ΥΓΕΙΑ

Γιατί το να μένεις κοντά στη θάλασσα είναι το μυστικό της ευτυχίας

Οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία, το σώμα και το μυαλό των κατοίκων τους.

Μια εκτενής μελέτη του 2013, οι άνθρωποι που κατοικούσαν κοντά στη θάλασσα βρέθηκαν να έχουν με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό ευτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια το αγχωτικό περιβάλλον της πόλης, έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να θέλουν να αναζητήσουν καταφύγιο στην επαρχία. Το να μένεις κοντά σε υδάτινα περιβάλλοντα, όπως ποτάμια ή λίμνες, αλλά ειδικότερα κοντά στη θάλασσα έχει αποδειχθεί ότι σου προσφέρει ολοένα και μεγαλύτερα οφέλη, σε σύγκριση με τα αστικά περιβάλλοντα. Ακόμα όμως και ένα συντριβάνι μες στην πόλη, φαίνεται να έχει ευεργετικές ικανότητες στην ψυχολογία, το ίδιο και η θέα, από την οποία φαίνεται η θάλασσα.

Αρχικά, κοντά στα υδάτινα περιβάλλοντα ο αέρας είναι πιο καθαρός και υπάρχει περισσότερο ηλιοφάνεια. Δεύτερον, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα συνήθως κάνουν περισσότερες φυσικές δραστηριότητες, όχι μόνο θαλάσσιες, αλλά ακόμα και κάτι όσο απλό όσο το περπάτημα. Και τρίτον, η θέα και μόνο του νερού επιδρά θετικά στην ψυχολογία, πολύ περισσότερο από ότι και το να είσαι στη φύση.

Παρόλο που το να μένεις κοντά στη θάλασσα θεωρείται το να μένεις σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων, έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και να επισκέπτεσαι τη θάλασσα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, έχει παρόμοια αποτελέσματα για τη διάθεσή σου. Το να μένεις και δίπλα βέβαια, το κάνει πολύ πιο εύκολο. Δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι, που ενώ η θάλασσα δεν βρίσκεται πολύ μακριά τους, δεν την επισκέπτονται παρά μόνο όταν καλοκαιριάσει.

Πηγή

Κεντρική φωτογραφία: outnow.ch