ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι να σταματήσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα

Κάνοντας εκείνα που περνάνε από το χέρι σου, μπορείς να νιώσεις καλύτερα.

Αν νιώθετε συνεχώς εξαντλημένοι και είναι δύσκολο να εντοπίσετε την αιτία, υπάρχουν πέντε εύκολοι τρόποι να νιώσετε περισσότερη ευεξία κάνοντας αυτό που περνάει από το χέρι σας. Πράγματι δεν είναι εύκολο να ελέγξει κανείς όλους τους παράγοντες που του προκαλούν κόπωση, ξεκινώντας όμως από τα απλά, μπορείς να βελτιώσεις εκείνα που μπορείς να ελέγξεις. Ο ύπνος, η συνεχής πρόσβαση στις οθόνες, η διατροφή είναι μερικά από αυτά που μπορείς να προσέξεις, για να νιώσεις καλύτερα.

Ξεχώρισε τη διαφορά της εξάντλησης από την υπνηλία

Η υπνηλία μπορεί να προέρχεται από έλλειψη ύπνου ή από κάποια διαταραχή του ύπνου, ενώ η εξάντληση μπορεί να προέρχεται από πολλά πράγματα. Το στρες, ο πόνος, η αναιμία, τα ορμονικά προβλήματα είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες. Αν σας απασχολεί ο ύπνος, το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στις διαταραχές του ύπνου.

Αντιστάσου σε όλες τις μορφές τηλεόρασης

Μην βιαστείς να πεις ότι δεν βλέπεις τηλεόραση. Και ο υπολογιστής και το κινητό σου είναι πια μία μίνι τηλεόραση. Αντιστάσου στην παραδοσιακή ή στη σύγχρονη τηλεόραση. Το να δεις ένα-δύο παραπάνω επεισόδια από την αγαπημένη σου σειρά πριν κοιμηθείς, σε κάνουν και να πιάνεις λιγότερο τις εξελίξεις λόγω κούρασης, και σε καταδικάζει να νιώθεις σαπίλα την επόμενη ημέρα. Αν αυτό το κάνεις και επί μονίμου βάσεως κάποια στιγμή η κούραση θα συσσωρευτεί και θα σου βγει μαζεμένη. Το ίδιο ισχύει και για το κινητό. Με το να κοιμάσαι δίπλα στο κινητό σου, σε κάνει να το τσεκάρεις κατευθείαν, αν ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και αυτό προσθέτει ώρες μπροστά στην οθόνο.

 

Πρέπει να έχεις πρόγραμμα

Δεν είναι μόνο τα παιδιά που πρέπει “μέχρι τις 9 να είναι στο κρεβάτι”. Πρέπει να κρατάς και εσύ μία συνοχή στο ωράριο που κοιμάσαι. Δεν λέμε να κοιμάσαι απαραίτητα από τις 9. Αλλά να μην κοιμάσαι μία στις 10, μία στις 2, μία στις 7 το πρωί, μία στις 12 το βράδυ. Απόφυγε επίσης το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καφεϊνη αλλά και το φαγητό πριν τον ύπνο. Επιπλέον προς θεού μην κοιμάσαι με ανοιχτό το φως. Το δωμάτιό σου πρέπει να είναι σκοτεινό, ήσυχο και τακτοποιημένο.

Κάνε γυμναστική

Ξέρουμε η γυμναστική σε κουράζει και δεν σε ξεκουράζει την ώρα που την κάνεις. Σε βοηθάει όμως στο σύνολο. Όσοι γυμνάζονται τακτικά, κοιμούνται και πιο εύκολα. Επιπλέον, τα συνολικά οφέλη της άσκησης, βοηθούν το σώμα, την υγεία και την ψυχολογία, μειώνουν το στρες και ξεκουράζουν τον οργανισμό. Φυσικά δεν πρέπει να κάνεις έντονη γυμναστική ακριβώς πριν κοιμηθείς, γιατί μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στον ύπνο σου.

Φάε πρωτεΐνη με κάθε γεύμα και σνακ

Κρέας, ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί και όσπρια είναι όλες καλές πηγές πρωτεΐνης που θα σου δώσουν ενέργεια καταναλώνοντάς τις.

Φωτογραφία: 123rf