Είκοσι ευρώ για μια εβδομάδα

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.
SHARES

Είκοσι ευρώ για μια βδομάδα. Τρία ευρώ τη μέρα. Την τελευταία δύο. Ή την πρώτη δύο. Ή όποια να ΄ναι. Είκοσι ευρώ για μια βδομάδα. Αν πληρωθώ στην ώρα μου. Αλλιώς...

Μπορώ βέβαια είκοσι ευρώ σε μία μέρα - σήμερα - και τις άλλες τίποτα. Μπορώ ακόμη, από πέντε ευρώ για τέσσερις μέρες και τίποτα τις άλλες τρεις. Έχω όλες τις επιλογές του είκοσι δια επτά, δίχως την υποχρέωση να είναι ισόποσο. Δεκάδες επιλογές, αν προσθέσω και τις υποδιαιρέσεις του ευρώ, δυόμισι ευρώ για δύο μέρες και όσα μένουν τις υπόλοιπες κ.λ.π.

Είχαμε στο σχολείο μια τέτοια άσκηση. Ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι καλά. Δευτέρα δημοτικού. Έχουμε δέκα μήλα και πέντε παιδάκια. Πώς μπορούμε να τα μοιράσουμε δίκαια;

Δίκαια; Τι σημαίνει δίκαια; Πώς μοιράζεις είκοσι ευρώ σε επτά μέρες δίκαια; Τι δουλειά έχει το δίκιο εδώ;

Από πέντε μήλα σε δύο παιδάκια και στα άλλα τίποτα. Είναι ένας τρόπος. Ένας τρόπος που υπάρχει. Για κάποιο λόγο υπάρχει. Για κάποιο λόγο γίνεται και αυτό. Νομίζεις πως ο μόνος λόγος που γίνεται είναι για να ορίσουμε το δίκιο και το άδικο; Σε σχέση με τι; Πού το λέει πως 'όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε την ίδια ποσότητα μήλου' και αυτός είναι ένας δίκαιος κόσμος; Όχι, είναι ένας τακτοποιημένος μαθηματικά κόσμος.

Κι εγώ έχω είκοσι ευρώ για επτά μέρες, μπορεί και περισσότερες. Εγώ μοιράζω το δίκιο. Εγώ το φτιάχνω κι εγώ το μοιράζω.

Μπορεί να είμαι ένα παιδάκι στην άσκηση κάποιου άλλου. Σε κάποιον ζήτησαν να μοιράσει ευρώ σε παιδάκια κι εμένα μου έδωσε είκοσι. Θα μπορούσα να φωνάξω “λάθος λύση!”.

Σε ποιον; Είμαι ένα σκίτσο σε ένα σχολικό βιβλίο. Έχεις δει σκίτσα να φωνάζουν όταν δεν τους αρέσουν οι λύσεις;

Σωστό - λάθος, δίκαιο - άδικο. Δεν έχουν σημασία. Τα πράγματα χωρίζονται σε εκείνα που υπάρχουν κι εκείνα που δεν υπάρχουν. Σ’ εκείνα που γίνονται και στα άλλα. Έχω είκοσι ευρώ. Υπάρχει, γίνεται.

Αυτές είναι ασκήσεις με δύο μεταβλητές. Έτσι τις λένε. Τα ευρώ και οι μέρες. Ή τρεις. Τα ευρώ, οι μέρες κι εγώ. Δεν ξέρω αν είμαι κι εγώ μεταβλητή. Μάλλον είμαι η παράμετρος που δίνει νόημα σε όλα αυτά.

Τι θα ήταν είκοσι ευρώ και επτά μέρες μόνα τους, δίχως εμένα;

Tι θα ήμουν εγώ αν δεν έπρεπε να μοιράσω είκοσι ευρώ σε επτά μέρες;> Ο Οδυσσέας Ιωάννου και οι 'Πρώτες Λέξεις' του, ακούγονται καθημερινά 18:00 - 20:00 στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88.6 στα FM.

Share
 

24Media Network

LIVE: Γιουβέντους - Μίλαν

Γιουβέντους και Μίλαν κοντράρονται στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με φόντο το τρόπαιο του ιταλικού Super Cup. Παρακολουθείστε Live την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Είναι ο Ντόνσιτς καλύτερος από Ντράζεν και Κούκοτς;

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το μύθο του Λούκα Ντόντσιτς που έχει ανατείλει για τα καλά και απειλεί να ξεπεράσει ολότελα (αν δεν το έχει κάνει ήδη) ιερά τέρατα όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς και ο Τόνι Κούκοτς. Ιστορικά βίντεο

Τα Adapt BB της Nike δένουν απ' το κινητό σου

Μετά από δοκιμές χρόνων, κυκλοφορεί στην αγορά ένα αθλητικό παπούτσι διαφορετικό απ' όλα τ' άλλα. Τα Adapt BB της Nike έρχονται στις 17 Φεβρουαρίου και αλλάζουν ό,τι ξέραμε ως τώρα για τα sneakers.

LIVE: ΑΕΚ - Ντιζόν

Η ΑΕΚ υποδέχεται τη Ντιζόν (19:30) για την 11η αγωνιστική του Basketball Champions League, ψάχνοντας τη νίκη που θα την φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση της 1ης θέσης στον όμιλό της.

 
PROMO
Social Man