Είκοσι ευρώ για μια εβδομάδα

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.
SHARES

Είκοσι ευρώ για μια βδομάδα. Τρία ευρώ τη μέρα. Την τελευταία δύο. Ή την πρώτη δύο. Ή όποια να ΄ναι. Είκοσι ευρώ για μια βδομάδα. Αν πληρωθώ στην ώρα μου. Αλλιώς...

Μπορώ βέβαια είκοσι ευρώ σε μία μέρα - σήμερα - και τις άλλες τίποτα. Μπορώ ακόμη, από πέντε ευρώ για τέσσερις μέρες και τίποτα τις άλλες τρεις. Έχω όλες τις επιλογές του είκοσι δια επτά, δίχως την υποχρέωση να είναι ισόποσο. Δεκάδες επιλογές, αν προσθέσω και τις υποδιαιρέσεις του ευρώ, δυόμισι ευρώ για δύο μέρες και όσα μένουν τις υπόλοιπες κ.λ.π.

Είχαμε στο σχολείο μια τέτοια άσκηση. Ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι καλά. Δευτέρα δημοτικού. Έχουμε δέκα μήλα και πέντε παιδάκια. Πώς μπορούμε να τα μοιράσουμε δίκαια;

Δίκαια; Τι σημαίνει δίκαια; Πώς μοιράζεις είκοσι ευρώ σε επτά μέρες δίκαια; Τι δουλειά έχει το δίκιο εδώ;

Από πέντε μήλα σε δύο παιδάκια και στα άλλα τίποτα. Είναι ένας τρόπος. Ένας τρόπος που υπάρχει. Για κάποιο λόγο υπάρχει. Για κάποιο λόγο γίνεται και αυτό. Νομίζεις πως ο μόνος λόγος που γίνεται είναι για να ορίσουμε το δίκιο και το άδικο; Σε σχέση με τι; Πού το λέει πως 'όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε την ίδια ποσότητα μήλου' και αυτός είναι ένας δίκαιος κόσμος; Όχι, είναι ένας τακτοποιημένος μαθηματικά κόσμος.

Κι εγώ έχω είκοσι ευρώ για επτά μέρες, μπορεί και περισσότερες. Εγώ μοιράζω το δίκιο. Εγώ το φτιάχνω κι εγώ το μοιράζω.

Μπορεί να είμαι ένα παιδάκι στην άσκηση κάποιου άλλου. Σε κάποιον ζήτησαν να μοιράσει ευρώ σε παιδάκια κι εμένα μου έδωσε είκοσι. Θα μπορούσα να φωνάξω “λάθος λύση!”.

Σε ποιον; Είμαι ένα σκίτσο σε ένα σχολικό βιβλίο. Έχεις δει σκίτσα να φωνάζουν όταν δεν τους αρέσουν οι λύσεις;

Σωστό - λάθος, δίκαιο - άδικο. Δεν έχουν σημασία. Τα πράγματα χωρίζονται σε εκείνα που υπάρχουν κι εκείνα που δεν υπάρχουν. Σ’ εκείνα που γίνονται και στα άλλα. Έχω είκοσι ευρώ. Υπάρχει, γίνεται.

Αυτές είναι ασκήσεις με δύο μεταβλητές. Έτσι τις λένε. Τα ευρώ και οι μέρες. Ή τρεις. Τα ευρώ, οι μέρες κι εγώ. Δεν ξέρω αν είμαι κι εγώ μεταβλητή. Μάλλον είμαι η παράμετρος που δίνει νόημα σε όλα αυτά.

Τι θα ήταν είκοσι ευρώ και επτά μέρες μόνα τους, δίχως εμένα;

Tι θα ήμουν εγώ αν δεν έπρεπε να μοιράσω είκοσι ευρώ σε επτά μέρες;> Ο Οδυσσέας Ιωάννου και οι 'Πρώτες Λέξεις' του, ακούγονται καθημερινά 18:00 - 20:00 στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88.6 στα FM.

Share
 

24Media Network

Εντουάρντο ο αντί-Νάτχο

Ο 24χρονος Εντουάρντο Ενρίκε είναι ο μέσος που έχει όλο το "πακέτο" για να αποτελέσει τον διάδοχο του Μπίμπαρς Νάτχο στον Ολυμπιακό. Στη Βραζιλία ο παίκτης που είναι ενήμερος.

Trust the Greek Freak

Για να μην μπερδευόμαστε, η χρονιά των Μπακς δεν ήταν αποτυχημένη. Το θέμα είναι πώς θα γίνει πιο επιτυχημένη: με υπερωρίες των διοικητικών το φετινό καλοκαίρι, που αφορά και supermax επέκταση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δείτε την εξέλιξη του Greek Freak μέσα στα χρόνια και τις ανάγκες του Μιλγουόκι.

Ντανιέλε Ντε Ρόσι, ένας γνήσιος γιος της Ρώμης

O Ντε Ρόσι είχε ένα φινάλε, που ελάχιστοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο είναι τυχεροί να βιώσουν. Το Olimpico έγειρε επάνω του για να τον αγκαλιάσει. Εκεί ήταν χιλιάδες άνθρωποι που δεν γνώριζε προσωπικά, όμως πάντα τους θεωρούσε φίλους του. Αυτοί για τους οποίους ποτέ δεν απαρνήθηκε την Ρόμα.

Ένα υπέροχο αντίο

Η οικογένεια της Ρόμα αποχαιρέτησε με συγκλονιστικό τρόπο τον πιστό αρχηγό της Ντανιέλε Ντε Ρόσι και κατέγραψε τις μοναδικές στιγμές στο "Ολίμπικο" σε πέντε υπέροχα video.

 
POP για τις δύσκολες ώρες

Ένας θρύλος της Disney μάς σχεδιάζει την ιστορία του Mickey

Ο Eric Goldberg, μας σχεδιάζει την ιστορία του πρώτου πραγματικού σταρ του Χόλιγουντ.

Social Man
PROMO