FITNESS

11 λόγοι που το Skiritida Run δεν είναι ένας ακόμα αγώνας δρόμου

Ο τερματισμός περιλαμβάνει συναυλία και μπάρμπεκιου.

Στην αρχαιότητα, οι Σκιρίτες, κάτοικοι της Σκιρίτιδας του νομού Αρκαδίας, έπαιζαν το ρόλο των ‘ειδικών δυνάμεων’ στον σπαρτιατικό στρατό. Έβαφαν το σώμα τους με σκόνη από κάρβουνο και επιχειρούσαν σε μυστικές αποστολές. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελό, το σπουδαιότερο επίτευγμα του Σκιρίτη λόχου ήταν η δολοφονία δύο αδερφών του Ξέρξη μέσα στη βασιλική σκηνή. Σήμερα, η Σκιρίτιδα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Λακωνία, είναι γνωστή για το ομώνυμο δάσος της και για το Skiritida Run (μεγάλος χορηγός του οποίου είναι και φέτος ο Stoiximan), το αθλητικό-πολιτιστικό event που αν και φέτος διοργανώνεται στην περιοχή για μόλις δεύτερη χρονιά, όλα δείχνουν πως θα γίνει θεσμός όχι μόνο για το νομό Αρκαδίας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Συνάντησα τον Γιάννη Ντάλλα και τον Χρήστο Κενέ, τον γενικό διευθυντή και τον πρόεδρο του Skiritida Run και μου είπαν όλα όσα πρέπει να ξέρει όποιος θα συμμετέχει το Σάββατο 10/6 στην αρκαδική διοργάνωση. Ξεκαθαρίζω από την αρχή πως όποιος θελήσει να τρέξει δεν χρειάζεται να βαφτεί με σκόνη από κάρβουνο. ”Ο αγώνας είναι τετραπλός με ώρα έναρξης στις 17:00. Περιλαμβάνει ημιμαραθώνιο, διαδρομή 10 χλμ. , 5 χλμ. και 1.000 μ. για παιδιά.

Οι φετινοί συμμετέχοντες που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα θα είναι 1.500 και μαζί με τους επισκέπτες θα φτάσουν τους 4.500. Θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι, αλλά θέλουμε ο αριθμός των συμμετεχόντων να είναι τέτοιος, ώστε να τους ικανοποιήσουμε από άποψη ασφάλειας και φαγητού. Το Skiritida Run περιλαμβάνει μια διαδρομή διαφορετική από αυτή που έχει συνηθίσει ο κόσμος. Όσοι τρέξουν θα δουν τοπία που δεν γίνεται να συναντήσουν στις ανάλογες διαδρομές που γίνονται μέσα στις πόλεις”. Μέσα από την κουβέντα μας με τον Χρήστο και τον Γιάννη προέκυψαν πολλοί ακόμα λόγοι όπου η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν αποτελεί ένα ακόμα run, όπως οι εξής:

> Η διαδρομή περνάει μέσα από το δάσος της Σκιρίτιδας.

> Σ’ ένα κομμάτι του αγώνα οι δρομείς θα έχουν στα δεξιά τους τον Ταΰγετο.

> Τμήμα της διαδρομής ταυτίζεται με αυτής του Σπάρταθλον.

> Στα 5 χλμ. θα τρέξει και ο Λευτέρης Πετρούνιας.

> Θα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές του Αστέρα Τρίπολης αλλά και άλλων ομάδων της Super League.

> Η διαδρομή καταλήγει στις εγκαταστάσεις της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας που εκτείνεται σε 20.000 στρέμματα.

> Στη φάρμα υπάρχουν μεταξύ άλλων ζώων και στρουθοκάμηλοι.

> Στον τερματισμό θα γίνει μπάρμπεκιου με βιολογικά κρέατα, αλλαντικά και τυριά από την Αρκαδική Οικολογική, τα οποία προσφέρουν τα καταστήματα A-Farm (Γλυφάδα, Τρίπολη) δωρεάν για τους συμμετέχοντες και τους φίλους τους.

> Στο θέατρο θα γίνει συναυλία με έντεχνη και παραδοσιακή μουσική.

> Γύρω από το σημείο του τερματισμού υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις και μπάσκετ για τους επισκέπτες.

> Στον τερματισμό, πέρα από το μπάρμπεκιου και τη συναυλία θα υπάρχουν και παραγωγοί με τοπικά προϊόντα.

(Ο Γιάννης και ο Χρήστος)

”Η διαδρομή περιλαμβάνει ανηφόρες και κατηφόρες και στην μεγαλύτερη έκτασή της εκτός από τα τελευταία 3,5 χιλιόμετρα είναι στην άσφαλτο. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εμπειρία από την πλευρά των δρομέων. Αρκεί να έχουν όρεξη για τρέξιμο, ν’ αγαπούν τη φύση και το καλό φαγητό”.

Το Skiritida Run είναι ένας ακόμη λόγος που το όνομα της Αρκαδίας ταξιδεύει ανά την Ελλάδα. Η ραγδαία ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται το δρομικό κίνημα, δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει την Ελλάδα ακόμη πιο βαθιά. Η περίπτωση της Φάρμας είναι μια τέτοια καθώς αποτελεί σπάνιο σημείο ομορφιάς και επένδυσης για τα ελληνικά δεδομένα. ;Άλλωστε, αυτό είναι και το όραμα των δύο ιδιοκτητών της Φάρμας Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, οι οποίοι ονειρεύονται την ανάπτυξη του τόπου τους και της συγκεκριμένης περιοχής μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και επιχειρηματικά πλάνα με βλέμμα στην ανάπτυξη.

Το ίδιο συνέβη και με το Skiritida Run το οποίο οι ιδιοκτήτες της Φάρμας στήριξαν από την πρώτη μέρα με την καρδιά τους και μας έδωσαν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα όραμα με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή. Αλλωστε αυτά τα σχέδια θέλουν επιμονή και ανθρώπους με τρέλα. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα και να υλοποιήσουμε όνειρα“, μας είπαν τα παιδιά γεμάτα ικανοποίηση για το ότι μπορούν σε αυτή την εποχή, σε αυτή τη χώρα, να υλοποιήσουν τα όνειρα τους.

Δήλωσε συμμετοχή εδώ.