SHUTTERSTOCK
ΥΓΕΙΑ

Αν πίνεις τσάι, θα ζήσεις περισσότερο

Τουλάχιστον έτσι λέει η επιστήμη.

Το ότι το τσάι κάνει καλό, φαντάζομαι το υποψιαζόσουν, μιας και όποτε υποφέρεις από κάποιο κρύωμα, είναι το ρόφημα στο οποίο θα καταφύγεις. Πλέον, η ανακούφιση από βήχα και πρησμένο λαιμό δεν είναι παρά ένα από τα ελάχιστα καλά που αποδίδεται στο τσάι.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την επιστήμη, η συχνή κατανάλωση του τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μιας και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως αναφέρεται στα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Preventive Cardiology, με τους ειδικούς να μελετάνε 100.902 Κινέζους χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών ή καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ: αυτούς που καταναλώνουν συχνά τσάι (δηλαδή από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω) και αυτούς που δεν έπιναν καθόλου ή λίγο. Η έρευνα κράτησε 22 χρόνια, σε 15 διαφορετικές επαρχίες της Κίνας, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν πως οι άνθρωποι της πρώτης κατηγορίας εμφάνιζαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, είχαν περιθώριο 1,41 έτη περισσότερα χωρίς να εμφανίσουν κάποια καρδιοαγγειακή πάθηση και το προσδόκιμο ζωής τους ξεπερνούσε κατά 1,26 χρόνια αυτό των ανθρώπων της δεύτερης κατηγορίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο αυτό πιθανώς οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει το τσάι, χημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όσο για το τσάι με τις πιο ευεργετικές ιδιότητες, αυτό είναι το πράσινο τσάι, με το 49% των ερωτηθέντων να καταναλώνει αυτό το είδος. Με λίγα λόγια, βάλε το τσάι στην διατροφή σου, χθες.