ΥΓΕΙΑ

Γιατί αυτοκτονούν οι σταρ της K-Pop

Τα λεφτά και η δόξα δεν φέρνουν την ευτυχία.

Αν αποσυνθέσεις την Κορέα, θα μείνουν τεχνολογικά, ginseng, προϊόντα ομορφιάς και το Korean Wave. Για τους φίλους, Hallyu. Για εσένα που μπορεί να μην έχεις ξαναδεί τον όρο, είναι η K-pop (ΒΤS -το ‘χουμε;) και το K-drama (ατελείωτες παραγωγές τηλεοπτικών σίριαλ), μαζί. Το 2014 είχε εκτιμηθεί πως το ‘κύμα’ μπουστάρει την οικονομία της χώρας, κατά 11.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η οικονομία αυτής της χώρας είναι η 12η μεγαλύτερη του κόσμου.

Το μπάτζετ που δίνει η κυβέρνηση για το ειδικό τμήμα (Popular Culture Industry Division) που χειρίζεται τα της showbiz είναι κάπου στα 500.000.000 δολάρια το χρόνο. Ο στόχος για το 2019 ήταν να γίνουν ‘εξαγωγές’ 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλα δείχνουν πως θα τον ‘πιάσουν’. Προφανώς και δεν γίνονται όλα αυτά, χωρίς τίμημα. Το τίμημα είναι ανθρώπινες ζωές.

View this post on Instagram

A post shared by (@chainha_715) on

Το πραγματικό όνομα του Cha In-ha ήταν Lee Jae-Ho. Στις 15 του περασμένου Ιουλίου ‘έκλεισε’ τα 27. Είχε ‘κλείσει’ και διετία στη showbiz, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ως μέλος του πενταμελούς boy band ‘Surprise U’. Λίγους μήνες μετά του δόθηκε και ο πρώτος ρόλος σε κινηματογραφική ταινία (You, Deep Inside of Me) και το καλό τρίτωσε με δουλειά στην τηλεόραση (Love Fever). Έκτοτε ζούσε ως ηθοποιός, με το τελευταίο σίριαλ που είχε συμμετοχή (το Love with Flaws) να κάνει πρεμιέρα στις 27/11. Στις 2 Δεκεμβρίου είχε κάνει το τελευταίο post στο λογαριασμό του στο Instagram. Είχε γράψει ‘να προσέχετε όλοι, να μην κρυώσετε’.

Μια ημέρα μετά, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του. Τον είχε επισκεφτεί ο ατζέντης του, χτυπούσε, δεν άνοιγε κανείς, κάλεσε η αστυνομία και όλοι ήλθαν αντιμέτωποι με το τρίτο θύμα του K-drama, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Η οικογένεια του 27χρονου ζήτησε να γίνει αυτοψία, με τις αρχές να μην έχουν ανακοινώσει ακόμα την αιτία του θανάτου. Δεν άφησε κάποιο σημείωμα.

Ο Cha In-ha έγινε ένα ακόμα στατιστικό, όπως έγιναν τον Οκτώβρη δυο νέα κορίτσια, θύματα της πεποίθησης πως οι stars της showbiz ανήκουν στο λαό τους -που έχει το δικαίωμα να γράφει και να λέει ό,τι γουστάρει, αφού του ανήκουν.

View this post on Instagram

A post shared by (Sulli) (@jelly_jilli) on

Η Sulli (κατά κόσμον Choi Jin-ri) ήταν στο χώρο του θεάματος από παιδί, ως μοντέλο, τραγουδίστρια και ηθοποιός. Το 2013 έγινε μέλος ενός γυναικείου γκρουπ. Το 2014 έκανε ένα τάιμ άουτ από τη showbiz “γιατί υπέφερε πνευματικά και σωματικά, από τις ψευδείς φήμες που διέδιδαν για εκείνη”. Επέστρεψε το 2015 για να αφοσιωθεί στην υποκριτική. Το 2017 ήταν το most Googled person της χώρας της. Το 2018 αποκάλυψε πως πάλευε σε όλη της τη ζωή με κρίσεις πανικού και αγοραφοβία, μέσω άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τραγούδια που είχαν θέμα την κρίση ταυτότητας. Είχε διαγνωστεί και με κατάθλιψη. Αυτοκτόνησε στις 14/10. Ήταν 25 χρόνων. Την βρήκε ο ατζέντης της, κρεμασμένη στο δεύτερο όροφο του σπιτιού της.

Σε έρευνα που έγινε από την αστυνομία διαπιστώθηκε πως καθημερινά δεχόταν bullying στα social media, για διάφορους λόγους. Επειδή, ας πούμε σε ένα video που είχε ‘ανεβάσει’ δεν φορούσε στηθόδεσμο ή γιατί μιλούσε στον ενικό σε μεγαλύτερους άνδρες συναδέλφους -κάτι που απαγορεύεται αυστηρά στην πατριαρχική Κορέα, όπου οι γυναίκες δεν είναι ακριβώς άξιες σεβασμού, τουλάχιστον του επιπέδου που απολαμβάνουν οι άνδρες- ή επειδή είχε πει ότι είναι φεμινίστρια. Κυρίως εκνεύριζε το γεγονός ότι μιλούσε για τα θέματα ψυχικής υγείας, σε έναν λαό που ακόμα και τώρα θεωρεί πως είναι αδυναμία να ζητήσεις βοήθεια -ότι εκθέτεις τον εαυτό σου και την οικογένεια σου.

Η Sulli, η οποία ξεχώριζε γιατί αρνείτο να γίνει ‘μαριονέτα’, είχε ζητήσει επανειλημμένα από το γραφείο που την εκπροσωπούσε να λάβει μέτρα. Έγιναν ουκ ολίγες αιτήσεις, αλλά ποτέ δεν έγινε -επί της ουσίας- κάτι. Μια από τις συνέπειες της αυτοκτονίας της ήταν να ετοιμαστεί από την κυβέρνηση νέος νόμος, όπου όποιος θέλει να σχολιάζει, θα πρέπει να βάζει το πραγματικό του όνομα -με τις IP να αποκαλύπτονται, θες/δεν θες.

View this post on Instagram

A post shared by (@koohara__) on

Στις 26/5 η Goo Hara, φίλη της Sulli, εντοπίστηκε από τον ατζέντη της, να είναι αναίσθητη στο διαμέρισμα της. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε γράψει στα social media ‘αντίο’. Διεκομήσθη στο νοσοκομείο και απολογήθηκε στους φαν της ‘για την ανησυχία που σας προκάλεσα. Αντιμετώπισα πολλά που με κατέβαλαν. Ανυπομονώ να επιστρέψω υγιής’. Ένα μήνα μετά, ενημέρωσε μέσω των λογαριασμών της πως θα λάβει νομικά μέτρα κατά όσων έγραφαν κακόβουλα σχόλια, κάτω από τα posts της. Αποκάλυψε και ότι έπασχε από κατάθλιψη. Είχε προηγηθεί δικαστικός αγώνας με τον πρώην φίλο της, ο οποίος την είχε απειλήσει πως θα διαρρεύσει video με προσωπικές τους στιγμές. Ο άνδρας αυτός καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για 18 μήνες -για εκβιασμό και επίθεση. Απαλλάχθηκε της κατηγορίας της παράνομης καταγραφής. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο λαός δεν ήταν ακριβώς μαζί της, γιατί είχε καταπατήσει το βασικό, άγραφο, κανόνα της K-pop. Αυτόν που θέλει τις γυναίκες να πλασάρονται ως αθώες/αγνές, αλλά την ίδια ώρα και ως σεξουαλικά διαθέσιμες.

Στις 24/11 η 28χρονη βρέθηκε κρεμασμένη από το δεύτερο όροφο του σπιτιού της. Κάμερα την είχε ‘συλλάβει’ να επιστρέφει σπίτι 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μόνη. Η οικιακή βοηθός βρήκε το πτώμα στις 6 το πρωί. Στο σημείωμα που είχε αφήσει ξεκαθάριζε πως ήταν σε απόγνωση. Στις 3/12 το όνομα της έγινε και πάλι trend. Ήταν η ημέρα που οι netizens ξεσηκώθηκαν, γιατί έμαθαν πως όσα απέκτησε στην καριέρα της η Goo Hara θα περνούσαν στους γονείς της -που την παραμελούσαν από τα 14, όταν πήραν διαζύγιο. Με αυτό, θέλω να σου πω ότι οι φαν πιστεύουν ότι έχουν λόγο σε όλα και για όλα.

View this post on Instagram

2019.07.25. PM 18:00 KANG DANIEL 'color on me'

A post shared by   Daniel K. (@daniel.k.here) on

Κατόπιν αυτών, ο Kang Daniel, 22χρονος τραγουδιστής και συνθέτης, νικητής του παιχνιδιού Produce 101 και πρώην μέλος του boy band ‘Wanna One’, με χορηγίες που ξεπερνούν τα 840.000.000 δολάρια το χρόνο, ανακοίνωσε ότι θα κάνει ένα διάλειμμα “γιατί χειροτέρεψε η ψυχική μου υγεία”. Ως λόγο έδωσε όσα έγραφαν οι netizens στα social media -άφηναν καθημερινά κακόβουλα σχόλια για ό,τι τον αφορούσε, με ύβρεις κατά του ίδιου και της οικογενείας του. Από την αρχή του 2019, ακολουθεί θεραπεία για κρίση άγχους και κατάθλιψη και επιλέγει τον εαυτό του και τη ζωή του, από τη δημοσιότητα. Πριν ανακοινώσει την απόφαση του, είχε ποστάρει το εξής: “Σοβαρά, παραπάει το κακό. Έχω κουραστεί. Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Ας με βοηθήσει κάποιος”.

Τα χρήματα -και η διασημότητα- τελικά, δεν φέρνουν την ευτυχία

  • Η Κορέα -χώρα στην οποία ζουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι- έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο.
  • Έρευνα που είχε γίνει το 2016 είχε δείξει πως είναι στο Νο10 της λίστας, με 20.2 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανθρώπους. Σε καταγραφή του 2019 το 20.2 έγινε 26.9. Οι αυτοκτονίες είναι ο Νο1 λόγος θανάτου των μαθητών γυμνασίου και των φοιτητών.
  • Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι υψηλή θέση στις αιτίες έχει το φαινόμενο ‘copycat suicide’ (ορίζεται ως τέτοιο η αντιγραφή άλλης αυτοκτονίας, για την οποία ενημερώνεται ο αποπειραθείς είτε γιατί ανήκει στο περιβάλλον του, είτε μέσω της τηλεόρασης και τα social media).
  • Έχει διαπιστωθεί πως έπειτα από αυτοκτονίες celebrities αυξάνεται το ποσοστό -με τις απόπειρες να γίνονται κατά τον τρόπο που ‘αφαίρεσε’ τη ζωή του ο εκάστοτε διάσημος.
  • Με τη ψυχική υγεία να παραμένει θέμα taboo σε αυτό το κομμάτι της γης -ακόμα και μεταξύ της οικογενείας-, τα στοιχεία δείχνουν πως πάνω από 2 εκατομμύρια Κορεάτες πάσχουν από κατάθλιψη κάθε χρόνο και μόνο 15.000 αναζητούν θεραπεία.
  • Αν κάνεις τον κόπο να clickαρεις το κείμενο για τους BΤS και το λόγο που κάνουν τα καλοκουρδισμένα ρολόγια να ντρέπονται θα διαβάσεις για τα ‘πρέπει’ μιας κοινωνίας που δεν χαρίζεται σε κανέναν, δεν συγχωρεί, αντιθέτως κατακεραυνώνει με χαρακτηριστική άνεση και ξέρει να σέβεται/φοβάται μόνο αυτούς που ‘χουν το χρήμα. Ιδανικά, τους άνδρες.