FOOD & DRINK

Τα 5 νέα coffee shops που γεμίζουν την πόλη με αρώματα

Διαφορετικές αισθητικές, παρόμοιες φιλοσοφίες και ένα σημαντικό κοινό. Όλα τους λατρεύουν τον καλό καφέ.

Ο καφές τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια άνθηση στην χώρα μας. Κάθε γειτονιά έχει καφέ που προσφέρουν εξαιρετικό καφέ. Κάθε γειτονιά αποκτά το δικό της καβουρδιστήρι και γεμίζει με αρώματα την περιοχή. Το τρίτο κύμα έχει έρθει για τα καλά στην Ελλάδα και έχει μπει ακόμα και στα πακετάδικα. εμείς μαζέψαμε τα 5 νέα coffee shops που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες και αξίζει να τα επισκεφτείς και να γευτείς τον καφέ τους.

Όλο αυτό ξεκίνησε πριν από περίπου 7 χρόνια. Τότε με μπροστάρηδες μαγαζιά, όπως το Tailor Made και το Mind the Cup, μάθαμε να πίνουμε καφέ και αυτή η μεθυστική μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ μας έγινε απαραίτητη στα ρουθούνια μας. Από τότε πολλά μαγαζιά άνοιξαν με πολύ καλό καφέ ενώ πολλές άνοιξαν επίσης εταιρείες η οποίες έφερναν υπεροχους καφέδες και τους καβούρδιζαν. Στην πορεία ξεκίνησε και το Athens Coffee Festival όπου μάζεψε όλους τους λάτρεις της κοινότητας. Σε αυτή την κοινότητα των μαγαζιών τα οποία έχουν υπέροχο καφέ είχαμε πέντε προσθήκες, πέντε καινούργια pins που πρέπει να βάλεις στον to-visit χάρτη σου.

Dope Roasting Co.

 

Η πιο φρέσκια άφιξη στα coffee shops της Αθήνας είναι ένα μαγαζί που έχει μπόλικο άερα εξωτερικού. Το Dope είναι πανέμορφο, έχει υπέροχο καφέ, ακόμα πιο υπέροχες χειροποίητες λιχουδιές και είναι ο ορισμός του cool μαγαζιού. Όταν πήγα πρώτη φορά μου δημιούργησε ένα συναίσθημα που σπάνια νιώθω στα αθηναϊκά καφέ. Ήθελα να κάτσω μόνος μου σε μια γωνία με έναν καφέ και ένα κανελέ και να διαβάζω την εφημερίδα μου ενώ ο κόσμος κάνει περατζάδα στην Αθηνάς.

Το Dope βλέπεις βρίσκεται στην καρδιά της πόλης σε ένα κτίριο που φαίνεται να έχει πάνω από 180 χρόνια ζωής, με το πρώτο του συμβόλαιο να υπογράφηκε το 1830. Δεν θα σου αναλύσω διεξοδικα λεπτομέρειες για τον χώρο, άλλωστε θα ξανασχοληθούμε σύντομα με το το Dope. Αυτό που επιβάλλεται να σου πω είναι ότι διαθέτει το δικό του καβουρδιστήρι αλλά και το δικό του μικρό αρτοποιείο υψηλών προδιαγραφών. Και πίστεψέ με αυτές οι δύο μυρωδιές συνδυάζονται τέλεια και είναι άκρως μεθυστικές. Το Dope δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα καλά καφέ του Λονδίνου, του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης. Επισκέψου το και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Dope Roasting Co., Βύσσης 25, Μοναστηράκι (τηλ. 210 3215209)

Lot 51

 

Το Lot 51 έχει ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες και παρακολουθώ την πορεία του από κοντά. Είχα εντυπωσιαστεί από την επιλογή του μέρους αλλά έχω εντυπωσιαστεί ακόμα περισσότερο με την επιτυχία του μέχρι σήμερα. Εκτός του ότι έδωσε ζωή στην πλατεία Βραζιλίας της έδωσε και μπόλικα αρώματα καφέ αφού τα χαρμάνια του είναι από την εταιρεία Area 51. Στο Lot 51 θα δεις ωραίο κόσμο να κάθεται στα τραπεζάκια της πλατείας να απολαμβάνει τον καφέ μαζί με το brunch του ενώ όσο περνάει η ώρα το vibe του αλλάζει και όλο και περισσότεροι κάθονται μέσα για τα πρώτα ποτά ή cocktails.

Για κάποιο λόγο το Lot 51 το λατρεύω. Βασικά έτσι όπως το έθεσα είναι σαν να μην ξέρω τον λόγο και αυτό είναι ψέμα. Το Lot 51 το λατρεύω γιατί ήρθε με εντελώς cool και ανεπιτήδευτο τρόπο και αναγέννησε μια ολόκληρη περιοχή. Το λατρεύω γιατί μέσα από τις καθαρές του σχεδιαστικές γραμμές σε κάνει να εστιάζεις μόνο εκεί που πρέπει. Το λατρεύω γιατί σε κάνει να περνάς καλά κάθε ώρα της ημέρας. Μα πάνω από όλα το λατρεύω γιατί τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποι και στο Lot 51 σε σερβίρουν με χαμόγελο και ευγένεια και αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο.

Lot51, Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια (τηλ. 6937337066)

Anana

 

Πριν από λίγους μήνες στην Πραξιτέλους άνοιξε το Anana. Περίεργο όνομα, ακόμα πιο περίεργα ευχάριστη η ατμόσφαιρά του μόλις μπαίνεις μέσα. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το coffee station το οποίο κυριαρχεί σε ρόλο πρωταγωνιστή ενώ ξεχωρίζει ακόμα και από την μεγάλη γυάλινη τζαμαρία.

Ο καφές του εξαιρετικός, καλοφτιαγμένος και από επιλεγμένα χαρμάνια. Οι υγιεινές του επιλογές σε σνακ και γλυκά σε κάνουν να δελεαστείς και να συνοδεύσεις τον καφέ σου με μία από αυτές. Αυτό όμως που στα μάτια μου κάνει το Anana να ξεχωρίζει είναι η υπέροχη αυλή του μέσα στην στοά. Εκεί σαν μικρή όαση μπορείς να απολαύσεις τον υπέροχο καφέ του Anana.

Anana, Πραξιτέλους 33, Αθήνα (τηλ. 211 1151788)

Third place

 

Στο Third Place από την πρώτη στιγμή που θα μπεις θα καταλάβεις ότι το τρίτο κύμα καφέ κυριαρχεί παντού. Βρίσκεται στην οδό Απόλλωνος στο ιστορικό κέντρο και κάθε γωνιά του χώρου είναι άκρως ινσταγκραμική. Αποκλείεται να μην έχεις δει το εντελώς ροζ μπάνιο του. Αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο είναι ο καφές του. Το third place δουλεύει με specialty single origin καφέδες από τους Έλληνες roasters Ofellia Coffees, με φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους από τη Βραζιλία, guest origins από την Αιθιοπία, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα μεταξύ άλλων, αλλά και με την περίφημη ποικιλία Geisha.

Μπορείς να ζητήσεις καφέ πακέτο ή να τον πιεις εκεί. Μπορείς να ρωτήσεις για όλα τα ήδη καφέ και να τον απολαύσεις πριν ή μετά την δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο third Place, δεν θα μπορείς να διαλέξεις αν πρέπει να βγάλεις

Third Place, Απόλλωνος 23Β, Αθήνα (Τηλ. 211 1824014)

Cultivos

 

Μια νέα προσθήκη στα καφέ της πόλης που δεν βρίσκεται στο κέντρο της. Το Cultivos Coffee είναι η συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε η εταιρεία TAF στα κεντρικά της γραφεία στον Άγιο Στέφανο και για πρώτη φορά κατέβηκε σε μια πιο πολυσύχναστη περιοχή, αυτή της Νέας Σμύρνης ενώ συνέχισε με την περιοχή του Αγίου Δημητρίου.

Στο Cultivos Coffee θα ζήσεις μια πραγματική εμπειρία πάνω στον καφέ, ενώ οι καφέδες προέρχονται από το πρόγραμμα direct relationship της taf. Δεν είναι ένα ακόμα coffee shop αλλά είναι ένα μαγαζί που σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει σε φάρμες καφέ σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια σου και να αφήσεις τους baristi να σε ταξιδέψουν μέσα από τις γεύσεις του καφέ.

Cultivos Coffee, Χελμού 2, Άγιος Στέφανος και Ομήρου 48, Νέα Σμύρνη (τηλ. 210 8145559)