123rf.com
ΥΓΕΙΑ

Ο άνθρωπος που ό,τι έτρωγε το μετέτρεπε σε μπύρα

Όταν το στομάχι μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε αλκοόλ, παύει να είναι αστείο.

Η ιστορία του Νικ Χες από την Βρετανία, είναι από εκείνες που δεν ξέρεις πώς ακριβώς να αντιδράσεις, να γελάσεις ή να σοκαριστείς, στο άκουσμά τους. Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον έχουν εξετάσει τα τελευταία χρόνια, πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια η οποία μετατρέπει κάθε υδατάνθρακα που εισέρχεται στον οργανισμό του σε μπύρα. Το σύνδρομο της αυτο-ζυθοποιίας (auto-brewery syndrome-ABS), όπως το έχουν ονομάσει, του προκαλεί συμπτώματα μέθης κάθε φορά που τρώει πατατάκια, ζυμαρικά ή τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Πώς κατάλαβε, όμως, ότι πάσχει από κάτι; Το 2011 όταν και σταμάτησε μια φαρμακευτική θεραπεία που έκανε για ένα τραυματισμό στο χέρι του, παρατήρησε μια αλλαγή στην προσωπικότητά του. Άρχισε να πέφτει ψυχολογικά, το μυαλό του θόλωνε, είχε συνεχώς νεύρα, ενώ πολλές φορές ξεχνούσε πράγματα.

Ξεκίνησε συνεδρίες με έναν ψυχολόγο, ο οποίος του συνέστησε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αλλά η ημέρα που άλλαξαν όλα ήρθε όταν τον σταμάτησε η αστυνομία για αλκοτέστ. Αρνήθηκε να φυσήξει στο μηχάνημα και τελικά τον έστειλαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι στο αίμα του είχε ποσότητα αλκοόλ, σαν να είχε πιει δέκα ποτά, την ώρα που ο Νικ δεν είχε ιδέα ότι ήταν μεθυσμένος, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε καλά καλά να μιλήσει και να σταθεί όρθιος.

123rf.com

Όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ζήτησε βοήθεια από μια κλινική στο Οχάιο κι αν και όλες του οι εξετάσεις φαίνονταν φυσιολογικές, οι γιατροί παρατήρησαν την παρουσία ενός περίεργου ενζύμου στα περιττώματά του. Ο Νικ Χες είχε στον οργανισμό του Saccharomyces cerevisiae, το οποίο είναι γνωστό και ως ζύμη ζυθοποιίας, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή μπύρας και οίνου.

Μετά από αρκετές επιστημονικές μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν πως βρέθηκε στον οργανισμό του μετά από εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών. Αυτή η διάγνωση βοήθησε τον Νικ Χες να εξηγήσει σε όλους τους συγγενείς και φίλους πως τελικά δεν είναι αλκοολικός και πως όντως όταν καταναλώνει πατάτες και ζυμαρικά, καταλήγει μεθυσμένος.

Πλέον, ζει κανονικά και ακολουθεί μια διατροφή χωρίς (σχεδόν) καθόλου υδατάνθρακες.

(Φωτογραφίες: 123rf.com)