ΠΟΤΟ

Το Barro Negro σε πάει απευθείας στο Μεξικό

Το νέο bar του κέντρου είναι τόσο ιδιαίτερο όσο και η τεκίλα της οποία τιμά σε κάθε έκφανση της

Κλείσε τα μάτια σου και ταξίδεψε στο Μεξικό. Εκεί που τα σπίτια έχουν μια στρογγυλή καμάρα για είσοδο, το χρώμα τους είναι σαν το χώμα και τα σοκάκια είναι πέτρινα. Εκεί που οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και η tequila τους ενώνει όλους μαζί. Άνοιξέ τα τώρα και πήγαινε στο Barro Negro στο κέντρο της Αθήνας. Πίστεψέ με θα νιώσεις ακριβώς τα ίδια συναισθήματα, αφού το νέο μαγαζί του κέντρου ήρθε για να μας μυήσει στο πραγματικό και σύγχρονο Μεξικό μέσα από τα αποστάγματα και τις ιδιαιτερότητες του.

Για τον Στέλιο Παπαδόπουλο, global ambassador της Jose Cuervo, ήταν ένα όνειρο ζωής. Εκείνος μαζί με τον Γιώργο Καβακλή από το Spoiled και τον Θάνο Ξύγκη πήραν την απόφαση να ανοίξουν ένα agave bar κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους, όπως μας είπε και ο ίδιος: “Σε ένα ταξίδι στο Μεξικό με τον Γιώργο είπαμε ότι πρέπει να ανοίξουμε ένα tequila και mezcal bar. Υπήρχε ένα κενό μετά το dos Agaves. Γενικότερα ο κόσμος φοβάται την tequila. Το 2004 η Ελλάδα ήταν στην τρίτη θέση της κατανάλωσης της τεκίλα. Η κατανάλωση όμως ήταν μόνο σε σφηνάκια και σε μαργαρίτα. Και μάλιστα πολλοί πελάτες δεν ήξεραν ότι η μαργαρίτα έχει μέσα τεκίλα”.

 

Και οι τρεις ιδιοκτήτες έχουν ταξιδέψει πολλές φορές στο Μεξικό και θέλανε να μας δώσουν κάτι από τις εμπειρίες τους μέσα από το Barro Negro “Tο Μεξικό είναι ένας μαγικός τόπος και σε δεύτερη φάση έρχεται το θέμα της παραγωγής της τεκίλας. Για να είμαι ειλικρινής δεν αρκούν δύο τρία ταξίδια για να καταλάβεις την κουλτούρα που κρύβει το Mεξικό και για να μάθεις την τεκίλα στην πλήρη έκφανσή της. Επηρεάζεσαι τόσο πολύ από τον κόσμο, από το φαγητό, από τα χρώματα, από την διάθεση που υπάρχει γύρω σου και η τεκίλα έρχεται και τα αγκαλιάζει όλα και τα δένει. Μετά αρχίσαμε και γνωρίζαμε περισσότερο κόσμο. Η φιλοξενία είναι κάτι μοναδικό στο Μεξικό και έχουμε πάρα πολλά κοινά με τους Μεξικάνους σαν λαός. Για όλους αυτούς τους λόγους θέλουμε μέσα από αυτό το bar να μάθουμε στον κόσμο τον κόσμο της tequila, να του μάθουμε τον μαγικό κόσμο της αγαύης”.

Και πράγματι μόλις μπαίνεις μέσα νιώθεις μια διαφορετική αύρα. Η μεγάλη καμάρα, το μέταλο και το χώμα, τα πήλινα σκεύη, η απλή αλλά γεμάτη διαμάντια κάβα του, το πέτρινο σαν πλακόστρωτο πάτωμά του. Το μπαρ τούτο ήρθε να δέσει την ιστορία του μεξικό μαζί με της τεκίλα. Αυτό είναι το Barro Negro. τι σημαίνει όμως;

 

“Barro Negro είναι ο μαύρος πηλός. Στην περιοχή της Οαχάκα, έφτιαχναν κάποια κεραμικά που αποθήκευαν μεσκάλ. Αυτό επηρέασε το mexican muralism αλλά και τους tres grandes όπως ονομάζονται, τους τρεις μεγαλύτερους καλλιτέχνες του Μεξικό. Ακόμα και οι γκάνγκστα στο Λος Άντζελες με τα τατουάζ τους ειναι επηρεασμένοι από το barro negro κίνημα”. Όμως το μαγαζί τούτο θυμίζει Μεξικό με έναν δικό του ιδιαίτερο και πολύ ζεστό τρόπο “Πολύς κόσμος θα περίμενε να δει σομπρέρο αλλά εμείς δεν θέλαμε να φτιάξουμε άλλο ένα tex mex. Έχουμε πάει σε πολλά χωριά στο Μεξικό, έχουμε δει το πραγματικό Μεξικό και το μοντέρνο Μεξικό. Ο νέος κόσμος στο New Mexico βγαίνει σε νέα μοντέρνα μπαρ τα οποία κρατάνε τον μεξικάνικο χαρακτήρα. Αυτό ήρθαμε και εμείς να ανατρέψουμε με τις υφές στους τοίχους, τις καθαρές γραμμές. τα handcrafted elements, το μπαλκόνι που είναι εμπνευσμένο από mexican sunsets αλλά και τα πολύχρωμα στοιχεία που θυμίζουν τα pueblo magicos”.

 

Και μόλις κοιτάς την κάβα καταλαβαίνεις ότι οι άνθρωποι λατρεύουν τα agave spirits. “Κάθε μια φιάλη έχει κάτι να πει. Θέλαμε κάθε μια φιάλη να εκφράζει κάτι διαφορετικό και να δίνουμε στον κόσμο την ευκαιρία να δοκιμάσει και να γνωρίσει πόσο πολύπλοκη είναι η τεκίλα και το μεζκάλ. Σε παρόμοιο ύφος είναι και ο κατάλογος ο οποίος ήρθε να δέσει και να κάνει μια περίληψη για όλα αυτά. Ο Γιώργος ο Καβακλής που διανύει την πιο δημιουργική φάση της ζωής του συνέβαλε στα μέγιστα σε αυτό. Έχουμε αποδομήσει την κάθε τεκίλα κρατώντας τα χαρακτηριστικά της και έχει γίνει επιλογή άλλων συστατικών τα οποία αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο το κάθε απόσταγμα. Με μοντέρνες τεχνικές πάντα”.

 

Η πρώτη σελίδα ξεκινάει με τα κλασικά ποτά, τις κλασικές συνταγές της τεκίλα και με ένα μικρό τουίστ πως μπορούν να γίνουν ακόμα πιο όμορφες. Εκεί μέσα δεν υπάρχει μόνο paloma και margarita αλλά πολλά διάσημα tequila classic cocktails. Στη δεύτερη σελίδα βρίσκονται τα cocktails με tequila, στην επόμενη τα cocktails με mezcal, ενώ στο τέλος βρίσκονται τα αυθεντικά μεξικάνικα ποτά, όπως ακριβώς τα πίνουν στο Μεξικό. Παράδειγμα αποτελεί η Michalada που είναι ένα bloody mary mix, με μπύρα, το οποίο είναι κλασικό κυριακάτικο low abv ποτό στο Μεξικό. Όπως μας είπε και ο Στέλιος “Θέλαμε να φέρουμε το Μεξικό στα ποτά του 2019. Αν σε κάποιον δεν αρέσει η τεκίλα, τότε θέλουμε πάλι να έρθει. Εδώ θέλουμε να βγάλουμε ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αυτό που θα θέλαμε είναι να δοκιμάσει πέρα από το gin tonic και ένα tequila tonic που είναι κοντά στη γεύση και, αν δεν του αρέσει, το πίνουμε εμείς”.

 

Το Barro Negro είναι τόσο ιδιαίτερο, τόσο μοναδικό και τόσο όμορφο bar. Μας ταξιδεύει στο Μεξικό και φέρνει πίσω όλη τη μαγεία των agave spirits. Εκτός των άλλων είναι το πρώτο paloma ambassador bar by Three Cents στον κόσμο και αυτό σημαίνει ότι θα πιεις πραγματικά υπέροχη και δροσιστική Paloma. Από Σεπτέμβρη θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και κάποια μεξικάνικα παραδοσιακά φαγητά. Μέχρι τότε, άσε το νέο bar του κέντρου να σε πάει με απευθείας εισιτήριο σε ένα Μεξικό που δεν είχες φανταστεί ποτέ.