FOOD & DRINK

Από το Ελληνικό στον ‘Σείριο’: 10 εικόνες εγκατάλειψης

Κουφάρια κτιρίων και ερείπια που θυμίζουν post-apocalyptic σκηνικό.

Η εγκατάλειψη δίνει ζωή στον φωτογραφικό φακό. Τον αναβιώνει, του δίνει ένα πεδίο παρατημένο αλλά ταυτόχρονα στημένο. Είναι μια περίεργη συνθήκη που έχει η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση η οποία βρίσκει μια ηρεμία, όταν βλέπει ένα εγκαταλελειμμένο τοπίο. Τα ελληνικά abandonded places έχουν και το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και, όσα προέρχονται από τη δεκαετία του ’90 και του ’00, λένε μια δική τους ιστορία ξεπεσμένης γκλαμουριάς.

Στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου του Ελληνικού, πρόσφυγες στέκονται μπροστά από μια παρατήμενη πινακίδα που δείχνει μια στάση για τις λιμουζίνες. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Τρεις βάτραχοι κολυμπούν σε λασπωμένα νερά μιας προπονητικής εγκατάστασης στο Ολυμπιακό Χωριό.  Αύγουστος 2, 2012. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Δύο μπουκάλια και εκατοντάδες στoίβες σκονισμένων πιάτων σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Κεραμεικών στην Χαλκίδα. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Ένα ξεχασμένο Εργαστάσιο Κρέατος στην περιοχή της Κορίνθου. Το εργοστάσιο καταστράφηκε από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2014. Φωτογραφία τραβηγμένη στις 24 Νοεμβρίου, 2015. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Από τα πιο χαρακτηριστικά σκηνικά στις ελληνικές επαρχιακές οδούς. Ένα ξεχασμένο εκκλησάκι να θυμίζει την τραγωδία και να προσπαθεί να προλάβει την επόμενη. Παρά τα εκκλησάκια, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει, ακόμα και σήμερα, τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τροχαία δυστυχήματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 27 Απριλίου, 2017. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Μια ματιά στον συνεχώς παρακμάζοντα Σείριο, εντυπωσιακό χώρο που χτίστηκε τη δεκαετία του ’90, ως μέρος ξεκούρασης για τους oδηγούς στο 43ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. (skra-punk.com/ Dimitris Tsalkanis)

Μεταλικό γραφείο και καρέκλες μπροστά από έναν γραντζουνισμένο από την υγρασία τοίχο μέσα σε ένα επταώροφο κτίριο κοντά στην πλατεία της Ομόνοιας. Τραβηγμένη στις 12 Ιουνίου 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Η λαμπρότητα του λόφου της Ακρόπολης μέσα από έναν σπασμένο τζάμι εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην Αθήνα. Τραβήχτηκε στις 5 Μαρτίου, 2015. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Δύο παράθυρα από ένα ερημωμένο κτίριο που βλέπουν προς το κύριο μέρος των εγκαταλελειμμένων θειωρυχείων της Μύλου. (skra-punk.com/Dimitris Tsalkanis)

 

Στην κεντρική φωτογραφία: μια καρέκλα γραφείου πεταμένη μέσα στα λασπωμένα νερά μιας πρώην πισίνας εντός του Ολυμπιακού Χωριού. Φωτογραφία τραβηγμένη 10 χρόνια ακριβώς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις 5 Αυγούστου, 2014. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)