EUROKINISSI
ΥΓΕΙΑ

Μήπως κάνεις bullying στους άλλους χωρίς να το ξέρεις;

6 τρόποι για να το καταλάβεις.

Το bullying δεν ξεκινάει ούτε σταματάει στο σχολείο. Αν νομίζεις πώς επειδή είσαι ενήλικος, έχεις ξεφύγει από τον ‘κίνδυνο’, θα πρέπει να το σκεφτείς καλύτερα. Όπως θα πρέπει να σκεφτείς καλύτερα μήπως είσαι εσύ αυτός που έχει περάσει στην απέναντι όχθη, αυτός που ασκεί bullying στους άλλους, και είναι ανίκανος έστω και να το αναγνωρίσει.

Ειδικά στον εργασιακό χώρο το φαινόμενο που πρωτονομάστηκε έτσι το 1973 από έναν Νορβηγό ερευνητή, είναι αρκετά συχνό. Μόνο για το 2017, υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ περισσότεροι από 60 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν πέσει θύμα του. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ορισμός του είναι κάπως ασαφής, αφήνοντας πολλούς να τον ερμηνεύουν κατά το δοκούν, μπερδεύει και τους συνάδελφους, αλλά και τους ανώτερους να το αναγνωρίσουν. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν καν πότε ασκούν εκφοβισμό και πότε απλώς -κατά την κρίση τους- πιέζουν απλά λίγο παραπάνω τον εργαζόμενο για να αποδώσει. Γι’ αυτό και πολλές φορές νομίζουν ότι εκείνος απλά αντιδρά υπερβολικά, ότι είναι απλώς λίγο παραπάνω ευαίσθητος κι έτσι δεν δίνουν σημασία.

Ακολουθούν έξι σημάδια για να σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν είσαι εσύ αυτός που εκφοβίζει τους συναδέλφους του, τρόποι για να κατανοήσεις τι κάνεις και να το σταματήσεις:

1. Αν βλέπεις ότι συνεχώς στεναχωρείς κάποιον συγκεκριμένο από το γραφείο σου. Ίσως το παρατηρήσεις αν δεις ότι κάποιος νευριάζει μαζί σου συχνά, παραπονιέται για τη συμπεριφορά σου ή ακόμη χειρότερα, κλαίει. Αυτά είναι σημάδια που πρέπει να τα λάβεις σοβαρά υπόψη.

2. Αν σου λείπει αυτό που λέμε ‘ενσυναίσθηση’ και είναι κάτι που δύσκολα κάποιος το καταλαβαίνει για τον εαυτό του. Ίσως θα έπρεπε να ρωτήσεις τους γύρω σου αν πιστεύουν κι αυτοί το ίδιο.

3. Αν γίνεσαι πολύ εύκολα επιθετικός. Αυτό περιλαμβάνει το να φωνάζεις μπροστά σε όλους, να απειλείς ή ακόμα και να γελοιοποιείς κάποιον. Πολύ συχνά αυτό εμφανίζεται και με τη μορφή της έντονης ειρωνείας.

4. Αν νιώθεις ότι ‘θριαμβεύεις’ πάνω σε ανασφαλή άτομα. Αν σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα δηλαδή το να τους κάνεις να νιώθουν άβολα, τότε αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι ανθρώπου που κάνει bullying. Και πώς τους κάνεις να νιώθουν άσχημα; Από το να τους πειράζεις και να τους ενοχλείς λεκτικά ή σωματικά, μέχρι να τους οδηγείς επίτηδες σε γκάφες και λάθη στη δουλειά.

5. Αν διαδίδεις φήμες για έναν συγκεκριμένο συνάδελφό σου. Μπορεί να μη σου φαίνεται και πολύ σπουδαίο αλλά αυτό είναι ικανό από μόνο του για να του κάνει τη ζωή κόλαση. Και όχι μόνο αυτό. Πιθανότατα να του κοστίσει και σε επαγγελματικό επίπεδο.

6. Αν κάνεις κατάχρηση της δύναμης ή της θέσης σου. Για παράδειγμα μπορεί να μπλοκάρεις την προαγωγή κάποιου ή να του αφαιρέσεις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αιτία, μόνο και μόνο “επειδή μπορείς”. Το ίδιο και όταν τον αποκλείεις από events ή άλλες δραστηριότητες στις οποίες παίρνουν μέρος όλοι, μα όλοι, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Δεν λέμε ότι ισχύει αυτό που λένε και σε μια παρτίδα πόκερ, ότι αν δεν ξέρεις ποιος είναι το κορόιδο στο τραπέζι που κάθεσαι, τότε πιθανότητα αυτός είσαι εσύ. Ωστόσο, έχε τον νου σου καλού κακού. Αν δεν βλέπεις κανέναν να εκφοβίζει κανέναν στο γραφείο ίσως να είναι γιατί -λέμε “ίσως”- αυτός να είσαι.