Είκοσι ευρώ για μια εβδομάδα

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.
SHARES

Είκοσι ευρώ για μια βδομάδα. Τρία ευρώ τη μέρα. Την τελευταία δύο. Ή την πρώτη δύο. Ή όποια να ΄ναι. Είκοσι ευρώ για μια βδομάδα. Αν πληρωθώ στην ώρα μου. Αλλιώς...

Μπορώ βέβαια είκοσι ευρώ σε μία μέρα - σήμερα - και τις άλλες τίποτα. Μπορώ ακόμη, από πέντε ευρώ για τέσσερις μέρες και τίποτα τις άλλες τρεις. Έχω όλες τις επιλογές του είκοσι δια επτά, δίχως την υποχρέωση να είναι ισόποσο. Δεκάδες επιλογές, αν προσθέσω και τις υποδιαιρέσεις του ευρώ, δυόμισι ευρώ για δύο μέρες και όσα μένουν τις υπόλοιπες κ.λ.π.

Είχαμε στο σχολείο μια τέτοια άσκηση. Ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι καλά. Δευτέρα δημοτικού. Έχουμε δέκα μήλα και πέντε παιδάκια. Πώς μπορούμε να τα μοιράσουμε δίκαια;

Δίκαια; Τι σημαίνει δίκαια; Πώς μοιράζεις είκοσι ευρώ σε επτά μέρες δίκαια; Τι δουλειά έχει το δίκιο εδώ;

Από πέντε μήλα σε δύο παιδάκια και στα άλλα τίποτα. Είναι ένας τρόπος. Ένας τρόπος που υπάρχει. Για κάποιο λόγο υπάρχει. Για κάποιο λόγο γίνεται και αυτό. Νομίζεις πως ο μόνος λόγος που γίνεται είναι για να ορίσουμε το δίκιο και το άδικο; Σε σχέση με τι; Πού το λέει πως 'όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε την ίδια ποσότητα μήλου' και αυτός είναι ένας δίκαιος κόσμος; Όχι, είναι ένας τακτοποιημένος μαθηματικά κόσμος.

Κι εγώ έχω είκοσι ευρώ για επτά μέρες, μπορεί και περισσότερες. Εγώ μοιράζω το δίκιο. Εγώ το φτιάχνω κι εγώ το μοιράζω.

Μπορεί να είμαι ένα παιδάκι στην άσκηση κάποιου άλλου. Σε κάποιον ζήτησαν να μοιράσει ευρώ σε παιδάκια κι εμένα μου έδωσε είκοσι. Θα μπορούσα να φωνάξω “λάθος λύση!”.

Σε ποιον; Είμαι ένα σκίτσο σε ένα σχολικό βιβλίο. Έχεις δει σκίτσα να φωνάζουν όταν δεν τους αρέσουν οι λύσεις;

Σωστό - λάθος, δίκαιο - άδικο. Δεν έχουν σημασία. Τα πράγματα χωρίζονται σε εκείνα που υπάρχουν κι εκείνα που δεν υπάρχουν. Σ’ εκείνα που γίνονται και στα άλλα. Έχω είκοσι ευρώ. Υπάρχει, γίνεται.

Αυτές είναι ασκήσεις με δύο μεταβλητές. Έτσι τις λένε. Τα ευρώ και οι μέρες. Ή τρεις. Τα ευρώ, οι μέρες κι εγώ. Δεν ξέρω αν είμαι κι εγώ μεταβλητή. Μάλλον είμαι η παράμετρος που δίνει νόημα σε όλα αυτά.

Τι θα ήταν είκοσι ευρώ και επτά μέρες μόνα τους, δίχως εμένα;

Tι θα ήμουν εγώ αν δεν έπρεπε να μοιράσω είκοσι ευρώ σε επτά μέρες;> Ο Οδυσσέας Ιωάννου και οι 'Πρώτες Λέξεις' του, ακούγονται καθημερινά 18:00 - 20:00 στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88.6 στα FM.

Share
 

24Media Network

Το σκεπτικό της απόφασης: "Σε 20' θα είχαν φτιάξει όλα"

Ο αθλητικός δικαστής Χριστόφορος Μάρκου έκρινε ως λανθασμένη την απόφαση του διαιτητή Μάρκο Φριτζ να διακόψει οριστικά το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Διαβάστε γιατί το σκεπτικό του διαφωνεί με την απόφαση του Γερμανού ρέφερι και διέταξε τη συνέχιση του αγώνα.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν ήταν η κούραση

Το ταξίδι στα Γκραν Κανάρια άρχισε με το τέλος του αγώνα εναντίον της Μπάγερν. Λογικά τα σώματα των παικτών του Ολυμπιακού πρόλαβαν να αισθανθούν κούραση. Αυτό είναι το μικρότερο των θεμάτων των 'ερυθρόλευκων'. Το μεγαλύτερο αφορά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Φιλέρης: Ξεκούρδιστη Γκρανκάσα

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ολυμπιακό που εναντίον της Γκραν Κανάρια έμοιαζε με ξεκούρδιστη γκρανκάσα που προκαλεί πόνο και θλίψη στους οπαδούς του.

 
POP για τις δύσκολες ώρες

PODCAST

Από το φαινόμενο 'Lost' στο φαινόμενο 'GoT'

Καθώς η πρεμιέρα της τελευταίας σεζόν 'Game of Thrones' πλησιάζει, το POP για τις Δύσκολες Ώρες εξετάζει τη θέση της σειράς στην τηλεοπτική ιστορία και το πώς ακολούθησε το 'Lost' ως το απόλυτο τηλεοπτικό φαινόμενο.

Μουσική

Η δεύτερη διαθήκη του Michael Jackson

Στην κληρονομιά του Michael Jackson, κρύβεται πλούτος και χρέη για όλους. Στον απόηχο του ‘Leaving Neverland’, πρέπει να βρούμε τι θα τα κάνουμε.

PROMO
Social Man