Η εξάρτησή σου από τα ψώνια ίσως είναι δείγμα ψυχικής διαταραχής

Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.
SHARES

Μπολιάζεται σε διάφορα αστεία, ως η ακραία πτυχή της καταναλωτικής κουλτούρας. Τις προηγούμενες δεκαετίες μάλιστα είχε βρει και όνομα, προκειμένου να φανούν οι ευεργετικές συνέπειες που έχουν τα ψώνια ως προς την ξεκούραση και την απαλλαγή από το άγχος: shopping therapy. Είναι όμως έτσι;

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου, Dr Muller, καθόλου. Τουλάχιστον έτσι έδειξε η έρευνα που έκανε σε 122 ασθενείς που ζήτησαν βοήθεια μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν την εξάρτησή τους από το online shopping.Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής, ο Muller και η ομάδα του βρήκαν ότι εκείνοι που υφίστανται αυτή την εξάρτηση είναι πολύ πιο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη ή από αγχώδεις διαταραχές.

Η αλήθεια είναι πως ούτως ή άλλως το άνοιγμα και οι διευκολύνσεις στις αγορές μέσω ίντερνετ μπορεί να δημιουργήσουν πολύ ευκολότερα τον εθισμό. Τα online καταστήματα δεν κλείνουν ποτέ και ο χρήστης μπορεί να σπαταλάει άπειρο χρόνο χωμένος στην αδιανόητα μεγάλη ποσότητα πληροφοριών που του παρέχει το ίντερνετ. Όλο αυτό μάλιστα μπορεί να γίνεται μέσα από την άνεση του σπιτιού του. Να συνδέεται δηλαδή η κατανάλωση με την ασφάλεια του σπιτιού.

Βέβαια η λεγόμενη Buying-Shopping Disorder (BSD) δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι αναγνωρισμένη εδώ και δεκαετίες αλλά δεν θεωρείται η ίδια μια αυτόνομη διαταραχή. Ο Muller και η ερευνητική του ομάδα πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να το ξανασκεφτούμε καθώς πρόκειται για μια διαταραχή που χρειάζεται να λάβει περισσότερη προσοχή: “Είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε την ΒSD ως μια ξεχωριστή ψυχική διαταραχή και να συγκεντρώσουμε τις γνώσεις που έχουμε γι αυτή και στο διαδίκτυο”.

Εξάλλου η διαταραχή αυτή μπορεί να δημιουργήσει πολλές δυσκολίες όχι μόνο στον τρόπο που διαχειρίζεται κάποιος το budget του αλλά και στον τρόπο που διαχειρίζεται τις σχέσεις του, τον χρόνο του αλλά συχνά και στα συναισθήματά του, καθώς το άτομα εξαρτάται πια από την απόλαυση της κατανάλωσης και αφήνει πίσω του οτιδήποτε άλλο.

Αν νιώθεις, λοιπόν, ότι δεν μπορείς να σταματήσεις να ψωνίζεις ή ότι αντιμετωπίζεις και οικονομικά προβλήματα λόγω αυτής της αθώας παρόρμησής σου. Ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς. Ίσως αυτή η παρόρμηση να μην είναι τελικά και τόσο αθώα.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Kiichiro Sato)

Share
 

24Media Network

Δεν βοήθησε την ομάδα ο Δώνης

Ο Τσάρλυ γράφει για τη νέα γκέλα του Παναθηναϊκού απέναντι στον Βόλο, τις επιλογές του Γιώργου Δώνη που δεν βοήθησαν στο ελάχιστο και την ανάγκη για αξιοποίηση των παικτών της Ακαδημίας.

Ντέμης στον Sport24 Radio 103,3: "Αστείο ότι δεν ήθελα γήπεδο στη Φιλαδέλφεια"

O Nτέμης Νικολαΐδης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην εκπομπή "Ελα στο λαό σου" του Sport24 Radio 103,3 μίλησε και για το θέμα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, την περίπτωση του ΟΔΔΥ, ενώ απάντησε και όσους τον κατηγόρησαν πως δεν ήθελε την κατασκευή στη φυσική έδρα της ομάδας. (AUDIO)

 
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO