ΠΟΤΟ

Το Walla Walla είναι το wine bar που θα επισκεφτείς ξανά και ξανά

Η νέα άφιξη στο Παγκράτι έχει υπέροχη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερο concept και άκρως ενδιαφέρουσα κουζίνα.

Το Παγκράτι είναι η περιοχή που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις. Σε κάθε γωνιά του ξεπετάγεται κι ένα καινούργιο διαμάντι – ένα cafe, ένα bar, ένα εστιατόριο – κι εσύ τρέχεις για να προλάβεις να το δοκιμάσεις πριν γίνει χαμός. Το Walla Walla ήρθε σ’ αυτήν την γειτονιά πριν από λίγες μέρες, ‘οπλισμένο’ με ένα περίεργο όνομά και, κυρίως, με καθημερινές εκπλήξεις που θα σε κάνουν να θες να το επισκεφθείς ξανά και ξανά.

Είμαι σίγουρος ότι έχεις κολλήσει λίγο με το όνομα και είναι απόλυτα λογικό. Είναι περίεργο, είναι παράξενο, είναι εξωτικό. Κι όμως, πρόκειται απλώς για το γλυκό κρεμμύδι walla walla που ταξίδεψε το 19ο αιώνα από την Κορσική στις ΗΠΑ κι έδωσε το όνομά του σε μια επαρχία της πολιτείας του Washington, όπου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κρασιά. Το κρεμμύδι walla walla έχει μια έντονη γεύση και γλυκάδα και θα το δεις μόλις μπαίνεις στην πόρτα που βρίσκεται μέσα στο μπαρ.

Γύρω από αυτό το μπαρ απλώνεται μία σάλα με τραπέζια, η οποία δεν είναι ούτε χύμα αλλά ούτε επιτηδευμένη. Μία ιδανική ισορροπία για να νιώσεις άνετα και να δοκιμάσεις κάποιο κρασί από την πολύ ενδιαφέρουσα κάβα του μαγαζιού. Στην λίστα που θα πάρεις στα χέρια σου θα βρεις υπέροχες επιλογές με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι είναι όλα natural και βιοδυναμικού χαρακτήρα. Αυτή η λίστα όμως ανά διαστήματα θα αλλάζει και θα αποκτά άλλο θεματικό χαρακτήρα για αυτό πρέπει να προλαβαίνεις πριν γίνει η κάθε αλλαγή. Στον ημιώροφο του Walla Walla αχνοφαίνεται η καλοστημένη του κάβα από την οποία μπορείς να αγοράσεις το μπουκάλι της αρέσκειάς σου, ή αν προτιμάς, να το γευτείς σε κάποιο τραπέζι με μία μικρή επιβάρυνση. Σκέψου το λίγο. Μπορείς να απολαύσεις σπάνια και ακριβά κρασιά σε περιβάλλον εστιατορίου με τιμή λιανικής πώλησης. Ενδιαφέρον ε;

Αυτό, όμως, που λέγαμε για την λίστα των κρασιών ισχύει και για το μενού της κουζίνας του Walla Walla. Εκεί, ο ιδιοκτήτης Κώστας Τσίγκας μαζί με τον chef Νίκο Kωστιδάκη έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Δεν θα έχουν σταθερό κατάλογο αλλά  ένα μενού που θα αλλάζει κατά το ένα τρίτο του συνεχώς, αγγίζοντας πιάτα και τεχνικές από όλο τον κόσμο και τις κουλτούρες. Όπως έμαθα, από τον πρώτο κατάλογο θα μείνει η ψητή κολοκύθα με burrata, κουκουνάρι , φουντούκια, χυμό καρότου και balsamico αλλά και το risotto με καπνιστό χέλι και foie gras. Δεν ξέρω αν όταν διαβάζεις αυτό το άρθρο τα πιάτα θα υπάρχουν, αλλά νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις τις απεριόριστες δυνατότητες της κουζίνας αυτού του εστιατορίου, τα οποία σου εγγυώμαι ότι είναι και σε πολύ προσιτές τιμές.

Τόση ώρα, όμως, έχουμε απλώς αναφέρει το μπαρ χωρίς να έχουμε μιλήσει για αυτό. Διαθέτει μια αξιοζήλευτη κάβα ποτών με premium ετικέτες. Μπορείς να κάτσεις για να την χαζέψεις και να παραγγείλεις ένα από τα δώδεκα cocktails τα οποία έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος. Είναι χωρισμένα σε aperitif, dinner και digestif κι εγώ θα σου αναφέρω τα δύο που μου κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον. Το πρώτο ήταν το French Highball με αψέντι και το δεύτερο το Rich n Buttery με βούτυρο και μανιτάρια porcini. Το Walla walla κάθε Κυριακή σερβίρει και brunch, αφού ανοίγει από τις 11 η ώρα ενώ τις υπόλοιπες μέρες εκτός Δευτέρας είναι ανοιχτό από τις 7 το απόγευμα και σε περιμένει για κρασί, ποτό ή και φαγητό.

Σκοπός του Κώστα Τσίγκα με το Walla walla δεν ήταν να φτιάξει ένα ακόμα εστιατόριο, αλλά έναν όμορφο χώρο ο οποίος μέσα από την κάβα και το μενού του θα ιντριγκάρει τον επισκέπτη. Επιπλέον, θα τον προκαλέι να επιστρέφει ξανά και ξανά για να ανακαλύπτει συνεχώς καινούργια αρώματα και καινούργιες γεύσεις. Και -πίστεψέ με- το Walla walla το κάνει με τον καλύτερο και πιο ανεπιτήδευτο τρόπο.

Walla Walla, Αρχελάου 7, Παγκράτι, 2107230832.