ΠΟΤΟ

Για το Clumsies οι διακρίσεις έρχονται η μία πίσω από την άλλη

Μέσα στην λίστα με τα 50 καλύτερα bar και ένα τα τέσσερα καλύτερα νέα bar του κόσμου. (Ξανα)πήγαμε σε αυτό το μαγαζί-τουριστική ατραξιόν για το κέντρο της Αθήνας και εντυπωσιαστήκαμε από τον άκρως καλοκαιρινό του χαρακτήρα.

Όταν πηγαίνεις σε μια πόλη του εξωτερικού ψάχνεις να δεις μουσεία, αξιοθέατα, πλατείες και φυσικά μαγαζιά που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης. Στην Αθήνα έλειπε ένα τέτοιο μαγαζί και το κενό ήρθε να το καλύψει το Clumsies που έχει ανοίξει μόλις 7 μήνες και έχει καταφέρει να μπει στις λίστες με τα κορυφαία bar του κόσμου. Αυτό το μαγαζί θα είναι ανοιχτό όλο το καλοκαίρι και η αύρα του είναι άκρως καλοκαιρινή και δροσιστική.

Θυμάμαι, μπήκα στο Clumsies μια μέρα πριν ανοίξει. Είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό. Πραγματικά δεν είχε καμία σχέση με ό,τι είχες δει σε bar στην Αθήνα. Ξεχώριζε πριν καν ανοίξει και συνέχισε να ξεχωρίζει από όταν λειτούργησε και ο κόσμος το εμπιστεύεται με τυφλά μάτια. Το Clumsies έχει κάτι το ξεχωριστό και γιαυτό μάλλον η φήμη του έχει αρχίσει να εξαπλώνεται πέρα από τα στενά όρια του Αθηναϊκού κέντρο και της Ελλάδας.

 

Η πρώτη διάκριση ήρθε πριν από μερικές εβδομάδας όταν το “Tales of the Cocktails” το ανέδειξε ένα από τα τέσσερα καλύτερα νέα bar στον κόσμο. Είναι σα να λέμε τα Oscar για τα bar όπου μέλη από όλο τον κόσμο που αγαπούν και ασχολούνται με το cocktail ψηφίζουν και δίνουν βραβεία σε αρκετές κατηγορίες. Το δικό μας μαγαζί όχι μόνο ήταν υποψήφιο αλλά μπήκε και στην τελική τετράδα.

Πριν λίγες μέρες ήρθε και η δεύτερη διάκριση με την είσοδο στην λίστα με τα 50 καλύτερα bar στον κόσμο. Εδώ επαγγελματίες του χώρου ψηφίζουν και προτείνουν μαγαζιά από όπου προκύπτει μια τελική 50άδα. Στις 6 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί και η σειρά την οποία κατέλαβε. Καλά είμαστε σίγουροι ότι θα βρίσκεται αρκετά ψηλά.

Αν έχεις στο μυαλό σου το Clumsies σαν ένα χειμερινό μαγαζί τότε κάνεις τεράστιο λάθος. Το Clumsies θα είναι ανοιχτό όλο το καλοκαίρι και η αυλή του, η αύρα του, τα φαγητά του και κυρίως τα cocktails του το κάνουν μια από τις καλύτερες επιλογές για όλη την μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι όποτε και να πας θα δεις τουρίστες να μπαίνουν και να το θαυμάζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι θα δεις συνέχεια κόσμο να μπαινοβγαίνει.

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό συστατικό που κάνει το Clumsies να ξεχωρίζει. Είναι όλα μαζί που το κάνουν ιδιαίτερο. Ένα από αυτά είναι η κουζίνα του, η οποία να ξέρεις έχει μερικά πιάτα άκρως καλοκαιρινά. Ένα μεσημέρι πήγαμε, ανοίξαμε τον κατάλογο και τα ανακαλύψαμε.

Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα με κινόα, vinaigrette ψητής ντομάτας, ξηρούς καρπούς και παρμεζάνα. Αν ακούς πρώτη φορά το κινόα τότε δεν ξέρεις τι χάνεις. Πάρτο και θα με θυμηθείς.

Αμέσως μετά προσγειώθηκε μπροστά μας ένα κουλούρι κομμένο στην μέση και γεμισμένο με ρόκα, ντοματίνια και στην κορυφή μια μπουράτα. Το τελευταίο είναι σαν μοτσαρέλα μόνο που μόλις το σκίζεις, αρχίζει και τρέχει μια κρέμα που απογειώνει την γεύση. Να σε ενημερώσω ότι αυτό το πιάτο δεν είχε παρά ελάχιστα λεπτά ζωής από την ώρα που βρέθηκε στο τραπέζι.

Μετά αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε κάτι σε θαλασσινό και τι καλύτερο από γαρίδες καλαμάκι σερβιρισμένες πάνω σε ψημένα φύλλα από κινέζικο λάχανο αρωματισμένα με σως πορτοκαλιού και grapefruit. Το μόνο που σώθηκε από το πιάτο είναι τα ξύλινα καλαμάκια.

Ένα πιάτο που χαρακτηρίζει το Clumsies είναι  το Club Sandwich του. Όπως το Clumsies είναι bar αλλά δεν μοιάζει με κανένα άλλο bar, έτσι και το club του δεν μοιάζει με κανένα άλλο club που έχεις δοκιμάσει. Φρυγανισμένο ψωμί που μέσα του περικλείει ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο, τσένταρ, μπέικον, γουακαμόλε, σερβιρισμένο με δροσερή γαλλική σαλάτα. Αν θες να φας και να σκάσεις, αυτό θα πάρεις. Γευστικό, χορταστικό και με την σωστή και απαραίτητη δόση βρωμιάς. Μόλις το φας θα επαναπροσδιορίσεις τι σημαίνει sandwich.

Όμως ένα από τα συστατικά που έχουν κάνει το Clumsies διάσημο εντός και εκτός συνόρων είναι τα cocktails του. Ο καινούργιος κατάλογος που λανσαρίστηκε πριν λίγο καιρό είναι εμπνευσμένος από το καλειδοσκόπιο. Μια βεντάλια με χρώματα, και κάθε χρώμα ένα cocktail, και κάθε cocktail μια διαφορετική και μοναδική εμπειρία. Διαφορετικά χρώματα, διαφορετικοί νεοτερισμοί, διαφορετικές τεχνικές σε κάθε ποτήρι.

Lion Peach. Τα συστατικά του απλά, η παρουσίαση του το ίδιο. Η γεύση του όμως το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει. Ketel One Vodka, Ροδάκινο, μπισκότο, και σιρόπι ginger. Ένας πραγματικός lion king.

Ambrosia. Tanqueray gin, καρπούζι, 3 cents tonic, ρίγανη και κρόκος Κοζάνης. Τόσο απλό, τόσο ελληνικό, τόσο ιδιαίτερο.

Upside Down Collins. Αυτό το cocktail έχει έρθει για να σου φέρει πραγματικά τα πάνω κάτω στο μυαλό και τον ουρανίσκο. Σερβίρεται ξεχωριστά σε μπουκαλάκι που μόλις το ανοίξεις σε δροσίζουν οι φυσαλίδες που είναι κρυμμένες μέσα του. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η έκπληξή του. Περιέχει το Old Tom Clumsies gin, δηλαδή το gin του οποίου την συνταγή έφτιαξαν τα παιδιά σε αυτό το μαγαζί. Επίσης έχει kumquat, lime και γλυκόριζα. Και φυσικά μπουρμπουλήθρες.

Όλα αυτά τα όμορφα και άκρως καλοκαιρινά μην ξεχνάς ότι σου προσφέρονται σε ένα από τα καλύτερα bar του κόσμου. Ένα bar που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και αυτό δεν το ξεχνά ποτέ. Ένα bar που όλο τον χρόνο ξεχωρίζει και δεν θυμίζει τίποτα από όσα έχουμε δει.