FOOD & DRINK

Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται πραγματικά για την πόλη σου

Η ΑΒ Βασιλόπουλος ένωσε τις δυνάμεις της με την πανελλαδική εκστρατεία Let's Do it Greece για την 9η Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ.

Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι για μία ημέρα, 5.000 άνθρωποι σε πολλά και διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, ένωναν ταυτόχρονα τις δυνάμεις τους, προκειμένου να προστατέψουν το περιβάλλον;  Κι αν σου λέγαμε πως κατάφεραν την ίδια μέρα να συγκεντρώσουν 10 τόνους απορριμμάτων από χώρους πρασίνου και ακτές, εκ των οποίων το 80% ήταν πλαστικό; Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο της φαντασίας μας. Αυτή η ημέρα υπάρχει, ονομάζεται Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ και φέτος διοργανώθηκε για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην την ζήσουμε από μέσα.

Το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου σε 131 σημεία της χώρας, συμμετείχαν σε καθαρισμούς σε γειτονιές, βουνά και παραλίες πάνω από 300 καταστήματα ΑΒ. Εργαζόμενοι της εταιρείας, συγγενείς, αλλά και φίλοι με περιβαλλοντική συνείδηση έδωσαν το ραντεβού τους και ήταν έτοιμοι για μια σπουδαία αποστολή. Επειδή, όμως, το καλό πρέπει να μεγαλώνει, σε αυτή τους την προσπάθεια δεν ήταν μόνοι. Μαζί τους βρέθηκαν και οι εθελοντές της πανελλαδικής εκστρατείας Let’s Do it Greece, μιας παρέας παιδιών με όνειρο να ενώσουν όλη την Ελλάδα για έναν κοινό περιβαλλοντικό σκοπό.

(Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός)

Το ραντεβού μας ορίστηκε για τις 9.30 το πρωί στο σημείο ‘Πατητήρι’ στους πρόποδες του Υμηττού. Να σημειωθεί παρακαλώ ότι ήταν Κυριακή πρωί, στη μέση τριημέρου του Αγίου Πνεύματος κι όμως εκατοντάδες άτομα ήταν εκεί δίνοντας το παράδειγμα! Εθελοντές κάθε ηλικίας με όρεξη, χαμόγελο και κέφι περίμεναν τη στιγμή που θα προσφέρουν τη βοήθειά τους στη μεταμόρφωση του βουνού, το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικότερους πνεύμονες της πρωτεύουσας.

Υπήρχε δυνατή μουσική για υποστήριξη, face painting για την απασχόληση των παιδιών, ενώ με την εγγραφή μας στη γραμματεία, πήραμε το μπλε μπλουζάκι του εθελοντή με το hashtag τη δράσης, #allazoumesinithies, καθώς και από ένα νερό για να αντέξουμε στη ζέστη, μία μπάρα δημητριακών και μία μπανάνα και το απαραίτητο μπουστάρισμα ενέργειας. Η έναρξη δόθηκε λίγο μετά της δέκα από την Όλγα Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΑΒ Βασιλόπουλος κι από τον Νίκο Κιούση, ιδρυτή της Let’s Do it Greece. Από τη μεριά της η κα. Μιχαλοπούλου καλωσόρισε τους εθελοντές υπογραμμίζοντας πως “φέτος, ενωνόμαστε για έναν κοινό σκοπό, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, που είναι το μεγάλος μας σπίτι”, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κιούση “οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από τις πιο απλές ιδέες”. Το παρών έδωσε και ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Βαγγέλης Κρητικός. Αμέσως μετά χωριστήκαμε σε ομάδες.

Η πρώτη ομάδα θα ανέβαινε με τα πόδια μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, μαζεύοντας όσα σκουπίδια έβρισκε στο δρόμο της, ενώ στη συνέχεια θα πότιζε τα νεαρά δεντρύλλια από τις πρόσφατες αναδασώσεις στην περιοχή. Επειδή είχε αρκετό ποδαρόδρομο, αποφασίσαμε να επιλέξουμε κάτι πιο light. Μπήκαμε στη δεύτερη ομάδα που ανέλαβε τον καθαρισμό του χώρου από ξερά χόρτα και το μάζεμα απορριμμάτων στο σημείο ‘Ανθεστήρια’. Υπήρχε και μια τρίτη ομάδα που ανέλαβε το βάψιμο της περιοχής γύρω από το ‘Πατητήρι’, αλλά και τον καθαρισμό και το πότισμα των δέντρων.

Έχοντας ολοκληρώσει πρόσφατα τη στρατιωτική μου θητεία, ο καθαρισμός του χώρου φαινόταν παιχνιδάκι. Φορέσαμε τα γάντια που είχαν φέρει νωρίτερα στο σημείο οι διοργανωτές, πήραμε στα χέρια μας εργαλεία και αρχίσαμε τις δουλειές. Μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές, μικρούς και μεγάλους, ηλικίας από πέντε μέχρι εβδομήντα ετών, ανταλλάξαμε απόψεις για το περιβάλλον, χαμογελάσαμε και αλληλοβοηθηθήκαμε, προκειμένου να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό για την περιοχή. Συνολικά συμμετείχαν στην δράση στους πρόποδες του Υμηττού στην Αργυρούπολη, 11 καταστήματα μαζί με τα κεντρικά γραφεία της ΑΒ Βασιλόπουλος, με 250 εθελοντές. Έγινε καθαρισμός 30 στρεμμάτων και μαζεύτηκαν 250 κιλά απορριμμάτων και χόρτων, ενώ ποτίστηκαν 1000 δέντρα!

Κάπου εκεί ανάμεσα στο πότισμα και τον καθαρισμό της περιοχής, αντάλλαξα και μερικές κουβέντες με τα παιδιά του Let’s Do it Greece και τον ιδρυτή, Νίκο Κιούση, για την ομάδα, αλλά και το έργο τους. Μπορεί να μην το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά για την πόλη μας και θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτή η προσφορά βρίσκεται στον πυρήνα της λειτουργίας και της εταιρικής φιλοσοφίας της μεγάλης οικογένειας της ΑΒ Βασιλόπουλος. Οι άνθρωποι της εταιρείας αγκαλιάζουν πρώτοι όλες τις δράσεις, κάνοντας πράξη το όραμα συνεισφοράς του ιδρυτή της Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Έτσι 9 χρόνια τώρα, η ΑΒ διαθέτει μια μέρα αφιερωμένη σε δράσεις υπευθυνότητας που πραγματοποιούνται εθελοντικά από τους δικούς της ανθρώπους: την Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ, μια μέρα θεσμό που αξιοποιεί το ευρύ δίκτυο της εταιρείας και κάνει τη διαφορά σε όλη τη χώρα για κάθε γειτονιά. Όπως είπε άλλωστε και η κα. Μιχαλοπούλου στην έναρξη της δράσης “ο εθελοντισμός είναι μια συλλογική προσπάθεια, μια ανθρώπινη ανάγκη, μια ανάγκη προσφοράς”.

Όση ώρα βρέθηκα στον Υμηττό βοηθώντας στη μεταμόρφωση της περιοχής δεν κοίταξα ούτε για μια στιγμή το ρολόι μου. Δεν ένιωθα κούραση, δεν με ενδιέφερε τι ώρα είναι. Έπαιρνα δύναμη από τα χαμόγελα και από τους απλούς ήρωες, όλους αυτούς του εθελοντές που δουλεύαμε μαζί. Την επόμενη φορά που θα μάθεις για κάποια εθελοντική δράση, μην την αγνοήσεις έχοντας στο μυαλό σου δικαιολογίες του στιλ ‘υπάρχουν πιο σοβαρές δουλειές’ ή ‘πού να τρέχουμε τώρα’.

Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο για εμάς, αλλά και για τους ανθρώπους που αγαπάμε.