλά ξέρεις τους μύθους των Βίκινγκς;

Ένα πραγματικά δύσκολο κουίζ για να τεστάρεις τις γνώσεις σου στη συναρπαστική σκανδιναβική μυθολογία.

Οι Βίκινγκς είναι μαζί με τους Μογγόλους τα πιο παρεξηγημένα one hit wonders της Ιστορίας. Ίσως γιατί πάντα εξετάζουμε την εμφάνιση, την ακμή και την παρακμή τους υπό το πρίσμα της απειλής την οποία αποτέλεσαν για τον Χριστιανικό ευρωπαϊκό κόσμο.

Οι Βίκινγκς, όμως, δεν ήταν μόνο πολεμιστές και πλιατσικολόγοι. Ήταν ικανότατοι ναυπηγοί και θαλασσοπόροι, παράτολμοι εξερευνητές κι ένας λαός πολύ δεκτικός σε ιδέες, ιδεολογίες και τάσεις. Η κοινωνία των Βίκινγκς στηριζόταν στις συλλογικές δομές και σε πολλούς τομείς η λήψη των αποφάσεων γινόταν μέσα από σχεδόν δημοκρατικές διαδικασίες. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στα βασίλεια της μεσαιωνικής Ευρώπης, οι γυναίκες των Βίκινγκς είχαν ενεργό ρόλο και ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των κοινοτήτων, ακόμα και στις πολεμικές εκστρατείες.

Πάνω απ’ όλα, οι Βίκινγκς ήταν καταπληκτικοί παραμυθάδες. Συνέθεσαν φοβερούς μύθους για τον Κόσμο, τους Θεούς και τους ήρωές τους κι επινόησαν ένα φανταστικό σύμπαν που σήμερα το απολαμβάνουμε ως ‘Σκανδιναβική Μυθολογία’. Μια μυθολογία συναρπαστική, περιπετειώδη και ταξιδιάρικη που επιβίωσε αρχικά χάρη στις προφορικές αφηγήσεις των βάρδων και αργότερα χάρη στους ρούνους και τα δυσπρόφερτα έπη όπως το Darraðarljóð.

Σήμερα πλέον, οι μύθοι των Βίκινγκς είναι αναπόσπαστα κομμάτια του ψηφιδωτού της παγκόσμιας κουλτούρας. Σίγουρα τους έχεις βρει κι εσύ μπροστά σου. Ο Θωρ έφτασε να γίνει μέλος των ‘Εκδικητών’. Κάθε σημαντική ή ασήμαντη Πέμπτη είναι αφιερωμένη σε εκείνον (σύμφωνα με μια μερίδα γλωσσολόγων το ‘Thursday’ είναι η σημερινή απόληξη του ‘Thor’s Day’). Και σίγουρα ξέρεις κι άλλα για αυτούς.

Στο – πολύ δύσκολο – κουίζ που ακολουθεί θα έχεις μια ευκαιρία να μετρήσεις τις δυνάμεις σου. Και αυτό το Σάββατο (04/11), θα έχεις την ευκαιρία να πάρεις στα χέρια τον πρώτο τόμο από τη  ‘Σκανδιναβική Μυθολογία’, μια πολύτιμη έκδοση με την υπογραφή του National Geographic που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος Σαββατοκύριακο. Ο δεύτερος τόμος, πάντα μαζί με την εφημερίδα, θα κυκλοφορήσει στις 11 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, καλή διασκέδαση με το κουίζ και είθε το μυαλό σου να είναι πάντα κοφτερό σαν το σπαθί του Χέιμνταλ.