FITNESS

Ο Νίκος Γέμελος σε προετοιμάζει για το Santorini Experience

Ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός Κολύμβησης σου δίνει τα απαραίτητα tips για την ημέρα του αγώνα.

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση ‘Santorini Experience’, καθώς στις 4 με 6 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν για 5η χρονιά οι μοναδικοί αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης, με θέα τον απαράμιλλης ομορφιάς παγκόσμιο τουριστικό προορισμό της Σαντορίνης.

Λίγο πριν την εκκίνηση, ζητήσαμε από τον Ομοσπονδιακό Τεχνικό Κολύμβησης και Τεχνικό Διευθυντή Κολύμβησης του Santorini Experience, κ. Νίκο Γέμελο, να μας μιλήσει για αυτή την εμπειρία, αλλά και να μας δώσει τα κατάλληλα tips για την ημέρα του αγώνα.

Τι περιμένουμε να δούμε στο φετινό Santorini Experience;

Το Santorini Experience επιστρέφει δυναμικά στην αθλητική δράση για 5η χρονιά, στις 4-6 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει όπως πάντα έναν αγώνα κολύμβησης open water 1.5 μιλίου by Vikos από το ηφαίστειο στο παλιό λιμάνι των Φηρών και τους αγώνες τρεξίματος 5χλμ. «Αριστείδης Αλαφούζος», 10χλμ. και 15χλμ. by Samsung με θέα την Καλντέρα από την Οία προς τα Φηρά.

Ο αγώνας κολύμβησης, για τον οποίο είμαι υπεύθυνος, συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των κολυμβητών από όλο τον κόσμο. Πέρσι είχαμε συμμετέχοντες από 45 χώρες και φέτος ευελπιστούμε να σπάσουμε πάλι κάθε ρεκόρ. Όπως πάντα φροντίζουμε πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια όλων, τηρώντας όλα τα μέτρα που απαιτούνται με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σύμφωνα με τους κανονισμούς που ορίζει η FINA. Η διοργάνωση θα φροντίσει τους ερασιτέχνες αθλητές με την προσθήκη του σωσιβίου ασφαλείας, υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας, το οποίο δίνει ένα ακόμα κίνητρο στον συμμετέχοντα να επιλέξει το “Santorini Experience”. Οι συνθήκες που συναντούν οι κολυμβητές είναι πάντα ιδανικές, στα μαγευτικά νερά της Σαντορίνης (με μια μέση θερμοκρασία νερού στους 20-22 βαθμούς Κελσίου). Παράλληλα, να αναφέρω ότι για τους κολυμβητές θα διαμορφωθούν διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων κολυμβητών, ενώ θα υπάρχει και ξεχωριστή κατηγοριοποίηση για όσους φορούν ολόσωμη φόρμα κολύμβησης (wetsuit κατηγορία).

(Santorini Experience photo by Elias Lefas)

Ποια η διαφορά της κολυμβητικής διαδρομής του Santorini Experience σε σχέση με έναν αγώνα ανοικτής θαλάσσης;

Το Santorini Experience αποτελεί ένα ισχυρό ελληνικό brand για τον αθλητικό τουρισμό. Από την μια πλευρά, οι συμμετέχοντες έχουν να απολαύσουν την μοναδικότητα ενός πραγματικά ξεχωριστού προορισμού που βρίσκεται στις πρώτες επιλογές όλων των τουριστών παγκοσμίως. Η Σαντορίνη άλλωστε ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και την εξαιρετική θέα της Καλντέρας. Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με ένα μοναδικό αγώνα. Πουθενά αλλού στον κόσμο, οι αθλητές δεν έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν στο απέραντο μπλε βαθύ της θάλασσας ξεκινώντας τον αγώνα τους από ένα ηφαίστειο! Οι συμμετέχοντες αισθάνονται την ενέργεια αυτή από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο, έχοντας το ηφαίστειο πίσω τους και την επιβλητική θέα του νησιού μπροστά τους. Επειδή τα λόγια περισσεύουν μπροστά σε μία εικόνα, προσκαλώ όλους τους κολυμβητές που δεν το έχουν ήδη κάνει να το δοκιμάσουν.

Tι πρέπει να προσέξει κάποιος κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Η διοργάνωση απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες αθλητές. Για τους επαγγελματίες η απόσταση αυτή αποτελεί μια πολύ καλή προπόνηση. Στους ερασιτέχνες κολυμβητές, θα τους πρότεινα να ακολουθούν τους αθλητές που προπορεύονται, να μην πιέζουν τον εαυτό τους και να χαρούν πάνω απ’ όλα τον αγώνα. Να το διασκεδάσουν, γιατί σημασία έχει η συμμετοχή. Σε περίπτωση που αισθανθούν κάποια δυσφορία ή κούραση μπορούν να σταματήσουν και να κάνουν σήμα με το χέρι τους, καθώς εξειδικευμένοι ναυαγοσώστες με ναυαγοσωστικά σκάφη θα βρίσκονται συνέχεια δίπλα τους.

Ποια είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνει κάποιος αν θέλει να πάρει μέρος;

Όπως ανέφερα, ο αγώνας είναι δύο ταχυτήτων καθώς απευθύνεται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες αθλητές. Η εμπειρία και η αντοχή σίγουρα αποκτώνται μέσα από την συνεχή προπόνηση και την προσπάθεια για βελτίωση του προσωπικού χρόνου κάθε αθλητή. Η κολύμβηση open water δεν έχει σύνορα. Οποιοσδήποτε μπορεί να προπονηθεί, οποιαδήποτε στιγμή σε μια θάλασσα. Δεν πρέπει όμως ποτέ να πιέζουμε τα όρια μας. Ειδικά οι ερασιτέχνες αθλητές θα πρέπει να έχουν πάντα στο νου τους περισσότερο να απολαμβάνουν την θάλασσα και τον αγώνα, μαθαίνοντας τις βασικές τεχνικές κολύμβησης δίπλα σε έναν προπονητή ή σε ένα σωματείο.

Ποια η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει;

Η ενέργεια γενικά που χρειάζονται οι κολυμβητές για έναν αγώνα open water δεν παρέχεται από το γεύμα που κάνει λίγο πριν τον αγώνα. Χρειάζεται να έχει ήδη αποθηκεύσει από τις προηγούμενες 2-3 ημέρες στους μυς του, γεύματα που μπορεί να είναι παραδείγματος χάρη πλούσια σε υδατάνθρακες. Γενικά οι  κολυμβητές είναι σημαντικό να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών ημερησίως. Οι επαγγελματίες αθλητές είναι καλό να ακολουθούν τις συμβουλές ειδικών διατροφολόγων.

Ποια η αποθεραπεία που χρειάζεται μετά τον αγώνα;

Ως αποθεραπεία οι κολυμβητές μπορούν να ακολουθούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ηπιότερης έντασης από την κύρια δραστηριότητά που μόλις πραγματοποίησαν.

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας μειώνεται η καρδιακή συχνότητα και η καρδιά επανέρχεται στη φυσιολογική της λειτουργία, ενώ παράλληλα ομαλοποιείται και η αιματική ροή, αποκτώντας πάλι την φυσιολογική της ροή.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.santorini-experience.com

(Κεντρική φωτογραφία: Mike Tsolis)